Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Solargis-data visar solstabilitet mitt i extrem värme

Solenergi har visat sig vara en stabil energiresurs mitt i rekordstora värmeböljor och torka, enligt uppgifter från månatliga kartor från Solargis.

Soldataföretaget Solargis har använt sina månatliga kartor för att visa att solenergi har bibehållit konsekvent prestanda på viktiga tillväxtmarknader inklusive USA och Frankrike, vilket framhäver dess viktiga roll i elmixen när vårt klimat fortsätter att förändras.

I tider av extrem värme och torka utsätts elnäten för allt större påfrestningar, med värmekraft och kärnkraft som saknar tillräckliga kylresurser och långvariga högtryckssystem som leder till minskad vindkraftproduktion. Trots det faktum att extrem värme utlöser en liten minskning av solcellsmodulernas effektivitet, är solkraftens prestanda stabil och förutsägbar i extrema temperaturer.

Följaktligen, medan bristen på regn och vind hade exponerat betydande utmaningar för globala energikällor, allt från kärnkraft till vind, fortsatte solenergirekord att sättas i Europa och Nordamerika. Solargis solinstrålningskartor från i somras illustrerar stabiliteten och förutsägbarheten hos solresursen i Frankrike och Texas – två energimarknader som har utsatts för betydande påfrestningar orsakade av extrem värme.

Solargis månadskartor för juli visar 30 procent högre nivåer av solstrålning över hela Frankrike jämfört med långtidsgenomsnitt. Denna solresurs över genomsnittet korrelerade med en ökning av produktionen och den första veckan i juli registrerades 604 GWh solenergiproduktion i Frankrike – den högsta i dess historia.

Däremot har fransk kärnkraft lidit av brist på nederbörd, i kombination med stigande temperaturer, vilket påverkar effektiviteten hos dess kylsystem och leder till minskad produktion.

I augusti, med nederbörd 80 mm under genomsnittet, sattes ytterligare påfrestningar på Frankrikes kärnkraftsproduktion, medan solproduktionen växte under klara förhållanden. Medan två reaktorer stängdes på grund av varmt vatten i floden Rhône, noterade fransk solenergi en ny daglig rekordproduktion den 7 augusti, med över 10,7 GW genererad.

Effekterna av värmeböljan i juli på det texanska nätet har blivit väl publicerade. Högtryckssystem som ansvarar för höga temperaturer har också påverkat vindresursen. Med flest vindkraftverk i USA sjönk landets största vindkraftsproducent till 8 procent i början av juli då extrema sommarklimatsförhållanden gav minskade vindvärden.

Samtidigt indikerar Solargis månatliga kartor att över hela USA sågs 25 procent högre instrålningsnivåer än genomsnittet i juli i nordöstra USA, Florida och Texas, vilket belyser potentialen för ökade investeringar i solenergi i dessa stater.

Medan kartorna indikerar att solresursen är stabil, minskade vind och regn avsevärt, med The Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) som varnade för allvarliga konsekvenser på grund av ”en beräknad reservkapacitetsbrist utan någon marknadslösning tillgänglig.” Eftersom dessa extrema väderhändelser ser ut att bli vanligare ser framtiden för solenergi ljus ut för Texas, med höga irradiansnivåer och en beräknad 31 GW i ERCOT-utvecklingspipelinen.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: