Press "Enter" to skip to content

Het verbranden van de fossiele brandstofreserves in de wereld kan 3,5 ton broeikasgassen uitstoten

Het verbranden van ’s werelds bewezen reserves van fossiele brandstoffen zou meer planetaire warmte-emissies uitstoten zoals is gebeurd sinds de industriële revolutie, waardoor het resterende koolstofbudget gemakkelijk wordt opgeblazen voordat gemeenschappen worden blootgesteld aan catastrofale opwarming van de aarde, heeft een nieuwe analyse gevonden.

Maar liefst 3,5 ton broeikasgasemissies zullen worden uitgestoten als regeringen toestaan dat geïdentificeerde reserves van steenkool, olie en gas worden gewonnen en gebruikt, volgens wat is beschreven als de eerste openbare database voor de productie van fossiele brandstoffen.

De database, die ongeveer driekwart van de wereldwijde energieproductie beslaat, onthult dat de VS en Rusland elk genoeg fossiele brandstofreserves hebben om eigenhandig het resterende koolstofbudget van de wereld op te eten voordat de planeet wordt getipt naar 1,5C (2,7F) of meer opwarming in vergelijking met het pre-industriële tijdperk.

Van alle landen is er genoeg fossiele brandstof om dit resterende budget zeven keer op te blazen, waardoor mensen en ecosystemen worden gedreven tot catastrofale hittegolven, overstromingen, droogtes en andere effecten die ongekend zijn in de menselijke geschiedenis. Regeringen zijn overeengekomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5C, maar hebben grotendeels geweigerd om actief nieuwe leases of winning van fossiele brandstoffen te stoppen.

Om de wereld een gelijke kans te geven om 1,5 C of meer van de opwarming van de aarde te vermijden, hebben wetenschappers geschat dat de wereld slechts 400 tot 500 miljard ton meer broeikasgassen kan uitstoten. Dit zou betekenen dat de uitstoot met ongeveer de helft van dit decennium drastisch wordt verminderd voordat ze halverwege de eeuw volledig op nul zijn gezet.

Maar de VS alleen al heeft het potentieel om 577 miljard ton uitstoot uit te stoten, waarvan het grootste deel uit steenkool, via de bekende fossiele brandstofreserves. Terwijl Joe Biden de allereerste klimaatwetgeving van Amerika heeft voorgezeten en heeft gezworen om aan te pakken wat hij een “existentiële bedreiging voor de mensheid” heeft genoemd, is zijn regering doorgegaan met het uitdelen van huurcontracten voor olie- en gasboringen, waaronder in een groot deel van de Golf van Mexico, de locatie van BP’s Deepwater Horizon-olieramp.

Van die reserves zal 27 miljard ton uitstoot vrijkomen uit goedgekeurde Amerikaanse projecten die al in ontwikkeling zijn, waaronder 33,2 miljard vaten olie, volgens de database.

Rusland heeft ondertussen genoeg geïdentificeerde fossiele brandstoffen om 490 miljard ton broeikasgassen te ontketenen en ontwikkelt momenteel projecten die 11 miljard ton zullen uitstoten. China, India en Australië hebben ook allemaal genoeg fossiele brandstofreserves om de wereld naar de rand van klimaatdegradatie te stuwen.

Terwijl landen in het klimaatakkoord van Parijs in 2015 overeenkwamen om de opwarming van de aarde te beteugelen, hebben drie decennia van internationale gesprekken zich niet verplicht om de primaire oorzaak van de klimaatnoodtoestand – het verbranden van fossiele brandstoffen – daadwerkelijk te verminderen. Tijdens VN-besprekingen vorig jaar in Glasgow gaven diplomaten een ruzie met de belofte om het gebruik van steenkool “af te bouwen”, maar niet af te bouwen.

“Landen praten graag over emissies, ze willen niet praten over fossiele brandstoffen,” zei Campanale. “Emissies komen van het gebruik van fossiele brandstoffen en je kunt niets aan emissies doen totdat je daadwerkelijk hebt bedacht wat je met fossiele brandstoffen moet doen.

“Als we in een situatie zitten waarin je twee, drie, vier keer meer fossiele brandstoffen in ontwikkeling hebt voor het resterende koolstofbudget, dan vertelt dat je dat politiek meer is dan iets dat niet synchroon loopt. Het loopt eigenlijk niet synchroon.”

Veel grote bedrijven gaan door met de veronderstelling van een uitgebreider gebruik van fossiele brandstoffen, ondanks toezeggingen van de overheid. In mei onthulde the Guardian dat er bijna 200 “koolstofbom” -projecten in treinen over de hele wereld zijn, gecontroleerd door bedrijven zoals Exxon, BP en Shell, die elk zouden resulteren in ten minste een miljard ton kooldioxide-uitstoot gedurende hun levensduur. Zelfs private equity-bedrijven blijven miljarden dollars in de sector injecteren.

De Russische invasie van Oekraïne heeft deze situatie verergerd door de olie- en gasprijzen op te drijven en de Europese leiders ertoe aan te zetten te proberen de gasimport uit de hele wereld uit te breiden. Campanale zei dat nieuwe gasimportcentrales “het risico lopen te stranden” omdat ze worden vervangen door goedkope hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, waardoor bedrijven onder druk komen te staan om sneller een groenere toekomst te omarmen om economische vernietiging te voorkomen.

Die druk neemt toe. Meer dan 200 gezondheidsorganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, riepen vorige week op tot een wereldwijd verdrag over de “non-proliferatie” van fossiele brandstoffen en de komende VN-klimaatbesprekingen in Egypte zullen ertoe leiden dat activisten landen aansporen om hun uitgifte van mijnbouwcontracten te beëindigen.

Maar António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, heeft gewaarschuwd dat het tempo van de energietransitie niet snel genoeg is, met wereldwijde emissies die al terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. De recente hittegolven in Europa, de VS en China, evenals de catastrofale overstromingen in Pakistan zijn “de prijs van de afhankelijkheid van de mensheid van fossiele brandstoffen”, zei Guterres.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: