Press "Enter" to skip to content

Toename luchtvervuiling "waarschijnlijk deze winter door verbranding van vaste brandstoffen"

De kans dat de verbranding van zeer vervuilende vaste brandstoffen deze winter aanzienlijk zal toenemen als gevolg van de energiecrisis is benadrukt door toonaangevende deskundigen op het gebied van luchtvervuiling.

Dit zal resulteren in dagen waarop de luchtkwaliteit de aanbevolen EU-niveaus zal overschrijden als gevolg van de toegenomen verbranding van steenkool, turf en nat hout, voorspellen ze – ondanks strikte nieuwe regels, waaronder een landelijk verbod op rokerige steenkool dat volgende maand van toepassing zal zijn.

De kwestie werd voor het eerst aan de orde gesteld in het laatste jaarverslag van het Environmental Protection Agency (EPA) over de luchtkwaliteit in Ierland.

Hij erkende dat veel kopers rookloze steenkool zullen willen gebruiken, maar de prijs zal onvermijdelijk hun keuze dicteren, terwijl mensen hun eigen niet-gekruid nat hout en turf zullen kopen “dat aanzienlijk vervuilender is” en een bron van giftige deeltjes, vooral PM2.5.

De wetgeving inzake normen voor vaste brandstoffen is welkom vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, maar heeft lang geduurd omdat het nu betrekking heeft op turf, turf en brandhout, merkte hij op.

Wat betreft PM2.5-trends in de afgelopen jaren, merkt hij in veel steden een patroon van overschrijdingen van ongeveer 12 nachten in de winter op, vanwege gebrek aan wind en weinig verspreiding van lucht. Op zijn minst zal de “EPA in staat zijn om een duidelijk beeld te krijgen”, na het uitbreiden van meetstations naar een groot aantal steden.

Luchtvervuiling veroorzaakt wereldwijd meer dan zeven miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar en meer dan 1.300 vroegtijdige sterfgevallen in Ierland, voornamelijk als gevolg van deeltjes zoals PM2.5 die astma-aanvallen, COPD [Kronisk obstruktiv lungsjukdom] en longkanker kunnen veroorzaken, voegde Dr eraan toe. Niemand.

EPA-monitoring toont aan dat PM2.5 uit vaste brandstoffen en NO2-niveaus uit het verkeer binnen de huidige wettelijke limieten van de EU vallen, maar deze verontreinigende stoffen overschrijden vaak de strengere luchtkwaliteitsrichtlijnen voor gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Eerder deze week deden de WHO en bijna 200 andere gezondheidsorganisaties een ongekende oproep voor een wereldwijd akkoord over de non-proliferatie van fossiele brandstoffen. Op 31 oktober treden nieuwe regels voor het verwarmen van woningen in werking.

Enkele van de veranderingen die van toepassing zullen zijn, zijn brandstofproducten, die 100 procent biomassa zijn (houtproducten en brandhout), een vochtgehalte van minder dan 25 procent moeten hebben en het zou niet mogelijk moeten zijn om turf via de detailhandel openbaar te verkopen. huizen of andere openbare plaatsen.

Er zijn opties die kunnen worden genomen om de luchtkwaliteit en klimaatverandering aan te pakken. We moeten de afhankelijkheid van mensen verminderen van het verbranden van kolen, turf en hout om hun huizen te verwarmen door huizen te herbouwen en energiezuiniger te maken. Tegelijkertijd moet de afhankelijkheid van mensen van autobezit worden verminderd door beter openbaar vervoer, veilige wandel- en fietspaden.

Verhoogde verbranding van vaste brandstoffen als gevolg van de huidige en verwachte stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen was waarschijnlijk omdat meer mensen naar vaste brandstoffen zouden kunnen kijken als een goedkopere optie.

Dit was “een perceptie” in plaats van gebaseerd op zijn onderzoek. De EPA begrijpt dat mensen hun huizen moeten verwarmen, maar adviseerde hen om steenkool, nat hout en turf waar mogelijk te vermijden.

Met een toenemend aantal nieuwe huizen die geen open haarden en kachels installeren, zijn de totale PM-niveaus nationaal gedaald.

De EPA controleert niet de hoeveelheid verbrande vaste brandstof, maar andere rapporten hebben de noodzaak onderstreept voor lokale overheden om strenger te zijn bij het handhaven van luchtkwaliteitsvoorschriften.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: