Social Climate Tech News

Fri 30 09 2022
Image

Startups die zonne-energie gebruiken om zeewater om te zetten in zoet water

by bernt & torsten

Ontzilting is een proces waarbij zout water wordt omgezet in zoet water door zouten en andere mineralen te verwijderen en zoet drinkwater achter te laten. Hoewel er verschillende methoden zijn om deze taak uit te voeren, kunnen ze voornamelijk in twee typen worden gegroepeerd.

De eerste methode, thermische ontzilting, omvat het verwarmen van zout water. Zouten blijven achter terwijl zoet water wordt omgezet in stoom en opgevangen, wat uiteindelijk weer wordt gecondenseerd tot water dat nu zoutvrij is en klaar voor gebruik in een geval waarin zoet water gewenst is.

Het tweede type ontzilting omvat het gebruik van membranen om zout en andere mineralen uit water te scheiden. Druk of elektrische stromen kunnen worden gebruikt om zout water door een membraan te leiden dat als filter fungeert. Zoet water komt aan de ene kant van het membraan terecht, terwijl zout water aan de andere kant als een vorm van afval blijft.

Een startup in Abu Dhabi genaamd Manhat ontwikkelt een vloeibaar apparaat dat water destilleert zonder dat er elektriciteit nodig is. Het apparaat is een kasstructuur die op de oceaan drijft. Zonlicht verwarmt en verdampt het water en scheidt de zoutkristallen, die vervolgens in de oceaan worden achtergelaten. Wanneer de temperatuur afkoelt, condenseert het water tot zoet water, dat zich vervolgens binnen ophoopt.

De gepatenteerde technologie van Manhattan won eerder dit jaar de Water Europe Innovation Award voor kleine en middelgrote bedrijven met geavanceerde oplossingen in de watersector. Het bedrijf hoopt zijn technologie te gebruiken in drijvende boerderijen op de oceaan en hoopt dat het water kan worden gebruikt voor gewassen en irrigatie, waardoor de noodzaak voor watertransport zou worden geëlimineerd en meer emissies zouden worden verminderd.

Evenzo ontwikkelden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 2020 een free-flow ontziltingsapparaat. Ze geloven dat het kan worden gebruikt om vers water via leidingen naar de winkel te leveren of zelfs kan worden gebruikt om een enkel huishouden te bedienen.

Klimaatverandering leidt tot extreem weer zoals droogte, overstromingen en branden. Het beste wat je kunt doen om water te besparen, is stoppen met het eten van vlees en alle dierlijke producten. Het kweken van dieren voor vee vereist een enorme hoeveelheid water. Het kost bijna 660 liter water om slechts één hamburger te maken, wat neerkomt op bijna twee maanden douchen voor een gemiddeld persoon. Aan de andere kant kost het 1.000 liter water om slechts één liter koemelk te maken.

Studies hebben aangetoond dat het eten van meer plantaardig meer dan een decennium aan je levensduur kan toevoegen, het kan de bossen van de wereld redden, het komt het milieu ten goede en het is aanzienlijk beter voor je gezondheid! Landen over de hele wereld hebben mensen aangespoord om meer plantaardig te eten om de klimaatverandering te vertragen.

Share: