Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

8 klimaatveranderingsrecords die de wereld brak in 2021

Een nieuw rapport bevestigt dat de klimaatverandering piekt bij het breken van records over de hele wereld. The State of the Global Climate in 2021, van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), beschrijft een reeks extreme weersomstandigheden vorig jaar en waarschuwt dat er nu een “kritieke” behoefte is aan vroegtijdige waarschuwingssystemen om sectoren te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering.

De opwarming van de aarde breekt natuurlijk al een tijdje records. In 2020 meldden NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration van Amerika dat 2010 tot 2019 het heetste decennium was sinds de registraties begonnen in de late jaren 1800.

De uitstoot van koolstofdioxide door fossiele brandstoffen bereikte in 2019 een nieuw record. En in 2021 werd een nieuw record hoge temperatuur – van 18,3C – ingesteld op Antarctica, kondigde de VN aan.

Record klimaatverandering

Hier zijn acht klimaatveranderingsrecords die de wereld in 2021 brak, volgens de WMO.

Warmste jaren ooit

De afgelopen zeven jaar, tussen 2015 en 2021, waren de warmste jaren ooit gemeten, waarschuwt de WMO. Vorig jaar alleen al was tussen het vijfde en zevende warmste jaar tot nu toe ter wereld. De gemiddelde temperatuur wereldwijd in 2021 was ongeveer 1,11 C boven de gemiddelde temperatuur in de wereld tussen 1850 en 1900 – bekend als het “pre-industriële gemiddelde”.

Record zeespiegels

Ook in 2021 bereikte de zeespiegel een nieuw record. Wereldwijd steeg de zeespiegel tussen 2013 en 2021 gemiddeld met 4,5 mm per jaar. De WMO zegt dat de zeespiegel in verschillende regio’s “aanzienlijk sneller” stijgt dan het wereldwijde gemiddelde. Deze omvatten de zuidwestelijke Stille Oceaan, het zuidwesten van de Indische Oceaan en de Zuid-Atlantische Oceaan.

Antarctisch ozongat wordt “ongewoon” groot

De WMO constateert dat het ozongat boven Antarctica in 2021 “groter en dieper” was dan 70% van de ozongaten die sinds 1979 zijn gemeten. Het breidde zich in oktober uit tot het breedste gebied van het jaar – 24,8 miljoen km². De WMO zegt dat het werd aangedreven door kouder dan gemiddelde omstandigheden in de stratosfeer – de tweede laag van de atmosfeer van de aarde vanaf het maaiveld. Een sterke polaire vortex – de band van koude lucht rond de noordpool van de aarde – was een andere belangrijke bijdragende factor.

Eerste regen ooit op het hoogste punt van Groenland

Neerslag werd voor het eerst ooit geregistreerd op het hoogste punt op de Groenlandse ijskap. Dit is Summit Station, een onderzoeksstation op meer dan 3.200 meter boven de zeespiegel.

Enkele uren regen werden waargenomen op Summit Station op 14 augustus 2021. De luchttemperatuur bleef ook ongeveer negen uur boven het vriespunt. De WMO zegt dat dit deel uitmaakte van een “uitzonderlijke” smeltgebeurtenis half augustus voor Groenland, gekoppeld aan een massa warme, vochtige lucht.

Klimaatverandering leidde tot recordbrekende hittegolven.

In het westen van Noord-Amerika en de Middellandse Zee braken “uitzonderlijke hittegolven” records, stelt de State of the Global Climate 2021. Death Valley in Californië registreerde ’s werelds hoogste temperatuur sinds ten minste de jaren 1930 toen de temperaturen op de 9e 54,4C bereikten. Juli 2021. Italië vestigde een nieuw voorlopig Europees record op 11 augustus toen een onderzoeksstation in de buurt van Syracuse op Sicilië een temperatuur van 48,8C registreerde. Kairouan in Tunesië bereikte een record van 50.3C. Spanje en Turkije braken ook nieuwe nationale records, met een temperatuur van 47,4 C geregistreerd in Montoro in Zuid-Spanje en 49,1 C in Cizre nabij de grens van Turkije met Syrië.

Orkaan Ida evenaart recordwindsnelheden

Toen orkaan Ida louisiana in de VS trof op 29 augustus vorig jaar, evenaarden de winden van 240 km / h de sterkste aanlanding ooit voor de staat, aldus de WMO. Ida was de zwaarste orkaan van het Noord-Atlantische seizoen en veroorzaakte grote windschade en overstromingen door stormvloeden. De orkaan veroorzaakte naar schatting $ 75 miljard aan economische verliezen in de Verenigde Staten en wordt verantwoordelijk gehouden voor 115 doden in de Verenigde Staten en Venezuela. Er waren 21 benoemde stormen in 2021, ruim boven het gemiddelde van 14 per jaar tussen 1981 en 2010, merkt de WMO op.

Record overstromingen in West-Europa

Half juli 2021 zag West-Europa enkele van de ergste overstromingen ooit geregistreerd. West-Duitsland en Oost-België werden het zwaarst getroffen. Hagen in westelijk Duitsland meldde 241 mm neerslag in 22 uur. Rivieren stroomden over, verschillende steden werden overstroomd en aardverschuivingen waren ook aardverschuivingen. Duitsland meldde 183 sterfgevallen en België 36. Aangenomen wordt dat de overstroming Duitsland 20 miljard dollar aan economische verliezen heeft gekost. Ook Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Zwitserland werden getroffen door zware overstromingen.

Minimaal waterniveau voor Amerikaans reservoir

Droogte leidde tot een nieuw laag waterpeil voor Lake Mead, een stuwmeer aan de Colorado-rivier in het zuidwesten van de Verenigde Staten. In juli zakte het stuwmeer tot 47 meter onder zijn volle capaciteit, het laagste niveau ooit. De droogte trof ook andere delen van de wereld, waaronder Iran, Pakistan, Afghanistan, Turkije en Turkmenistan. In Canada betekende ernstige droogte dat de voorspelde oogstniveaus voor tarwe en koolzaad – een gewas dat wordt gebruikt om bakolie en veevoer te maken – 35% tot 40% onder het niveau van 2020 lagen.

Welke klimaatactie is nodig?

In zijn laatste verslag over maatregelen die nodig zijn om de klimaatverandering te beperken, roept het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering (IPCC) op tot snelle decarbonisatie, grootschalige overgang naar hernieuwbare energie en investeringen in koolstofverwijdering.

Deze en andere maatregelen worden uiteengezet in het rapport Mitigatie van klimaatverandering van het IPCC, waaruit bleek dat tussen 2010 en 2019 de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen op het hoogste niveau in de menselijke geschiedenis lag.

De VN zegt dat er nu betaalbare, schaalbare oplossingen beschikbaar zijn om landen te helpen “naar schonere, veerkrachtigere economieën te gaan”.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: