Social Climate Tech News

Tue 25 2022
Image

8 klimatförändringsrekord som världen slog 2021

by bernt & torsten

En ny rapport bekräftar att klimatförändringarna toppar oroande rekord runt om i världen. Tillståndet för det globala klimatet 2021, från Världsmeteorologiska organisationen (WMO), beskriver en rad extrema väderhändelser förra året och varnar för att det nu finns ett “kritiskt” behov av system för tidig varning för att hjälpa sektorer att anpassa sig till klimatförändringarna.

Den globala uppvärmningen har slagit rekord ett tag, förstås. År 2020 rapporterade NASA och America’s National Oceanic and Atmospheric Administration att 2010 till 2019 var det hetaste årtiondet sedan registreringar började i slutet av 1800-talet.

Koldioxidutsläppen från fossila bränslen slog ett nytt rekord under 2019. Och 2021 sattes ett nytt rekordhög temperatur – på 18,3C – i Antarktis, meddelade FN.

Klimatförändringsrekord

Här är åtta klimatförändringsrekord som världen slog 2021, enligt WMO.

Varmaste åren någonsin

De senaste sju åren, mellan 2015 och 2021, var de varmaste åren någonsin, har WMO varnat. Bara förra året var mellan det femte och sjunde varmaste året hittills i världen. Medeltemperaturen globalt 2021 var cirka 1,11 C över medeltemperaturen i världen mellan 1850 och 1900 – känt som det ”förindustriella genomsnittet”.

Rekordhöga havsnivåer

Havsnivån nådde också ett nytt rekord 2021. Globalt steg havsnivån med 4,5 mm per år i genomsnitt mellan 2013 och 2021. WMO säger att havsnivån stiger “avsevärt snabbare” än det globala genomsnittet i flera regioner. Dessa inkluderar sydvästra Stilla havet, sydvästra Indiska oceanen och södra Atlanten.

Det antarktiska ozonhålet blir “ovanligt” stort

WMO finner att ozonhålet över Antarktis 2021 var “större och djupare” än 70 % av de ozonhål som uppmätts sedan 1979. Det expanderade till årets bredaste område – 24,8 miljoner km² – under oktober. WMO säger att den drevs av kallare förhållanden än genomsnittet 2021 i stratosfären – det andra lagret av jordens atmosfär från marknivå. En stark polar virvel – bandet av kall luft runt jordens nordpol – var en annan viktig bidragande faktor.

Första regnet någonsin på Grönlands högsta punkt

Nederbörd registrerades för första gången någonsin på den högsta punkten på Grönlands inlandsis. Det här är Summit Station, en forskningsstation som ligger mer än 3 200 meter över havet.

Flera timmars regn observerades vid Summit Station den 14 augusti 2021. Lufttemperaturen höll sig också över fryspunkten i cirka nio timmar. WMO säger att detta var en del av en “exceptionell” smälthändelse i mitten av augusti för Grönland, kopplat till en massa varm, fuktig luft.

Klimatförändringarna ledde till rekordstora värmeböljor.

I västra Nordamerika och Medelhavet slog “exceptionella värmeböljor” rekord, konstaterar State of the Global Climate 2021. Death Valley i Kalifornien registrerade världens högsta temperatur någonsin sedan åtminstone 1930-talet när temperaturen nådde 54,4C den 9. Juli 2021. Italien satte ett nytt provisoriskt europeiskt rekord den 11 augusti när en forskningsstation nära Syrakusa på Sicilien registrerade en temperatur på 48,8C. Kairouan i Tunisien nådde rekordet 50,3C. Spanien och Turkiet slog också nya nationella rekord, med en temperatur på 47,4 C registrerad vid Montoro i södra Spanien och 49,1 C vid Cizre nära Turkiets gräns till Syrien.

Orkanen Ida matchar rekordvindhastigheter

När orkanen Ida drabbade Louisiana i USA den 29 augusti förra året matchade dess vindar på 240 km/tim det starkaste landfallet någonsin för staten, säger WMO. Ida var den tyngsta orkanen under den nordatlantiska säsongen och orsakade stora vindskador och översvämningar från stormfloder. Orkanen orsakade uppskattningsvis 75 miljarder dollar i ekonomiska förluster i USA och skylls för 115 dödsfall i USA och Venezuela. Det var 21 namngivna stormar 2021, långt över genomsnittet på 14 per år mellan 1981 och 2010, konstaterar WMO.

Rekordöversvämningar i Västeuropa

I mitten av juli 2021 såg Västeuropa några av de värsta översvämningarna som någonsin registrerats. Västtyskland och östra Belgien drabbades värst. Hagen i västra Tyskland rapporterade 241 mm nederbörd på 22 timmar. Floder svämmade över, flera städer översvämmades och det skedde även jordskred. Tyskland rapporterade 183 dödsfall och Belgien, 36. Översvämningen tros ha kostat Tyskland 20 miljarder dollar i ekonomiska förluster. Även Frankrike, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz drabbades av kraftiga översvämningar.

Lägsta vattennivå för amerikansk reservoar

Torka ledde till en ny låg vattennivå för Lake Mead, en reservoar vid Coloradofloden i sydvästra USA. I juli sjönk reservoaren till 47 meter under sin fulla kapacitet, den lägsta nivån någonsin. Torkan drabbade även andra delar av världen, inklusive Iran, Pakistan, Afghanistan, Turkiet och Turkmenistan. I Kanada innebar svår torka att de förutspådda skördenivåerna för vete och raps – en gröda som används för att skapa matolja och djurfoder – var 35 % till 40 % under 2020 års nivåer.

Vilka klimatåtgärder behövs?

I sin senaste rapport om åtgärder som behövs för att mildra klimatförändringarna efterlyser den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) en snabb utfasning av fossila bränslen, övergång i stor skala till förnybar energi och investeringar i avlägsnande av koldioxid.

Dessa och andra åtgärder anges i IPCC:s Mitigation of Climate Change-rapport, som fann att mellan 2010 och 2019 var de globala växthusgasutsläppen på de högsta nivåerna i mänsklighetens historia.

FN säger att prisvärda, skalbara lösningar finns tillgängliga nu för att hjälpa länder att “gå till renare, mer motståndskraftiga ekonomier”.

Share: