Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De wereld op de rand van vijf "catastrofale" klimaatomslagpunten

De klimaatcrisis heeft de wereld naar de rand van verschillende “catastrofale” kantelpunten geduwd, volgens een grote studie. Het laat zien dat vijf gevaarlijke kantelpunten mogelijk al zijn gepasseerd door de opwarming van de aarde van 1,1 graden die tot nu toe door de mensheid is veroorzaakt.

Deze omvatten de ineenstorting van de ijskap van Groenland, die uiteindelijk een enorme stijging van de zeespiegel veroorzaakte, de ineenstorting van een belangrijke stroming in de noord-Atlantische Oceaan, verontrustende regens waarvan miljarden mensen afhankelijk zijn voor voedsel, en een abrupt smelten van koolstofrijke permafrost.

Bij 1,5 graden opwarming, de laagste stijging die nu wordt verwacht, gaan vier van de vijf keerpunten van mogelijk naar waarschijnlijk, aldus de analyse. Bij 1,5 C worden nog vijf kantelpunten mogelijk, waaronder veranderingen in grote noordelijke bossen en het verlies van bijna alle berggletsjers.

In totaal vonden de onderzoekers bewijs van 16 omslagpunten, waarbij de laatste zes vereisen dat de opwarming van de aarde van ten minste 2C wordt geactiveerd, volgens de schattingen van de onderzoekers. De omslagpunten zouden een effect hebben op tijdschalen die variëren van enkele jaren tot eeuwen.

“De aarde heeft mogelijk een ‘veilige’ klimaattoestand achtergelaten die verder gaat dan 1C opwarming van de aarde, concludeerden de onderzoekers, waarbij de hele menselijke beschaving evolueerde in temperaturen onder dit niveau. Het passeren van een omslagpunt zal vaak helpen om anderen te triggeren, waardoor cascades ontstaan. Maar dit wordt nog steeds bestudeerd en weggelaten, wat betekent dat de analyse het minste gevaar kan vormen.

De wereld stevent af op 2-3C opwarming van de aarde. Dit zet de aarde op koers om verschillende gevaarlijke kantelpunten te overschrijden die rampzalig zullen zijn voor mensen over de hele wereld. Om de levensomstandigheden op aarde te behouden en stabiele samenlevingen mogelijk te maken, moeten we al het mogelijke doen om te voorkomen dat we kantelpunten passeren. Elke fractie van een graad die we boven 1,5C stoppen, vermindert de kans op het raken van meer kantelpunten.

Recent onderzoek heeft tekenen van destabilisatie in het Amazone-regenwoud aangetoond, waarvan het verlies “diepgaande” gevolgen zou hebben voor het wereldwijde klimaat en de biodiversiteit, evenals de Groenlandse ijskap en de Golfstromen die wetenschappers de meridionale omkeercirculatie van de Atlantische Oceaan (Amoc) noemen.

Een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change zei dat het risico op het veroorzaken van klimaatomslagpunten hoog wordt met 2C opwarming van de aarde.

De analyse, gepubliceerd in Science, evalueerde meer dan 200 eerdere studies over kantelpunten uit het verleden, klimaatobservaties en modelleringsstudies. Een omslagpunt is wanneer een temperatuurdrempel wordt overschreden, wat leidt tot een onstuitbare verandering in een klimaatsysteem, zelfs als de opwarming van de aarde stopt.

De negen wereldwijde omslagpunten die zijn geïdentificeerd, zijn de ineenstorting van Groenland, West-Antarctica en twee delen van oost-Antarctische ijskappen, de gedeeltelijke en totale ineenstorting van de Amoc, het sterven van de Amazone, de ineenstorting van de permafrost en het verlies van zee-ijs in de winter in het Noordpoolgebied.

De beoordeling van het amazone-omslagpunt omvatte niet de effecten van ontbossing. De combinatie van verwarming en ontbossing kan het veel eerder geven.

Nog eens zeven kantelpunten zouden ernstige regionale gevolgen hebben, waaronder de vernietiging van tropische koraalriffen en veranderingen in de West-Afrikaanse moesson. Andere mogelijke omslagpunten die nog worden bestudeerd, zijn het verlies van zuurstof in de oceaan en grote veranderingen in de Indiase zomermoesson.

Het is een wereldwijd probleem dat alle naties moeten samenwerken om te beschermen, anders zullen mensenlevens instorten. Een samenvatting van de kritieke gebieden:

 • Groenlandse ijskap stort in
 • Instorting van de West-Antarctische ijskap
 • Tropisch koraalrif sterft af
 • Noordelijke permafrost abrupte dooi
 • Barentszzee-ijsverlies
 • Labrador Zee stroming instorting
 • Berggletsjers los
 • West-Afrikaanse moessonverschuiving
 • Instorting van de Oost-Antarctische gletsjer
 • Amazone regenwoud afsterven
 • Noordelijke permafrost instorting
 • Atlantische stroominstorting
 • Noordelijke bossen sterven terug – zuiden
 • Noordelijke bosuitbreiding – noorden
 • Arctische winterzee-ijsinstorting
 • Instorting van de Oost-Antarctische ijskap

De onderzoekers definiëren het overschrijden van een omslagpunt als “mogelijk” zodra de laagste temperatuurdrempel is overschreden en “waarschijnlijk” boven de centrale drempelschatting.

Een speciaal IPCC-rapport over klimaatomslagpunten werd in mei voorgesteld door de Zwitserse regering. Het nieuwe werk levert overtuigend bewijs dat de wereld de koolstofemissies in de economie radicaal moet versnellen. Om dat te bereiken, moeten we positieve sociale omslagpunten activeren.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: