Social Climate Tech News

Mon 05 09 2022
Image

Kalifornien täcker kanalen med solpaneler i experiment för att bekämpa torka, klimatförändringar

by bernt & torsten

Kalifornien är på väg att lansera ett experiment för att täcka akvedukter med solpaneler, en plan som, om den skalas upp, kan spara miljarder liter annars avdunstat vatten samtidigt som den driver miljontals hem.

Project Nexus i Turlock Irrigation District startar i mitten av oktober mitt i västra Nordamerikas värsta torka på 1 200 år och eftersom klimatförändringar som påverkas av människor förvärrar torrperioden.

Projektet på 20 miljoner dollar, finansierat av staten, kommer att bryta mark på två platser. Den ena är en spännvidd på 500 fot (152 meter eller cirka 0,3 mil) längs en krökt del av kanalen i staden Hickman, cirka 100 miles (160 km) inåt landet från San Francisco. Den andra är en mil lång (1,6 km lång) direkt i närliggande Ceres.

Baserat på ett liknande projekt i den västindiska delstaten Gujarat, är projektet det första i sitt slag i USA. Turlock-projektet inspirerades av en forskningsartikel som publicerades 2021.

Moderna Kalifornien byggdes tack vare 1900-talets infrastruktur som levererar vatten från den våta norr till den torra södern, ett nätverk som nu omfattar 4 000 miles (6 400 km) kanaler.

Att täcka dessa kanaler med solpaneler skulle minska avdunstning, undvika att använda andra marker för solgårdar och minska vattenlevande ogräs och algertillväxt.

Det skulle också hjälpa Kalifornien att nå sitt mål för förnybar energi att uppnå 50 % ren energiproduktion till 2025 och 60 % till 2030.

Anta att alla 4 000 miles av kanaler var täckta med solpaneler. I så fall skulle den kunna producera 13 gigawatt förnybar kapacitet, ungefär hälften av vad Kalifornien behöver för att uppfylla sina koldioxidfria energimål.

En gigawatt, eller 1 miljard watt, räcker för att driva 750 000 hem.

Forskningen beräknade också vattenbesparingar på 63 miljarder gallon (238 miljoner kubikmeter), tillräckligt för att försörja 2 miljoner människor och bevattna 50 000 hektar (20 000 hektar) odlingsmark.

Turlock Irrigation District Water & Power måste utöka sin kapacitet för förnybar energi som andra verktyg i hela staten.

Share: