Social Climate Tech News

Tue 06 2022
Image

San Francisco bay algblomning är den största på över ett decennium

by bernt & torsten

Den skadliga algblomningen som nu har spridit sig från de norra till de södra delarna av San Francisco Bay är den största på över ett decennium, vilket gör att ett aldrig tidigare skådat antal fiskar dör och invånarna ifrågasätter hur nära de ska komma vattnet.

Medan forskare ännu inte kan fastställa en exakt orsak till blomningen, som började i slutet av juli, är fiskdöden ett tecken på att den har vuxit i intensitet. Det har också blivit mycket påfallande, med buktens rödbruna färg som är synlig för bilister från Bayshore Freeway eller Bay Bridge och uppskattningsvis tusentals döda fiskar som hopar sig nära stranden.

Den sista betydande algblomningen i viken, 2004, orsakades av en värmebölja; så är inte fallet nu. Vissa säger dock att den rekordstora torkan kan spela en roll och att mer behöver göras för att förbättra buktens vattenkvalitet för att förhindra sådana algblomningar, som förväntas öka i intensitet i hela landet med klimatförändringarna.

I mitten av augusti var koncentrationerna av klorofyll – ett fotosyntesrelaterat pigment i växter och en indikator på algtäthet – i South Bay de högsta som observerats på över 40 år.

Vanligtvis sker algblomning på sommaren, så själva algblomningen är inte förvånande. Det som är förvånande är omfattningen av det, hur mycket det spred sig så snabbt under de senaste veckorna och fisken dödar.

Människor och husdjur bör hålla sig borta från missfärgat vatten, vilket kan orsaka hud- eller ögonirritationer, sa White. Hon avrådde också från att äta någon av de döda fiskar som sköljde upp i land.

Share:

Leave A Comment