Social Climate Tech News

Wed 12 2022
Image

10.000 liter om dagen til hver bane: Qatar VM's enorme indvirkning på bugtens farvande

by bernt & torsten

Når VM nærmer sig, skal værten Qatar bruge mindst 10.000 liter vand hver dag til hver af sine stadionbaner. Baseret i en region med næsten ingen adgang til ferskvand, vil den være afhængig af afsaltning – metoden til afknusning af saltvand, så det kan drikkes.

Det virker som en elegant løsning – men problemet er, at afsaltning, som forventes at stige med 37 % i Golfregionen i løbet af de næste fem år, har enorme miljøomkostninger i form af de fossile brændstoffer, der bruges til at udføre processen og havmiljøet. Men uden det, hvordan kan regionen overhovedet slukke tørsten?

Beliggende i en af de mest tørre regioner i verden, kommer næsten halvdelen af verdens afsaltningskapacitet eller 43% fra Landene i Golfstaternes Samarbejdsråd (GCC). På trods af en sådan vandknaphed er GCC blandt de højeste forbrugere af vand i verden og stærkt afhængig af afsaltningsanlæg.

UAE har et af de højeste globale vandforbrug pr. Indbygger, hvor folk bruger ca. 500 liter om dagen – 50% over det globale gennemsnit. En gennemsnitlig europæer bruger 144 liter om dagen.

Alligevel er mange GCC-lande som UAE fortsat ivrige efter at fremme en vandrig livsstil gennem afsaltningsindsats. Velplejede græsplæner og vandlande er en almindelig begivenhed i byer, og på Dubais springvandsshow skyder mere end 83.000 liter vand op hver halve time hele dagen.

Men med stigende befolkningstal er regionens vandindustri under stigende pres. Disse planter har i det væsentlige floder, der strømmer gennem dem. Antag, at du ser på afsaltningskapaciteten over GCC som helhed. I så fald er mængden af vand, der strømmer gennem det, ca. fire gange mængden af vand, der strømmer ned ad Themsen.

Siden 1950’erne har GCC været i spidsen for afsaltning. Golfens sydlige kyster er oversået med mere end 300 afsaltningsanlæg – hovedsagelig i Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait og Bahrain.

At drive verdens største koncentration af afsaltning kræver en betydelig mængde energi. Saudi-Arabien, den største producent, udgør en femtedel af verdens produktion, med omkring 30 afsaltningsanlæg, der brænder gennem 300.000 tønder råolie om dagen.

Faktisk er de fleste afsaltningsanlæg olie- eller gasdrevne, der opererer på enten termisk procesteknologi, der opsamler damp fra kogende vand og kondenserer det, eller den mere moderne teknologi til omvendt osmose, der er stærkt afhængig af elektricitet produceret med naturgas til at drive pumper, der tvinger vand gennem meget fine membraner, hvilket i det væsentlige belaster saltene i vandet.

Så mens Qatar hævder, at VM i fodbold vil være CO2-neutralt, udtrykker klimaorganisationer allerede tvivl. Kun vandbehovet er spændende øjne. Turneringen skal håndtere 144 baner på otte stadioner og mere end 130 ekstra træningsbaner. Den delikate og komplicerede proces med at skabe den rigtige græsplæne til fodbold i Qatars klima, ligesom vejret begynder at køle ned, betyder, at jordmændene skal efterligne vinteren, blæse kølet luft over græsset og vande banen med mindst 10.000 liter afsaltet vand.

Og i nødsituationer, ifølge Reuters, “vokser et 425.000 kvadratmeter stort græsreservat – omkring 40 fodboldbaner værd – på en gård nord for Doha”. Plastrens vandforbrug registreres ikke.

Og på trods af nationale forpligtelser til at reducere kulstofemissioner og opfylde netto nulmål, forventer regionen at gøre mere afsaltning, ikke mindre, med kapacitet planlagt til at blive udvidet med 37% inden 2027.

Dette kan være ødelæggende for bugtens marine økosystem, sagde Le Quesne. Afsaltning er en af de værste drivkræfter for havforurening rundt om i verden og producerer saltlage, en meget salt affaldsvæske, der typisk frigives i havet som saltere, mere giftigt og varmere havvand. Det kan indeholde kemikalier som klor, tungmetaller og skumdæmpningsmidler tilsat under afsaltningsprocessen, hvilket kan skade koralrev og mindre marine organismer, der lever på havbunden.

Sammen med vand risikerer selv mindre organismer at blive suget ind i systemet og kan blive ramt, styrte ned i skærmene på indsugningsmanifolderne eller blive trukket med, rejser med vand, der når planten, hvilket resulterer i alvorlig skade og død.

Share:

Leave A Comment