Social Climate Tech News

Tue 20 2022
Image

Utsatta länder kräver global skatt för att betala för klimatledda förluster och skador

by bernt & torsten

Världens mest utsatta länder förbereder sig för att ta sig an de rikaste ekonomierna med ett krav på akut finansiering – potentiellt inklusive nya skatter på fossila bränslen eller flygning – för de oåterkalleliga förluster som de lider av klimatkrisen, visar läckta dokument.

Extremt väder slår redan hårt mot många utvecklingsländer och förutspås orsaka ytterligare katastrofer. Förlust och skada – frågan om hur man kan hjälpa fattiga nationer som lider av de mest extrema effekterna av klimatsammanbrott, som länder inte kan skyddas mot – är ett av de mest omtvistade problemen i klimatförhandlingarna.

Några av världens mest utsatta länder har förberett ett papper, sett av Guardian, för diskussion denna vecka vid FN:s generalförsamling. Det visar att fattiga länder förbereder sig för att begära en “klimatrelaterad och rättvisabaserad” global skatt, som ett sätt att finansiera betalningar för förluster och skador som utvecklingsländerna lidit.

Medlen kan samlas in genom en global koldioxidskatt, en skatt på flygresor, en avgift på de kraftigt förorenande och kolintensiva bunkerbränslena som används av fartyg, lägga till skatter på utvinning av fossila bränslen eller en skatt på finansiella transaktioner.

Diskussionsdokumentet noterar fördelar och nackdelar med var och en av dessa, och alternativen att skaffa finansiering från rika länder genom världens utvecklingsbanker, såsom Världsbanken, Internationella valutafonden och den privata sektorn.

Alla alternativ för att finansiera förluster och skador kommer sannolikt att vara svåra för rika nationer att gå med på i en tid av skyhöga kostnader för fossila bränslen, stigande livsmedelspriser och en levnadskostnadskris runt om i världen. Även om rika länder enades vid FN:s klimattoppmöte Cop26 i Glasgow förra året om att det ska finnas ett ramverk för förlust och skada, finns det ingen överenskommelse om hur det skulle kunna finansieras eller vem som ska bidra.

Nationerna kommer att träffas igen för nya samtal kallade Cop27 i Egypten i november, där förlust och skada återigen förväntas bli ett stort diskussionsämne. Vid Cop26 var förhandlingarna i allmänhet goda humör och det rådde enighet om behovet av att begränsa globala temperaturökningar till 1,5 C över förindustriella nivåer. Men mitt i de geopolitiska omvälvningarna sedan Rysslands invasion av Ukraina, kommer årets samtal sannolikt att bli mer krångliga.

Världens mest utsatta länder förbereder sig för att ta sig an de rikaste ekonomierna med ett krav på akut finansiering – potentiellt inklusive nya skatter på fossila bränslen eller flygning – för de oåterkalleliga förluster som de lider av klimatkrisen, visar läckta dokument.

Extremt väder slår redan hårt mot många utvecklingsländer och förutspås orsaka ytterligare katastrofer. Förlust och skada – frågan om hur man kan hjälpa fattiga nationer som lider av de mest extrema effekterna av klimatsammanbrott, som länder inte kan skyddas mot – är ett av de mest omtvistade problemen i klimatförhandlingarna.

Några av världens mest utsatta länder har förberett ett papper, sett av Guardian, för diskussion denna vecka vid FN:s generalförsamling. Det visar att fattiga länder förbereder sig för att begära en “klimatrelaterad och rättvisabaserad” global skatt, som ett sätt att finansiera betalningar för förluster och skador som utvecklingsländerna lidit.

Medlen kan samlas in genom en global koldioxidskatt, en skatt på flygresor, en avgift på de kraftigt förorenande och kolintensiva bunkerbränslena som används av fartyg, lägga till skatter på utvinning av fossila bränslen eller en skatt på finansiella transaktioner.

Diskussionsdokumentet noterar fördelar och nackdelar med var och en av dessa, och alternativen att skaffa finansiering från rika länder genom världens utvecklingsbanker, såsom Världsbanken, Internationella valutafonden och den privata sektorn.

Alla alternativ för att finansiera förluster och skador kommer sannolikt att vara svåra för rika nationer att gå med på i en tid av skyhöga kostnader för fossila bränslen, stigande livsmedelspriser och en levnadskostnadskris runt om i världen. Även om rika länder enades vid FN:s klimattoppmöte Cop26 i Glasgow förra året om att det ska finnas ett ramverk för förlust och skada, finns det ingen överenskommelse om hur det skulle kunna finansieras eller vem som ska bidra.

Nationerna kommer att träffas igen för nya samtal kallade Cop27 i Egypten i november, där förlust och skada återigen förväntas bli ett stort diskussionsämne. Vid Cop26 var förhandlingarna i allmänhet goda humör, och det fanns enighet om behovet av att begränsa globala temperaturökningar till 1,5 C över förindustriella nivåer. Men mitt i de geopolitiska omvälvningarna sedan Rysslands invasion av Ukraina, kommer årets samtal sannolikt att bli mer krångliga.

Fattiga länders skador förväntas öka i takt med att världen värms upp ytterligare. En separat inlaga till FN, från Antigua och Barbuda, varnar för att ökande havs- och lufttemperaturer i Karibien kan skapa en superstorm inom år som skulle orsaka skador på 7,9 miljarder pund enbart i önationen, sex gånger dess årliga BNP.

FN:s nya topptjänsteman på klimatområdet, Simon Stiell, var tidigare miljöminister för den karibiska ön Grenada, och är därför väl insatt i små östaters behov och sårbarhet. Han förväntas leda robusta diskussioner om det snabbt ökande hotet om klimatsammanbrott.

Share:

Leave A Comment