Press "Enter" to skip to content

Klimamigrationens århundrede: Derfor skal vi planlægge den store omvæltning

En stor omvæltning er på vej. Klimadrevet bevægelse af mennesker bidrager til en massiv migration, der allerede er i gang til verdens byer. Antallet af migranter er fordoblet globalt i løbet af det seneste årti, og spørgsmålet om, hvad man skal gøre ved den hastigt stigende befolkning af fordrevne, vil kun blive større og mere akut. At overleve klimaforringelse vil kræve en planlagt og bevidst migration af en art, som menneskeheden aldrig har gjort før.

Verden ser allerede dobbelt så mange dage, hvor temperaturen overstiger 50 °C end for 30 år siden – dette varmeniveau er dødeligt for mennesker og også enormt problematisk for bygninger, veje og kraftværker. Det gør et område ubeboeligt. Dette eksplosive planetdrama kræver en dynamisk menneskelig reaktion. Vi skal hjælpe mennesker med at bevæge sig fra fare og fattigdom til sikkerhed og komfort – for at opbygge et mere modstandsdygtigt globalt samfund til gavn for alle.

Store befolkninger bliver nødt til at migrere ikke kun til nærmeste by, men også på tværs af kontinenter. De, der bor i regioner med mere tålelige forhold, især nationer på nordlige breddegrader, bliver nødt til at rumme millioner af migranter, mens de tilpasser sig klimakrisens krav. Vi bliver nødt til at skabe helt nye byer nær de koldere poler på planeten, i land, der hurtigt bliver isfri. Dele af Sibirien oplever for eksempel allerede temperaturer på 30 grader i flere måneder ad gangen.

Arktiske områder er i brand, med megabrande, der fortærer Sibirien, Grønland og Alaska. Også i januar brændte tørvbrande i den sibiriske kryosfære på trods af temperaturer under -50C. Disse zombiebrande gløder året rundt i tørven under jorden, i og omkring polarcirklen, kun for at eksplodere i enorme brande, der raser over de boreale skove i Sibirien, Alaska og Canada.

I 2019 ødelagde kolossale brande mere end 4 millioner hektar sibirisk taiga-skov, flammede i mere end tre måneder og producerede en sky af sod og aske på størrelse med de lande, der udgør hele EU. Modeller forudsiger, at brande i de boreale skove og arktisk tundra vil stige med op til fire gange inden 2100.

Uanset hvor du bor nu, vil migration påvirke dig og dine børns liv. Det er forudsigeligt, at Bangladesh, et land, hvor en tredjedel af befolkningen bor langs en faldende, lavtliggende kyst, bliver ubeboelig. (Mere end 13 millioner bangladeshere – næsten 10% af befolkningen – forventes at have forladt landet inden 2050.) Men i de kommende årtier vil de rige lande også blive hårdt ramt.

Denne omvæltning sker ikke kun i en tid med hidtil usete klimaændringer, men også på grund af menneskelige demografiske ændringer. Den globale befolkning vil fortsætte med at stige i de kommende årtier og toppe på måske 10 milliarder i 2060’erne. Størstedelen af denne stigning vil ske i de tropiske områder, der er hårdest ramt af klimakatastrofen, hvilket får folk til at flygte nordpå. Det globale nord står over for det modsatte problem – en “top-tung” demografisk krise, hvor for lille en arbejdsstyrke understøtter en betydelig ældre befolkning. Nordamerika og Europa har 300 millioner mennesker over den traditionelle pensionsalder (65+). I 2050 anslås den økonomiske forsørgerkvote at være 43 ældre pr. 100 erhvervsaktive i alderen 20-64 år. Byer fra München til Buffalo vil begynde at konkurrere om at tiltrække migranter.

Den kommende migration vil betyde, at verdens fattigste flygter fra dødbringende hedebølger og fejlslagen høst. Det vil også omfatte de uddannede, middelklassen og folk, der ikke længere kan bo, hvor de planlagde, fordi det er umuligt at få et realkreditlån eller en ejendomsforsikring. Beskæftigelsen er jo flyttet et andet sted hen. Klimakrisen har allerede rykket millioner op med rode i USA – i 2018 blev 1,2 millioner fordrevet af ekstreme forhold, brande, storme og oversvømmelser; i 2020 var den årlige vejafgift steget til 1,7 millioner mennesker. USA har nu et gennemsnit på 1 milliard dollars værd af katastrofe hver 18. dag.

Mere end halvdelen af det vestlige USA står over for ekstreme tørker, og Oregons Klamath Basin-landmænd taler om ulovligt at bruge magt til at åbne dæmningsporte til kunstvanding. I den anden ende har dødelige oversvømmelser strandet tusindvis af mennesker fra Death Valley til Kentucky. I 2050 vil en halv million eksisterende amerikanske hjem stå på land oversvømmet mindst en gang om året, ifølge data fra Climate Central, et partnerskab mellem forskere og journalister. Louisianas Isle de Jean Charles er allerede blevet tildelt 48 millioner dollars i føderale skattekroner til at flytte hele samfundet på grund af kysterosion og stigende havniveauer; I Storbritannien har de walisiske landsbyboere i Fairbourne fået at vide, at deres hjem skal overlades til det gennemtrængende hav, da hele landsbyen skal “nedlægges” inden 2045. Større kystbyer er også i fare. Den walisiske hovedstad Cardiff forventes at stå to tredjedele under vand i 2050.

FN’s Internationale Organisation for Migration anslår, at der kan være så mange som 1,5 milliarder miljømigranter i løbet af de næste 30 år. Efter 2050 forventes dette tal at skyde i vejret, efterhånden som verden opvarmes yderligere, og den globale befolkning stiger til sitforventede højdepunkt i midten af 2060’erne.

Spørgsmålet for menneskeheden bliver: Hvordan ser en bæredygtig verden ud? Vi bliver nødt til at udvikle en helt ny måde at fodre, give næring til og opretholde vores livsstil på, samtidig med at kulstofniveauerne i atmosfæren reduceres. Vi bliver nødt til at leve i tættere koncentrationer i færre byer, samtidig med at vi reducerer de dermed forbundne risici for overfyldte befolkninger, herunder strømafbrydelser, sanitetsproblemer, overophedning, forurening og smitsomme sygdomme.

Mindst lige så udfordrende kommer imidlertid opgaven med at overvinde ideen om, at vi tilhører et bestemt land, og at det tilhører os. Vi skal assimilere os i globalt mangfoldige samfund, leve i nye polarbyer. Vi skal være klar til at flytte igen, når det er nødvendigt. Med hver grad af temperaturstigning vil omkring 1 milliard mennesker blive skubbet uden for den zone, hvor mennesker har boet i tusinder af år. Vi har kort tid til at håndtere den kommende omvæltning, før den bliver overvældende og dødelig.

Migration er ikke problemet. det er løsningen.

Hvordan vi håndterer denne globale krise, og hvor humant vi behandler hinanden, mens vi migrerer, vil være nøglen til, om dette århundredes omvæltninger fortsætter problemfrit eller med voldelige konflikter og unødvendige dødsfald. Korrekt forvaltet kan denne omvæltning føre til et nyt globalt samfund af menneskeheden. Migration er vores vej ud af krisen.

Migration, uanset om det er fra katastrofe til sikkerhed eller til et nyt mulighedernes land, er dybt sammenvævet med samarbejde – det er kun gennem omfattende samarbejder, at vi kan migrere, og det er vores migrationer, der har skabt nutidens globale samfund. Migration skabte os. Det er vores nationale identiteter og grænser, der er anomalierne.

Ideen om at holde fremmede uden for grænserne er relativt ny. Stater plejede at være meget mere bekymrede over at forhindre folk i at forlade end at forhindre deres ankomst. De havde brug for deres arbejde og skatter.

Nogle tror måske, at det er flag, hymner og en hær til at beskytte dit territorium, der er nødvendige for at udvikle en følelse af nationalitet. Men faktisk bør æren gå til et vellykket bureaukrati. Mere betydningsfuld statslig indgriben i folks liv og skabelsen af et bredt systembureaukrati var nødvendige for at drive et komplekst industrisamfund.

Disse skabte også national identitet hos borgerne. For eksempel begyndte Preussen at udbetale arbejdsløshedsunderstøttelse i 1880’erne, oprindeligt udstedt i en arbejderhjemby, hvor folk og deres omstændigheder var kendt. Men det blev også udbetalt til folk, hvor de migrerede til arbejde, hvilket betød et nyt lag af bureaukrati for at fastslå, hvem der var preussisk og derfor berettiget til ydelser. Dette resulterede i statsborgerskabspapirer og kontrollerede grænser. Efterhånden som regeringer udøvede større kontrol, fik folk flere statslige fordele fra deres skatter og flere rettigheder, såsom at stemme, hvilket gav anledning til en følelse af ejerskab over staten. Det blev deres nation.

Nationalstater er en kunstig social struktur baseret på mytologien om, at verden består af forskellige, homogene grupper, der besætter separate dele af verden og hævder de fleste menneskers primære loyalitet. Virkeligheden er meget mere rodet. De fleste mennesker taler flere gruppers sprog, og etnisk og kulturel pluralisme er normen. Ideen om, at en persons identitet og trivsel primært er knyttet til en sammensat national gruppe, er langt ude, selv om dette antages af mange regeringer.

Det er næppe overraskende, at nationalstatsmodellen så ofte fejler – der har været omkring 200 borgerkrige siden 1960. Der er dog masser af eksempler på nationalstater, der fungerer godt på trods af at de består af forskellige grupper, såsom Singapore, Malaysia og Tanzania, eller nationer skabt af globale migranter som Australien, Canada og USA. Til en vis grad er alle nationalstater blevet dannet af en blanding af grupper. Når nationalstater vakler eller fejler, er problemet ikke mangfoldighed i sig selv, men ikke nok officiel inklusion – retfærdighed i statens øjne, uanset hvilke andre grupper en person tilhører. En usikker regering, der er allieret med en bestemt gruppe, som den favoriserer frem for andre, avler utilfredshed og sætter en gruppe op mod andre – dette fører til, at folk snarere falder tilbage på betroede alliancer baseret på slægtskab.

Et demokrati med mandat til officiel deltagelse fra befolkningen er generelt mere stabilt – men det skal understøttes af et komplekst bureaukrati. Nationer har navigeret dette på forskellige måder, såsom ved at delegere magt til lokalsamfund, give dem stemme og deltagelse over deres egne anliggender inden for nationalstaten (som det er tilfældet i Canada eller Schweiz kantoner). Ved at omfatte flere grupper, sprog og kulturer som lige legitime, kan et land som Tanzania tjene som en national mosaik af mindst 100 forskellige etniske grupper og sprog. I Singapore, som bevidst har stræbt efter en integreret multietnisk befolkning, er mindst en femtedel af de interracial ægteskaber. Uretfærdige hierarkier mellem grupper gør dette vanskeligere, især når det pålægges et flertal af et mindretal.

I april 2021 tweetede guvernør Kristi Noem: “South Dakota vil ikke acceptere ulovlige indvandrere, som Biden-administrationen ønsker at flytte. Mit budskab til illegale indvandrere… ring til mig, når du er amerikaner.”

Husk, at South Dakota kun eksisterer, fordi tusindvis af udokumenterede indvandrere fra Europa brugte Homestead Act fra 1860 til 1920 til at stjæle jord fra indianere uden kompensation eller erstatning. Denne form for eksklusiv holdning fra en leder svækker følelsen af delt statsborgerskab blandt alle og skaber splittelse mellem beboere, der anses for at høre til, og dem, der ikke er.

Officiel inddragelse af det nationale bureaukrati er et udgangspunkt for at opbygge national identitet hos alle borgere, især med en stor tilstrømning af migranter, men arven fra årtiers eller århundreders uretfærdighed fortsætter socialt, økonomisk og politisk.

Frontlinjen i Europas krig mod migranter er Middelhavet, der patruljeres af italienske krigsskibe, der har til opgave at opsnappe små skibe på EU-vej og tvinge dem ind i havne i Libyen på den nordafrikanske kyst. Et sådant krigsskib, Caprera, blev fremhævet til ros af Italiens anti-migrant indenrigsminister for at “forsvare vores sikkerhed”, efter at det opsnappede mere end 80 migrantbåde med mere end 7.000 mennesker. “Glory!” tweetede han og postede et billede af sig selv med besætningen i 2018.

Men under en inspektion foretaget af Caprera samme år opdagede politiet mere end 700.000 smuglercigaretter og et stort antal andre indsmuglede varer importeret af besætningen fra Libyen til salg med fortjeneste i Italien. Yderligere undersøgelser afslørede, at smuglerfirmaet involverede flere andre militære fartøjer. “Jeg følte mig som Dante, der gik ned i infernoet,” sagde oberstløjtnant Gabriele Gargano, politibetjenten, der ledede efterforskningen.

Sagen fremhæver en central absurditet omkring nutidens tilgang til migration. Immigrationskontrol betragtes som afgørende – men for mennesker, ikke ting. En enorm indsats muliggør grænseoverskridende migration af varer, tjenesteydelser og penge. Hvert år transporteres mere end 11 milliarder tons af gadgets rundt om i verden – svarende til 1,5 tons pr. Person om året – mens mennesker, der er nøglen til al denne økonomiske aktivitet, ikke kan bevæge sig frit. Industrialiserede lande med store demografiske udfordringer og betydelig mangel på arbejdskraft er blokeret fra at ansætte migranter, der er desperate efter job.

I øjeblikket er der ingen global organisation eller organisation, der fører tilsyn med bevægelsen af mennesker over hele verden. Regeringer tilhører Den Internationale Organisation for Migration, men dette er en uafhængig, “relateret organisation” af De Forenede Nationer snarere end et egentligt FN-organ: det er ikke underlagt direkte tilsyn af Generalforsamlingen. Den kan ikke fastlægge en standardpolitik, der vil gøre det muligt for landene at udnytte de muligheder, som indvandrerne tilbyder. Migranter håndteres typisk af hver enkelt nations udenrigsministerium snarere end Arbejdsministeriet, så beslutninger træffes uden information eller koordinerede politikker for at matche folk med arbejdsmarkedet. Vi har brug for en ny mekanisme til at forvalte den globale arbejdskraftmobilitet meget mere effektivt – det er trods alt vores vigtigste økonomiske ressource.

Samtalen om migration har været fastlåst på, hvad der skulle være tilladt i stedet for at planlægge, hvad der skulle ske. Nationer er nødt til at bevæge sig fra ideen om kontrol til styring af migration. Vi har i det mindste brug for nye mekanismer for lovlig økonomisk arbejdskraftmigration og mobilitet og meget bedre beskyttelse af dem, der flygter fra fare.

Få dage efter Ruslands invasion af Ukraine i februar vedtog EU’s ledere en åben grænsepolitik for flygtninge, der flygter fra konflikten, og som giver dem ret til at bo og arbejde på tværs af EU i tre år og hjælpe med bolig, uddannelse, transport og andre behov. . Politikken reddede utvivlsomt liv, men ved ikke at kræve, at millioner af mennesker skulle gennemgå langvarige asylprocesser, kunne flygtningene spredes til steder, hvor de bedre kunne hjælpe sig selv og blive hjulpet af lokalsamfundene. I hele EU samledes folk i deres lokalsamfund, på sociale medier og gennem institutioner for at organisere måder at modtage flygtninge på.

De tilbød værelser i deres hjem, indsamlede donationer af tøj og legetøj og oprettede sproglejre og mental sundhedsstøtte – alt dette var lovligt på grund af politikken med åben grænse. Dette reducerede byrden for både centralregeringen, værtsbyerne og flygtningene.

Migration

Migration kræver penge, kontakter og mod. Det indebærer normalt en vis vanskelighed i starten, da folk fjernes fra deres familie, velkendte omgivelser og sprog. Nogle lande gør det næsten umuligt at gå på arbejde, og i andre er forældre tvunget til at efterlade børn, de måske aldrig ser vokse op. En hel generation af kinesiske børn er blevet voksne og mødte kun deres forældre en uges tid om året under forårsfestivalen.

I Kina er hundreder af millioner af mennesker fanget i limbo mellem landsbyen og byerne, ude af stand til helt at overgå på grund af arkaiske jordlove og manglen på sociale boliger, børnepasning, skoler eller andre offentlige faciliteter i byerne. Landsbyerne vedligeholdes gennem pengeoverførsler fra fraværende arbejdere, som ikke kan sælge deres gårde af frygt for at miste deres jord, hvilket er deres eneste sociale sikring. Resterende, isolerede børn bliver derefter primære omsorgspersoner for deres aldrende slægtninge. Migrantarbejdere har ikke råd til at købe bolig i byen og vender derfor tilbage til landsbyen, når de går på pension og genstarter cyklussen.

I andre tilfælde betaler migranter enorme gebyrer til menneskehandlere for by- eller udenlandsk arbejde, kun for at finde sig selv i kontraherede positioner, der er lidt bedre end slaveri, og udarbejde deres “kontrakter”, indtil de kan få deres pas tilbage og vende hjem. De få penge, de tjener, vil blive sendt hjem. Disse omfatter asiatiske bygningsarbejdere og hjemmearbejdere i Mellemøsten og Europa, som har ringe beskyttelse og kan ende i tvangsarbejde i sexindustrien eller under umenneskelige forhold i fødevareforarbejdning eller tøjfabrikker. De fleste migranter forsøger at forbedre deres liv, som vi alle gør, ved at flytte. Nogle migrerer for at redde deres liv.

Flygtningelejr

Millioner af mennesker lever i limbo i flygtningelejre, nogle gange i generationer. Rundt om i verden, uanset om flygtningelejrene var fyldt med sudanesere, tibetanere, palæstinensere, syrere, salvadoranere eller irakere, var spørgsmålet det samme: Folk ønsker værdighed. Og det betyder at kunne forsørge deres familier – at kunne arbejde, bevæge sig rundt og gøre et liv trygt for sig selv. I øjeblikket gør alt for mange nationer dette ønske – selv om det er meget enkelt og til gavn for begge parter – umuligt for dem, der har mest brug for det. Efterhånden som vores miljø ændrer sig, risikerer flere millioner at ende på disse steder. Globalt set er dette system med lukkede grænser og fjendtlige migrationspolitikker dysfunktionelt. Det virker ikke til nogens fordel.

Vi er vidne til de højeste niveauer af menneskelig fordrivelse nogensinde, som kun vil stige. I 2020 oversteg flygtninge på verdensplan 100 millioner, en tredobling siden 2010, og halvdelen var børn. Det betyder, at hver 78. er blevet tvunget til at flygte. Registrerede flygtninge udgør kun en brøkdel af dem, der er tvunget til at forlade deres hjem på grund af krig eller katastrofe.

Derudover er 350 millioner mennesker papirløse på verdensplan, svimlende 22 millioner alene i USA, anslår FN’s Flygtningehøjkommissariat. Disse omfatter uformelle arbejdere og dem, der bevæger sig langs gamle veje, der krydser nationale grænser. Disse mennesker befinder sig i stigende grad uden juridisk anerkendelse, lever i udkanten og er ude af stand til at drage fordel af sociale støttesystemer.

Så længe 4,2 milliarder mennesker lever i fattigdom, og indkomstforskellen mellem det globale nord og syd fortsætter med at vokse, vil folk være nødt til at flytte – og de, der bor i klimaramte regioner, vil blive uforholdsmæssigt hårdt ramt. Nationer skal tilbyde asyl til flygtninge. Men ifølge den juridiske definition af flygtningen, der er skrevet i flygtningekonventionen fra 1951, omfatter dette ikke dem, der er nødt til at forlade deres hjem på grund af klimakrisen.

Men tingene begynder at ændre sig. I en skelsættende afgørelse i 2020 afgjorde FN’s Menneskerettighedskomité, at klimaflygtninge ikke kan sendes hjem, hvilket betyder, at en stat vil overtræde sine menneskerettighedsforpligtelser, hvis den sender nogen tilbage til et land, hvor deres liv – på grund af klimakrisen – er i fare. Udvalgets afgørelse er dog ikke internationalt bindende.

I dag er der allerede 50 millioner klimafordrevne, der er flere end dem, der flygter fra politisk forfølgelse. Sondringen mellem flygtninge og økonomiske migranter er sjældent ligetil og yderligere kompliceret af klimakrisen. Mens den dramatiske ødelæggelse af en orkan, der udsletter hele landsbyer, kan gøre flygtninge til mennesker natten over, er virkningerne af klimanedbrud på folks liv oftere gradvise – endnu en dårlig høst eller endnu en sæson med uudholdelig varme, som bliver katalysatoren / krisen, der får folk til at søge bedre steder.

Det skal give verden tid til at tilpasse sig de kommende masseindvandringer – den ultimative klimatilpasning. Men i stedet, efterhånden som miljøerne bliver mere og mere dødbringende, bruger verdens rigeste lande mere på at militarisere deres grænser – skabe en klimamur – end de gør på klimakrisen. Væksten i tilbageholdelsesfaciliteter og “behandling” til søs for asylansøgere øger ikke kun dødstallet, men er blandt de mest modbydelige træk ved den rige verdens manglende evne til at afbøde klimakrisens indvirkning på de fattigste regioner. Vi skal være opmærksomme på “klimanationalister”, der ønsker at styrke den ulige fordeling af vores planets sikrere lande.

Den globale krise kræver en global klimamigrationspagt, men i mellemtiden vil regionale aftaler om fri bevægelighed – af den slags, som EU’s medlemsstater nyder godt af – hjælpe. Sådanne aftaler har hjulpet beboere på katastroferamte caribiske øer med at finde tilflugt på sikrere øer.

Klimaændringer kan i de fleste tilfælde overleves; Vores grænsepolitik vil slå mennesker ihjel. Menneskelig bevægelse i et hidtil uset omfang vil dominere dette århundrede. Det kan være en katastrofe, eller hvis det lykkes godt, kan det være vores redning.

Dette er et redigeret uddrag fra Nomad Century: How to Survive the Climate Upheaval af Gaia Vince, udgivet af Allen Lane den 25. august. For at bestille en kopi skal du gå til guardianbookshop.com

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: