Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Broeikasgassen verhogen het risico op 'snelle droogte', blijkt uit Chinees onderzoek

Een “snelle droogte” die twee jaar geleden het zuidoosten van China trof, was vergelijkbaar met een droogte in het Amerikaanse Midwesten een decennium eerder en zou vaker kunnen voorkomen als gevolg van menselijke activiteiten, volgens een nieuwe studie van Chinese onderzoekers.

In tegenstelling tot reguliere drogers die meerdere seizoenen of zelfs jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen, is sneldrogen snel evoluerende, intense gebeurtenissen.

In een artikel dat deze maand in de peer-reviewed Atmospheric and Oceanic Science Letters werd gepubliceerd, zeiden wetenschappers uit Nanjing dat door de mens veroorzaakte klimaatverandering niet alleen de kans op een nieuwe snelle droogte zoals die in 2020 verdubbelde, maar ook de snelheid en intensiteit zou verhogen. of zo’n gebeurtenis.

Kunstmatige klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen zou 70 procent van de toegenomen snelle orkaan kunnen verklaren, zeiden onderzoekers van de Nanjing University of Information Science and Technology en zijn collega’s in de krant.

Snelle drogers zijn zeldzaam en moeilijker te voorspellen, maar wanneer ze zich voordoen, veroorzaken ze grote schade, vooral tijdens oogst of bosbranden.

Weinig werd bestudeerd totdat een ernstige droogte het Amerikaanse Midwesten in 2012 trof en een landbouwramp van miljarden dollars veroorzaakte. Vijf jaar later deden zich soortgelijke omstandigheden voor in het noorden van de Verenigde Staten, die internationale aandacht trokken.

Sinds 2020 trof een recordbrekende snelle droogte de zuidoostelijke kustregio van China van half juni tot half september.

In de meeste delen van Zuidoost-China komen hoge temperaturen op hetzelfde moment als het regenseizoen. Maar deze keer was er weinig regenval en de hittegolven veroorzaakten het verlies van oppervlaktewater, vonden de onderzoekers.

Planten in deze gebieden absorbeerden vervolgens water uit diepere grond, waardoor het plotselinge verlies van vocht in de grond werd verergerd en snelle droogtes ontstonden.

Dorpelingen die vissen in droogpoelen bij China’s grootste zoetwatermeer
Yuan’s team kon niet onmiddellijk worden gecontacteerd voor commentaar.
Maar hij vertelde China Youth Daily in 2020 dat het verminderen van emissies de enige manier was om te voorkomen dat dergelijke omstandigheden zich opnieuw voordoen.

De snelle droogte trof ook Zuid-Afrika in 2015 en Australië in 2017, wat aanzienlijke economische verliezen veroorzaakte.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: