Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Torkan i centrala Kina sätter Poyangs sötvatten sjö försörjning i röd beredskap

Kinas största sötvattensjö har minskat till rekordlåg nivå, vilket fick lokala myndigheter i Jiangxi-provinsen att deklarera en vattenförsörjning ”röd varning” för första gången.

Poyang-sjön – vanligtvis ett viktigt översvämningsutlopp för Yangtze, Kinas längsta flod – har lidit av torka sedan juni, med vattennivåer på en viktig övervakningsplats som sjunkit från 19,43 meter till 7,1 meter (63,7 fot till 23,2 fot) under de senaste tre månader.

Jiangxi Water Monitoring Center sa att Poyangs vattennivåer skulle falla ytterligare under de kommande dagarna, med nederbörd i den centrala kinesiska provinsen fortfarande minimal – nederbörden sedan juli är 60 procent lägre än föregående år.

Så många som 267 väderstationer över hela Kina rapporterade rekordtemperaturer i augusti, och en lång torrperiod över Yangtzeflodens bassäng minskade kraftigt vattenkraftproduktionen och skadade skördetillväxten inför höstens skörd.

Medan kraftigt regn har lindrat torkan i stora delar av sydvästra Kina, fortsätter centrala regioner att lida, med extremt torra förhållanden som nu sträcker sig över 70 dagar i Jiangxi.

Tio reservoarer i angränsande Anhui-provinsen hade sjunkit under nivån för ”döda pooler”, vilket betyder att de inte kunde släppa ut vatten nedströms, sade den lokala vattenmyndigheten tidigare i veckan.

Statliga väderprognos män sa denna vecka att det fortfarande rådde torka i mitten och nedre delen av Yangtze, och ansträngningar krävdes för att så moln och avleda vatten från andra håll.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: