Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Knacka på svältens dörr

U.N. livsmedelschefen varnade för att världen står inför ”en perfekt storm ovanpå en perfekt storm” och uppmanade givare, särskilt Gulfstaterna och miljardärer, att ge några dagars vinster för att tackla en kris med gödseltillförseln just nu och förhindra utbredd mat brist nästa år.

Annars kommer det att bli kaos över hela världen, för 5 1/2 år sedan var bara 80 miljoner människor runt om i världen på väg mot svält.

Men klimatproblemen ökade den siffran till 135 miljoner. Covid-19-pandemin, som började i början av 2020, fördubblade den till 276 miljoner människor som inte visste var deras nästa måltid kom ifrån. Slutligen invaderade Ryssland Ukraina i februari. 24, vilket utlöste ett krig och en mat-, gödnings- och energikris som har drivit antalet till 345 miljoner.

Inom det finns 50 miljoner människor i 45 länder som knackar på svältens dörr. Om vi ​​inte når dessa människor kommer ni att få svält, svält och destabilisering av nationer, till skillnad från allt vi såg 2007-2008 och 2011, och ni kommer att få massinvandring.

Vi måste svara nu.

Vi lever, verkar det som, i ett permanent humanitärt nödläge. fn Generalsekreterare Antonio Guterres varnade för att konflikter och humanitära kriser sprider sig, och finansieringsgapet för FN:s humanitära vädjanden uppgår till 32 miljarder dollar – ”den största klyftan någonsin.”

I år stängde kriget ner spannmålstransporter från Ukraina – en nation som producerar tillräckligt med mat för att föda 400 miljoner människor – och kraftigt inskränkt transporter från Ryssland, världens näst största exportör av konstgödsel och en stor livsmedelsproducent.

Givarnas trötthet undergräver ofta biståndet, särskilt i länder i pågående kriser som Haiti. Inflation är också ett allvarligt problem, som höjer priserna och drabbar fattiga människor som inte har någon kapacitet att klara av eftersom covid-19 ”bara ödelade dem ekonomiskt.”

Så mammor, tvingas bestämma sig: Köper de matolja och matar sina barn, eller köper de eldningsolja så att de inte fryser? För det finns inte tillräckligt med pengar för att köpa båda.

Det är en perfekt storm ovanpå en perfekt storm och med gödselmedelskrisen vi står inför just nu, med torka, står vi inför ett prissättningsproblem för livsmedel 2022. Detta skapade förödelse runt om i världen.

Om vi ​​inte kommer på toppen av detta snabbt – i år – kommer du att ha ett problem med tillgången på mat 2023, och det kommer att bli ett helvete.

Världen producerar nu tillräckligt med mat för att föda mer än 7,7 miljarder människor i världen, men 50 % av den maten beror på att bönder använde gödningsmedel. De kan inte få den höga avkastningen utan den. Kina, världens främsta gödselproducent, har förbjudit sin export; Ryssland, som är nummer två, kämpar för att få det till världsmarknaderna.

Vi måste få igång gödselmedlen, och vi måste flytta det snabbt. Den asiatiska risproduktionen är i ett kritiskt tillstånd just nu. Frön är i jorden.

I Afrika föder 33 miljoner små gårdar mer än 70 % av befolkningen, och just nu har vi flera miljarder dollar ont om vad vi behöver för gödningsmedel. Central- och Sydamerika drabbades också av torka och Indien drabbades av värme och torka.

USA bidrog med ytterligare 5 miljarder dollar för livsmedelsförsörjning, och Tyskland, Frankrike och EU går också upp. WFP har uppmanat Gulfstaterna att ”trappa upp mer” med så höga oljepriser, särskilt för att hjälpa länder i deras region som Jemen, Syrien, Afghanistan och Somalia.

WFP-chefen sa att han också träffade en grupp miljardärer. Han sa att han sa till dem att de hade ”en moralisk skyldighet” och ”måste bry sig.”

Även om du inte ger det till mig, även om du inte ger det till World Food Program, gå med i spelet. Gå in i leken att älska din nästa och hjälpa din nästa. Människor lider och dör runt om i världen. När ett barn dör var femte sekund av hunger, skam på oss.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: