Social Climate Tech News

Thu 01 09 2022
Image

Klimatmigrationens århundrade: varför vi behöver planera för den stora omvälvningen

by bernt & torsten

En stor omvälvning kommer. Klimatdriven rörelse av människor bidrar till en massiv migration som redan pågår till världens städer. Antalet migranter har fördubblats globalt under det senaste decenniet, och frågan om vad man ska göra åt snabbt ökande befolkningar av fördrivna människor kommer bara att bli större och mer akut. För att överleva klimatnedbrytningen kommer det att krävas en planerad och medveten migration av ett slag som mänskligheten aldrig tidigare har gjort.

Världen ser redan dubbelt så många dagar där temperaturen överstiger 50°C än för 30 år sedan – denna värmenivå är dödlig för människor och också enormt problematisk för byggnader, vägar och kraftverk. Det gör ett område obeboeligt. Detta explosiva planetdrama kräver ett dynamiskt mänskligt svar. Vi måste hjälpa människor att gå från fara och fattigdom till säkerhet och komfort – att bygga ett mer motståndskraftigt globalt samhälle till allas bästa.

Stora befolkningar kommer att behöva migrera, inte bara till närmaste stad utan också över kontinenter. De som bor i regioner med mer drägliga förhållanden, särskilt nationer på nordliga breddgrader, kommer att behöva ta emot miljontals migranter samtidigt som de anpassar sig till kraven från klimatkrisen. Vi kommer att behöva skapa helt nya städer nära planetens kallare poler, i land som snabbt blir isfritt. Delar av Sibirien, till exempel, upplever redan temperaturer på 30C i månader åt gången.

Arktiska områden brinner, med megabränder som slukar Sibirien, Grönland och Alaska. Även i januari brann torvbränder i den sibiriska kryosfären, trots temperaturer under –50C. Dessa zombiebränder glöder året runt i torven under marken, i och runt polcirkeln, bara för att explodera i enorma eldsvådor som rasar över de boreala skogarna i Sibirien, Alaska och Kanada.

Under 2019 förstörde kolossala bränder mer än 4 miljoner hektar sibirisk taigaskog, flammade i mer än tre månader och producerade ett moln av sot och aska lika stort som länderna som utgör hela Europeiska unionen. Modeller förutspår att bränder i de boreala skogarna och den arktiska tundran kommer att öka med upp till fyra gånger år 2100.

Var du än bor nu kommer migrationen att påverka dig och dina barns liv. Det är förutsägbart att Bangladesh, ett land där en tredjedel av befolkningen bor längs en sjunkande, låglänta kust, håller på att bli obeboeligt. (Mer än 13 miljoner bangladeshier – nästan 10 % av befolkningen – förväntas ha lämnat landet 2050.) Men under de kommande decennierna kommer rika nationer också att drabbas hårt.

Denna omvälvning inträffar inte bara i en tid av aldrig tidigare skådad klimatförändring utan också av mänskliga demografiska förändringar. Den globala befolkningen kommer att fortsätta att öka under de kommande decennierna och nå en topp på kanske 10 miljarder på 2060-talet. Det mesta av denna ökning kommer att ske i de tropiska områden som är värst drabbade av klimatkatastrofen, vilket får människor att fly norrut. Den globala norden står inför det motsatta problemet – en “topptung” demografisk kris, där en för liten arbetsstyrka försörjer en betydande äldre befolkning. Nordamerika och Europa har 300 miljoner människor över den traditionella pensionsåldern (65+). År 2050 beräknas den ekonomiska försörjningskvoten vara 43 äldre per 100 arbetande personer i åldern 20–64. Städer från München till Buffalo kommer att börja tävla om att locka migranter.

Den kommande migrationen kommer att innebära att världens fattigaste flyr från dödliga värmeböljor och misslyckade skördar. Det kommer också att omfatta utbildade, medelklassen och människor som inte längre kan bo där de planerat eftersom det är omöjligt att få en bolåne- eller fastighetsförsäkring. Sysselsättningen har ju flyttat någon annanstans. Klimatkrisen har redan ryckt upp miljoner i USA – 2018 fördrevs 1,2 miljoner av extrema förhållanden, brand, stormar och översvämningar; år 2020 hade den årliga vägtullen stigit till 1,7 miljoner människor. USA har nu i genomsnitt en katastrof på 1 miljard dollar var 18:e dag.

Mer än hälften av västra USA står inför extrema torka, och Oregons Klamath Basin-bönder talar om att illegalt använda våld för att öppna dammportar för bevattning. I den andra ytterligheten har dödliga översvämningar strandsatt tusentals människor från Death Valley till Kentucky. År 2050 kommer en halv miljon befintliga amerikanska hem att stå på mark som översvämmas minst en gång om året, enligt data från Climate Central, ett partnerskap av forskare och journalister. Louisianas Isle de Jean Charles har redan tilldelats 48 miljoner dollar i federala skattedollar för att flytta hela samhället på grund av kusterosion och stigande havsnivåer; i Storbritannien har de walesiska byborna i Fairbourne fått höra att deras hem borde överges till det inträngande havet eftersom hela byn ska “avvecklas” 2045. Större kuststäder är också i riskzonen. Den walesiska huvudstaden Cardiff beräknas vara två tredjedelar under vattnet år 2050.

FN:s internationella organisation för migration uppskattar att det kan finnas så många som 1,5 miljarder miljömigranter under de kommande 30 åren. Efter 2050 förväntas den siffran skjuta i höjden när världen värms upp ytterligare och den globala befolkningen stiger till sin förutspådda topp i mitten av 2060-talet.

Frågan för mänskligheten blir: hur ser en hållbar värld ut? Vi kommer att behöva utveckla ett helt nytt sätt att mata, ge bränsle och upprätthålla vår livsstil samtidigt som vi minskar kolhalterna i atmosfären. Vi kommer att behöva leva i tätare koncentrationer i färre städer samtidigt som vi minskar de tillhörande riskerna för trånga befolkningar, inklusive strömavbrott, sanitetsproblem, överhettning, föroreningar och infektionssjukdomar.

Minst lika utmanande kommer dock uppgiften att övervinna tanken att vi tillhör ett visst land och att det tillhör oss. Vi måste assimilera oss i globalt mångfaldiga samhällen, leva i nya polära städer. Vi måste vara redo att flytta igen när det behövs. Med varje grad av temperaturökning kommer ungefär 1 miljard människor att tryckas utanför den zon där människor har levt i tusentals år. Vi har ont om tid för att hantera den kommande omvälvningen innan den blir överväldigande och dödlig.

Migration är inte problemet; det är lösningen.

Hur vi hanterar denna globala kris, och hur humant vi behandlar varandra när vi migrerar, kommer att vara nyckeln till huruvida detta århundrade av omvälvningar fortsätter smidigt eller med våldsamma konflikter och onödiga dödsfall. Rätt hanterat kan denna omvälvning leda till ett nytt globalt samvälde av mänskligheten. Migration är vår väg ut ur krisen.

Migration, oavsett om det är från katastrof till säkerhet, eller för ett nytt land av möjligheter, är djupt sammanvävt med samarbete – det är bara genom omfattande samarbeten som vi kan migrera, och det är våra migrationer som skapat dagens globala samhälle. Migration gjorde oss. Det är våra nationella identiteter och gränser som är anomalien.

Idén att hålla främmande människor ute från gränser är relativt ny. Stater brukade vara mycket mer bekymrade över att hindra människor från att lämna än att förhindra deras ankomst. De behövde sitt arbete och skatter.

Vissa kanske tror att det är flaggor, hymner och en armé för att skydda ditt territorium som behövs för att utveckla en känsla av nationalitet. Men i själva verket borde äran gå till en framgångsrik byråkrati. Mer betydande statliga ingripanden i människors liv och skapandet av en bred systembyråkrati behövdes för att driva ett komplext industrisamhälle.

Dessa skapade också nationell identitet hos dess medborgare. Till exempel började Preussen betala ut arbetslöshetsersättning på 1880-talet, som ursprungligen utfärdades i en arbetares hemby, där människor och deras omständigheter var kända. Men det betalades också ut till personer dit de migrerade för att arbeta, vilket innebar ett nytt lager av byråkrati för att fastställa vem som var preussisk och därför berättigad till förmåner. Detta resulterade i medborgarskapspapper och kontrollerade gränser. När regeringar utövade större kontroll fick människor fler statliga fördelar från sina skatter och fler rättigheter, som att rösta, vilket gav upphov till en känsla av ägande över staten. Det blev deras nation.

Nationalstater är en konstgjord social struktur som bygger på mytologin att världen består av distinkta, homogena grupper som ockuperar separata delar av världen och gör anspråk på de flesta människors primära lojalitet. Verkligheten är mycket stökigare. De flesta människor talar flera gruppers språk, och etnisk och kulturell pluralism är normen. Tanken att en persons identitet och välbefinnande i första hand är knuten till den hos en påhittad nationell grupp är långsökt, även om detta förutsätts av många regeringar.

Det är knappast förvånande att nationalstatsmodellen så ofta misslyckas – det har varit cirka 200 inbördeskrig sedan 1960. Det finns dock gott om exempel på nationalstater som fungerar bra trots att de består av olika grupper, som Singapore, Malaysia och Tanzania, eller nationer skapade av globala migranter som Australien, Kanada och USA. Till viss del har alla nationalstater bildats av en blandning av grupper. När nationalstater vacklar eller misslyckas är problemet inte mångfalden i sig, utan inte tillräckligt med officiell inkludering – rättvisa i statens ögon, oavsett vilka andra grupper en person tillhör. En osäker regering som är allierad med en specifik grupp, som den gynnar framför andra, föder missnöje och ställer en grupp mot andra – detta leder till att människor snarare faller tillbaka på betrodda allianser baserade på släktskap.

En demokrati med ett mandat av officiell delaktighet från dess folk är i allmänhet mer stabil – men den behöver stödjas av en komplex byråkrati. Nationer har navigerat i detta på olika sätt, till exempel genom att delegera makten till lokala samhällen, ge dem röst och medverkan över sina egna angelägenheter inom nationalstaten (som är fallet i Kanada eller Schweiz kantoner). Genom att omfatta flera grupper, språk och kulturer som lika legitima kan ett land som Tanzania fungera som en nationell mosaik av minst 100 olika etniska grupper och språk. I Singapore, som medvetet har strävat efter en integrerad multietnisk befolkning, är minst en femtedel av äktenskap mellan raser. Orättvisa hierarkier mellan grupper gör detta svårare, särskilt när det påtvingas en majoritet av en minoritet.

I april 2021 twittrade guvernör Kristi Noem: “South Dakota kommer inte att ta emot några illegala invandrare som Biden-administrationen vill flytta. Mitt meddelande till illegala invandrare … ring mig när du är amerikan.”

Tänk på att South Dakota bara existerar för att tusentals papperslösa invandrare från Europa använde Homestead Act från 1860 till 1920 för att stjäla land från indianer utan kompensation eller skadestånd. Denna typ av exklusiv attityd från en ledare försvagar känslan av delat medborgarskap bland alla, vilket skapar klyftor mellan invånare som anses tillhöra och de som inte är det.

Officiell inkludering av den nationella byråkratin är en utgångspunkt för att bygga nationell identitet hos alla medborgare, särskilt med ett stort inflöde av migranter, men arvet från decennier eller århundraden av orättvisor består socialt, ekonomiskt och politiskt.

Frontlinjen i Europas krig mot migranter är Medelhavet, patrullerad av italienska krigsfartyg med uppgift att fånga upp små EU-bundna fartyg och tvinga dem till hamnar i Libyen på den nordafrikanska kusten. Ett sådant krigsfartyg, Caprera, pekades ut för beröm av Italiens migrantfientliga inrikesminister för att “försvara vår säkerhet”, efter att det fångat upp mer än 80 migrantbåtar som transporterade mer än 7 000 människor. “Ära!” han twittrade och publicerade ett foto på sig själv med besättningen 2018.

Men under en inspektion av Caprera samma år upptäckte polisen mer än 700 000 smuggelcigaretter och ett stort antal andra smugglade varor som importerats av besättningen från Libyen för att säljas i vinstsyfte i Italien. Ytterligare undersökningar visade att smugglingsföretaget involverade flera andra militära fartyg. “Jag kände mig som Dante som gick ner i infernot”, säger överstelöjtnant Gabriele Gargano, polisen som ledde utredningen.

Fallet belyser en central absurditet kring dagens inställning till migration. Immigrationskontroller betraktas som väsentliga – men för människor, inte grejer. Enorma ansträngningar möjliggör gränsöverskridande migration av varor, tjänster och pengar. Varje år transporteras mer än 11 ​​miljarder ton av prylarna runt om i världen – motsvarande 1,5 ton per person och år – medan människor, som är nyckeln till all denna ekonomiska aktivitet, inte kan röra sig fritt. Industrialiserade länder med stora demografiska utmaningar och betydande brist på arbetskraft är blockerade från att anställa migranter som är desperata efter jobb.

För närvarande finns det inget globalt organ eller organisation som övervakar människors rörelse över hela världen. Regeringar tillhör Internationella organisationen för migration, men detta är en oberoende, “relaterad organisation” av FN snarare än en faktisk FN-organ: den är inte föremål för direkt tillsyn av generalförsamlingen. Det kan inte fastställa en standardpolicy som skulle göra det möjligt för länder att dra nytta av de möjligheter som invandrare erbjuder. Migranter hanteras vanligtvis av varje enskild nations utrikesministerium, snarare än arbetsmarknadsministeriet, så beslut fattas utan information eller samordnad policy för att matcha människor med arbetsmarknaden. Vi behöver en ny mekanism för att hantera global arbetskraftsrörlighet mycket mer effektivt – det är trots allt vår viktigaste ekonomiska resurs.

Samtalet om migration har fastnat på vad som borde vara tillåtet snarare än att planera för vad som ska hända. Nationer måste gå vidare från idén om att kontrollera till att hantera migration. Åtminstone behöver vi nya mekanismer för laglig ekonomisk arbetskraftsinvandring och rörlighet och ett mycket bättre skydd för dem som flyr från fara.

Inom några dagar efter Rysslands invasion av Ukraina i februari antog EU:s ledare en politik för öppna gränser för flyktingar som flyr konflikten, vilket ger dem rätt att bo och arbeta över hela blocket i tre år och hjälpa till med bostäder, utbildning, transporter och andra behov. . Politiken räddade utan tvekan liv men dessutom, genom att inte kräva att miljontals människor skulle gå igenom utdragna asylprocesser, kunde flyktingarna skingras till platser där de bättre kunde hjälpa sig själva och få hjälp av lokala samhällen. Över hela EU samlades människor i sina samhällen, på sociala medier och genom institutioner för att organisera sätt att ta emot flyktingar.

De erbjöd rum i sina hem, samlade in donationer av kläder och leksaker och satte upp språkläger och mentalvårdsstöd – allt detta var lagligt på grund av den öppna gränspolitiken. Detta minskade bördan för såväl centralregeringen, värdstäderna som flyktingarna.

Migration

Migration kräver pengar, kontakter och mod. Det innebär vanligtvis ett visst mått av svårigheter initialt, eftersom människor är bortskadade från sin familj, sin bekanta omgivning och sitt språk. Vissa länder gör det nästan omöjligt att flytta för att arbeta, och i andra tvingas föräldrar lämna efter sig barn som de kanske aldrig får se växa upp. En hel generation kinesiska barn har nått vuxen ålder och träffat sina föräldrar bara någon vecka eller så en gång om året, under vårfestivalen.

I Kina är hundratals miljoner människor fångade i limbo mellan byn och städerna, oförmögna att helt övergå på grund av arkaiska landlagar och bristen på sociala bostäder, barnomsorg, skolor eller andra offentliga faciliteter i städerna. Byarna upprätthålls genom remitteringar från frånvarande arbetare, som inte kan sälja sina gårdar av rädsla för att förlora sin mark, som är deras enda sociala trygghet. Efterlämnade, isolerade barn blir sedan primärvårdare för sina åldrande släktingar. Migrantarbetare har inte råd att köpa bostäder i staden och återvänder därför till byn när de går i pension och startar om cykeln.

I andra fall betalar migranter enorma avgifter till människohandlare för stads- eller utländskt arbete, bara för att befinna sig i kontrakterade positioner som är lite bättre än slaveri, och utarbetar sina “kontrakt” tills de kan få tillbaka sina pass och återvända hem. De små pengar de tjänar kommer att skickas hem. Dessa inkluderar asiatiska byggnadsarbetare och hemarbetare i Mellanöstern och Europa, som har lite skydd och kan hamna i tvångsarbete inom sexindustrin eller under omänskliga förhållanden i livsmedelsförädlings- eller klädfabriker. De flesta migranter försöker förbättra sina liv, som vi alla gör, genom att flytta. Vissa migrerar för att rädda sina liv.

Flyktingläger

Miljontals människor lever i limbo i flyktingläger, ibland i generationer. Runt om i världen, oavsett om flyktinglägren var fyllda med sudaneser, tibetaner, palestinier, syrier, salvadoraner eller irakier, var frågan densamma: människor vill ha värdighet. Och det innebär att kunna försörja sina familjer – att få arbeta, flytta runt och skapa sig ett liv i säkerhet. För närvarande gör alltför många nationer denna önskan – även om den är väldigt enkel och ömsesidigt fördelaktig – omöjlig för dem som har störst behov av den. När vår miljö förändras riskerar miljontals fler att hamna på dessa ingenstans platser. Globalt sett är detta system med slutna gränser och fientlig migrationspolitik dysfunktionellt. Det fungerar inte till någons fördel.

Vi bevittnar de högsta nivåerna av mänsklig förflyttning någonsin, som bara kommer att öka. År 2020 översteg flyktingarna världen över 100 miljoner, en tredubbling sedan 2010, och hälften var barn. Det betyder att en av 78 personer har tvingats fly. Registrerade flyktingar representerar bara en bråkdel av dem som tvingats lämna sina hem på grund av krig eller katastrof.

Dessutom är 350 miljoner människor papperslösa över hela världen, häpnadsväckande 22 miljoner bara i USA, uppskattar FN:s flyktingkommissariat. Dessa inkluderar informella arbetare och de som rör sig längs gamla vägar som korsar nationella gränser. Dessa människor befinner sig allt oftare utan juridiskt erkännande, lever på marginalen och oförmögna att dra nytta av sociala stödsystem.

Så länge som 4,2 miljarder människor lever i fattigdom och inkomstklyftan mellan det globala norr och söder fortsätter att växa, kommer människor att behöva flytta – och de som bor i klimatpåverkade regioner kommer att drabbas oproportionerligt mycket. Nationer måste erbjuda asyl till flyktingar. Ändå, enligt den juridiska definitionen av flyktingen, skriven i 1951 års flyktingkonvention, inkluderar detta inte de som måste lämna sina hem på grund av klimatkrisen.

Men saker och ting börjar förändras. I en avgörande dom 2020 slog FN:s kommitté för mänskliga rättigheter fast att klimatflyktingar inte kan skickas hem, vilket innebär att en stat skulle bryta mot sina skyldigheter om mänskliga rättigheter om den skickar tillbaka någon till ett land där – på grund av klimatkrisen – deras livet är i fara. Utskottets beslut är dock inte internationellt bindande.

Idag är de 50 miljoner klimatfördrivna redan fler än de som flyr från politisk förföljelse. Skillnaden mellan flyktingar och ekonomiska migranter är sällan okomplicerad och kompliceras ytterligare av klimatkrisen. Medan den dramatiska förödelsen av en orkan som raderar hela byar kan göra flyktingar till människor över en natt, är effekterna av klimatsammanbrott på människors liv oftare gradvisa – ännu en dålig skörd eller en annan säsong av outhärdlig värme, som blir katalysatorn/krisen som driver människor att söka bättre platser.

Detta borde ge världen tid att anpassa sig till de kommande massmigrationerna – den ultimata klimatanpassningen. Men i stället, när miljöer blir allt mer dödliga, spenderar världens rikaste länder mer på att militarisera sina gränser – skapa en klimatmur – än de gör på klimatnödsituationen. Tillväxten av anläggningar för internering och “bearbetning” till havs för asylsökande ökar inte bara dödssiffran utan är bland de mest motbjudande inslagen i den rika världens misslyckande med att lindra klimatkrisens inverkan på de fattigaste regionerna. Vi måste vara uppmärksamma på “klimatnationalister” som vill förstärka den ojämlika fördelningen av vår planets säkrare länder.

Den planetära krisen kräver en global klimat migrationspakt, men under tiden skulle regionala avtal om fri rörlighet – av det slag som EU:s medlemsländer åtnjuter – hjälpa. Sådana överenskommelser har hjälpt invånare på katastrofdrabbade karibiska öar att finna tillflykt till säkrare öar.

Klimatförändringar är i de flesta fall överlevbara; vår gränspolitik kommer att döda människor. Mänsklig rörelse i en omfattning som aldrig tidigare skådats kommer att dominera detta århundrade. Det kan vara en katastrof eller, om det sköts väl, det kan vara vår räddning.

Detta är ett redigerat utdrag från Nomad Century: How to Survive the Climate Upheaval av Gaia Vince, publicerat av Allen Lane den 25 augusti. För att beställa ett exemplar, gå till guardianbookshop.com

Share: