Press "Enter" to skip to content

Startups, der bruger solenergi til at omdanne havvand til ferskvand

Afsaltning er en proces, der omdanner saltvand til ferskvand ved at fjerne salte og andre mineraler og efterlade frisk drikkevand. Selvom der er en række forskellige metoder til udførelse af denne opgave, kan de hovedsageligt grupperes i to typer.

Den første metode, termisk afsaltning, involverer opvarmning af saltvand. Salte efterlades, mens ferskvand omdannes til damp og opsamles, som i sidste ende kondenseres tilbage til vand, der nu er saltfrit og klar til brug i et tilfælde, hvor ferskvand ønskes.

Den anden type afsaltning indebærer anvendelse af membraner til at adskille salt og andre mineraler fra vand. Tryk eller elektriske strømme kan bruges til at drive saltvand gennem en membran, der fungerer som et filter. Ferskvand ender på den ene side af membranen, mens saltvand forbliver på den anden side som en form for affald.

En opstart i Abu Dhabi kaldet Manhat udvikler en flydende enhed, der destillerer vand uden behov for elektricitet. Enheden er en drivhusstruktur, der flyder på havet. Sollys opvarmer og fordamper vandet og adskiller saltkrystallerne, som derefter efterlades i havet. Når temperaturen køler ned, kondenserer vandet til ferskvand, som derefter akkumuleres indeni.

Manhattans patenterede teknologi vandt tidligere i år Water Europe Innovation Award for små og mellemstore virksomheder med banebrydende løsninger i vandsektoren. Virksomheden håber at bruge sin teknologi i flydende gårde på havet og håber, at vandet kan bruges til afgrøder og kunstvanding, hvilket vil eliminere behovet for vandtransport og reducere flere emissioner.

Tilsvarende udviklede forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 2020 en fritflydende afsaltningsenhed. De mener, at det kan bruges til at levere ferskvand gennem rør til butikken eller endda kan bruges til at betjene en enkelt husstand.

Klimaændringer fører til ekstremt vejr som tørke, oversvømmelser og brande. Den bedste ting, du kan gøre for at spare vand, er at stoppe med at spise kød og alle animalske produkter. Voksende dyr til husdyr kræver en enorm mængde vand. Det tager næsten 660 liter vand at lave kun en burger, hvilket svarer til næsten to måneders brusebad for en gennemsnitlig person. Til gengæld skal der 1.000 liter vand til at lave bare en liter komælk.

Undersøgelser har vist, at spise mere plantebaseret kan tilføje over et årti til din levetid, det kan redde verdens skove, det gavner miljøet, og det er betydeligt bedre for dit helbred! Nationer rundt om i verden har opfordret folk til at spise mere plantebaseret for at bremse klimaændringerne.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: