Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Landet som visar världen hur man sparar vatten

Så skrämmande och så oöverstiglig en utmaning som kronisk och växande vattenbrist kan verka, finns det lösningar som kan rädda oss från kris.

Ett litet land i en av de torraste regionerna i världen är bland de som har utvecklat politik och tekniker för att tillhandahålla vatten i både städer och gårdar.

Det landet är Israel.

Och med att torka blev de nya normala, skulle beslutsfattare vara klokt att ta en titt på vad Israel har gjort och att börja processen att skapa sina egna vattenbeständiga samhällen som är mindre beroende av nederbörd som kanske aldrig kommer tillbaka.

Denna ”allt ovanstående” tillvägagångssätt leder till motståndskraft från denna avsiktliga redundans, men den öppnar också dörren till innovation och risktagande som ofta har resulterat i världsförändrande genombrott.

Israel blev en nation i maj 1948, men decennier innan, under kontroll av det brittiska mandatet, började det sionistiska ledarskapet prioritera excellens inom vatten, tillsammans med försvars- och invandringspolitik.

I de flesta länder är de (oromantiska) ämnena för vatteninfrastruktur och teknik i händerna på mellannivå tjänstemän. Men att läsa Diaries of Israels grundare är att se det dagliga intresset, gränsar till besatthet, för att få vattenpolitiken rätt. Till exempel, långt innan avsaltning tog fart i Israel, skrev landets första premiärminister, David Ben-Gurion, ofta om utsikterna att ”avsalta havet” för att ”få öknen att blomstra.”

Inte allt Israel gör är relevant överallt. På grund av sin lilla storlek, ungefär lands området i New Jersey, kan det göra saker lättare än att vatten fattiga länder med stora dimensioner. På samma sätt ger en lång kustlinje och de flesta av dess befolkningar inom relativt enkel räckvidd för landets avsaltningsanläggningar möjligheter som inte är tillgängliga överallt.

Men något av vad Israel gör, alla kan göra – åtminstone i teorin. Israels framgång i vatten är också bunden till beslutet att sätta administrationen av landets vatten i händerna på apolitiska teknokrater. Deras jobb är att få vatten av högsta kvalitet till det största antalet människor. Pris är en faktor, men inte det enda.

Som jämförelse vet i vissa amerikanska städer borgmästare att deras beståndsdelar kan se en ökning av vattennivån som en de facto -skattehöjning. Detta resulterar i undertryckta vattenavgifter, och med det oförmågan att modernisera anläggningar med bästa utrustning och programvara och svårigheter att locka och behålla mycket skickliga ingenjörer. Israel skiljer sig också från mycket av världen i sin inställning till jordbruk.

För decennier sedan avskedades översvämningsbevattning – som suger jord genom översvämningsfält med vatten – av regeringen, vilket effektivt slutade praxis. Ändå, runt om i världen, använder 85 procent av bevattnade fält översvämningsbevattning, en praxis som går tillbaka till det forntida Egypten och översvämningarna i Nile River Basin.

Även om denna slösande och ohållbara metod kan anses vara i användning endast i mindre utvecklade länder, här i USA, översvämmar vi miljoner tunnland i Kalifornien, Texas och till och med i det
uttorkad sydväst. Jordbrukare har litet incitament att byta till vatten besparande teknik eftersom de kan fortsätta använda vatten som om det var lika rikligt och outtömligt som solsken eller luft.

I Arizona är till exempel 89% av den bevattning som används översvämningsbevattning, och i staterna i det snabbt utarma Colorado River Basin finns det så många som sex miljoner tunnland som fortsätter att slösa biljoner gallon årligen genom översvämningsfält. Passande kan israelisk teknik komma till räddningen i USA sydväst.

Lågkostnad, gravitationsmatad droppbevattning, utvecklad av en israelisk forskare, har redan distribuerats på tusentals tunnland i Arizona och på andra håll. (Fullständig avslöjande: Jag arbetar med den här forskarens företag.) Tekniken sparar hälften av det vatten som tidigare behövs för översvämningsförrotade fält samtidigt som avkastningen förbättrar och minskar behovet av vattenförorenande gödningsmedel.

Denna nyare tillvägagångssätt liknar den mer bekanta formen av droppbevattning som uppfanns i Israel för mer än 60 år sedan. Men detta system använder tyngdkraften som sin energikälla och eliminerar pågående extern energianvändning och kostnad.

Det har sagts att krigen på 2000 -talet kommer att kämpas över vatten. Det kan vara så, men det är billigare och smartare för varje vatten stressade regioner och länder att förvandla hur det använder sitt vatten. Det måste börja med att förändra hur vi tänker på vårt vatten. Och i det kan alla länder – rika eller fattiga, stora eller små, land stängda eller med en lång havskust – lära av vad Israel har gjort.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: