Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hur naturbaserade lösningar kan skydda företag från vattenrisker

Företag är i grunden beroende av rent, lägligt och rikligt vatten.

De använder den för att tillverka produkter, bevattna grödor och kyla industriella processer som genererar värme. Vattenbrist kan skapa enorma affärsrisker. Kalifornien, till exempel, begränsade nyligen vattenanvändningen för 6 miljoner invånare och företag på grund av en aldrig tidigare skådad torka. Samtidigt förväntas efterfrågan på vatten i denna region växa även när klimatförändringarna minskar den totala vattentillgången.

Företag har reagerat på dessa växande risker genom att mäta deras vattenanvändning, sätta upp förvaltningsmål och implementera strategier på platsnivå för att förbättra vattenkvaliteten och vattenförsörjningen. De har lärt sig hur man producerar varor och tjänster samtidigt som de förbrukar mindre vatten genom att åtgärda läckande rör, förbättra tillverkningseffektiviteten, återvinna avloppsvatten och installera lågflödestoaletter.

Men det finns ett lovande ingripande som många företag lämnar på bordet – att investera i naturbaserade lösningar.

Hur kan naturbaserade lösningar förbättra vattensäkerheten?
Naturbaserade lösningar är skydd, skötsel och återställande av naturliga system (som träd och skogar, våtmarker och gräsmarker) för att möta samhälleliga utmaningar. Istället för att fokusera på vattenlösningar på platsnivå – som att fixa läckande rör – fokuserar naturbaserade lösningar på de system som stöder vattensäkerheten.

Till exempel kan återställa våtmarker och andra ekosystem ladda upp grundvattennivåerna och minska översvämningsrisken. Friska skogar kan filtrera vatten, minska vattenreningskostnaderna och reglera hur snabbt vatten släpps ut nedströms. Att återställa försämrade ekosystem kan minska risken för skogsbränder genom att alltför täta skogar gallras, avlägsna invasiva arter och återställa de vattenhållande egenskaperna hos ängar och strandekosystem.

Den här typen av lösningar kan skydda företag från stora vattenförsörjningsavbrott på sätt som konventionella företags vattenförvaltning inte kan. Att minska ditt vattenavtryck med 20 % – samtidigt som det är lovvärt och till och med nödvändigt – isolerar inte ditt företag från större vattenförsörjningsavbrott orsakade av torka eller skogsbränder. En enda översvämning eller en skogsbrand skulle kunna ta bort miljoner från ett företags balansräkning på timmar, till exempel när 2020 skogsbränder skadade dussintals vingårdar och anläggningar i norra Kalifornien, vilket kostar statens industri uppskattningsvis 3,7 miljarder dollar.

Vad är att hålla tillbaka investeringar i naturbaserade lösningar?

Och trots att en handfull företag har banat väg för att investera i naturbaserade lösningar för vattensäkerhet, får storskaliga naturbaserade projekt helt enkelt inte de investeringar de behöver.

Till exempel uppskattar U.S. Forest Service att 63 miljoner tunnland nationella skogar och gräsmarker (av vilka många finns uppströms från företagsanläggningar) löper hög eller mycket hög risk för skogsbrand, och 80 miljoner tunnland kräver restaurering. Dessa skogsmarker är källan till cirka 50 % av USA:s vattenförsörjning, men på grund av finansiering och andra begränsningar återställs bara en bråkdel av högriskmarken varje år. I den nuvarande takten kommer det att ta årtionden att ta itu med den växande eftersläpningen av restaurering, allt medan katastrofala bränder fortsätter att kosta företag och samhällen miljarder dollar. Varför har inte investeringar i naturbaserade lösningar kommit ikapp?

En anledning är bristen på incitament för företag. Företagsmål, rapportering och hållbarhetsvärderingsstrukturer prioriterar vanligtvis enkla, kortsiktiga, kvantifierbara projektresultat som passar in i den årliga rapporteringens tidslinjer och angivna mål. Det är därför många företag försöker finansiera och rapportera om projekt som erbjuder snabba implementeringstider, med resultat som genereras så snart som ett enda år. Att implementera naturbaserade lösningar över en meningsfull skala kan kräva år av planering, tillstånd, engagemang från intressenter och insamlingar – förutom fleråriga implementerings- och byggfönster.

Ett andra skäl är att pipelinen av investeringsklara naturbaserade projekt är kraftigt underutvecklad. Även om ett ambitiöst företag skulle vilja investera mycket i naturbaserade lösningar, skulle det kämpa för att hitta projekt med robusta och övervakade konstruktioner, effektutvärderingar, tydliga tillstånds- och finansieringstidsplaner samt övervaknings- och utvärderingssystem. Detta är en kritisk flaskhals för naturbaserade lösningar som erbjuder en möjlighet för företagsinvesteringar och innovation.

Slutligen har miljö- och vetenskapssamfunden inte alltid gett företag tydliga signaler om huruvida och hur de ska investera i naturbaserade projekt. En del av detta bottnar i oenighet om skog och landbaserade koldioxidkrediter. Den inneboende komplexiteten hos naturliga system är inte lätt att destillera till en enkel beräkning av hektar som återställs till kvantifierbara, önskade resultat. Och det finns olika perspektiv på hur man väljer prioriterade platser, väljer de mest effektiva metoderna, definierar anspråk och mäter framsteg.

3 sätt att låsa upp företagsinvesteringar i naturbaserade lösningar

För att bryta igenom dessa barriärer och låsa upp fler företagsinvesteringar i naturbaserade lösningar behöver vi viktiga förändringar. (För den här artikeln fokuserar vi främst på företag som är verksamma i USA, även om dessa lösningar kan vara mer allmänt tillämpliga.)

1) Ambitiösa, långsiktiga företagspartnerskap

För det första bör företag fortsätta att ta steget som vattenledare och skapa vägar för naturbaserade projekt i större skala och med en längre horisont än konventionella företagsinitiativ för hållbarhet. Detta innebär att fortsätta att investera i projekt ”utanför stängslet” – att se bortom snäva, kortsiktiga projektresultat för att ta itu med underliggande problem med vattendelare som undergräver regional vattenresiliens.

Företag skulle kunna arbeta i partnerskap med projektutvecklare, samhällen och regeringar för att samutveckla storskaliga naturbaserade projekt, snarare än att bara koppla in investeringsdollar i slutskedet av fullt utvecklade initiativ. Genom att vara mer entreprenöriella och investera i naturen kan ett fåtal ledande företag skapa de vägar som andra företag, investerare och finansiärer kan följa. Rapportering och hållbarhetsklassificeringssystem kommer att behöva revideras för att ge incitament och värde till företag som går upp och leder denna entreprenöriella, tidiga åtgärd.

Vissa företag gör redan den här typen av investeringar i vattendelare. Procter & Gamble finansierade arbete för att minska risken för katastrofala skogsbränder genom att återställa mark över första 200 hektar i Crystal Basin Recreation Area i Kaliforniens Eldorado National Forest. Projektet kommer också att öka vattentillförseln till den amerikanska flodens vattendelare. Om detta projekt kan visa tidig framgång, kommer det att ge fart för fler partnerskap och vattendelaremotståndsprojekt över hela det 100 000 hektar stora landskapet som ligger strax norr om förra årets Caldor-brand, inklusive ett åtagande på 1,2 miljoner dollar från Sierra Nevada Conservancy.

Meta och Intel finansierade ett projekt för att hjälpa till att återställa Rito Peñas Negras, en bäck i Santa Fe National Forest i New Mexico. Bäverdammanaloger, konstgjorda stockar designade för att efterlikna den hydrologiska och ekologiska funktionen hos en bäverdamm, kommer att installeras i hela bäcken. Dessa strukturer hjälper till att sprida vattenflödet på intilliggande ängar för att skapa våtmarker och öka grundvattentillförseln.

Google har också gett avgörande stöd för föreskrivna bränder på 54 750 hektar i Francis Marion National Forest i South Carolina. Detta projekt, tillsammans med bevarandeservitutsskydd, syftar till att minska förlusten av vatten genom evapotranspiration, och därigenom öka vattentillförseln, förbättra våtmarksfunktioner och vattenkvalitet och öka infiltrationen för grundvatten.

2) En robust pipeline av naturbaserade projekt att finansiera

En mängd olika aktörer behöver öka antalet naturbaserade projekt som är redo att ta emot finansiering från företag.

Projektutvecklare – de som designar och implementerar naturbaserade lösningar, ofta lokala icke-statliga organisationer, samhällsföretag eller företag – behöver stöd från regeringar, forskare och civilsamhället vid projektförberedelser. Detta inkluderar hjälp med planering, projektdesign och ledning samt forskning och utveckling.

Regeringar kan hjälpa till genom att justera policyer för att på ett ansvarsfullt sätt effektivisera tillstånd och tillhandahålla mer finansiering för naturbaserade lösningar. Program som U.S. Endowments Healthy Watersheds Consortium Grant Program och Innovative Finance for National Forests Grant Program hjälper till att finansiera naturbaserade vattenprojekt och kan tillhandahålla en mall för att skala statligt stöd.

Miljö- och vetenskapssamhällena kan göra mer för att ge projektutvecklare de verktyg och resurser de behöver för att utveckla sina projekt till mognad. Cities4Forests, ett WRI-lett initiativ med mer än 80 medlemsstäder, hjälper till att identifiera lovande naturbaserade projekt och tillhandahåller tekniskt stöd för att förbereda dem för investeringar. Cities4Forests har kört ”acceleratorer” för projektförberedelser runt om i världen, inklusive i Brasilien och Indien.

3) Kollektiva åtgärder

Slutligen bör alla dessa aktörer anamma en ”kollektiv handling”-strategi genom att utveckla långsiktiga partnerskap för att uppnå en gemensam uppsättning mål.

Till exempel ledde Danone North Americas Silk-varumärke företagsstöd till ett stort skogsrestaureringsprojekt för att minska brandrisken och öka flödet över 48 000 hektar av Kaliforniens Tahoe National Forest, med hjälp av Yuba II Forest Resilience Bond. I det här projektet samarbetar projektutvecklare med statliga myndigheter och vatten- och elbolag (som Yuba Water och delstaten Kalifornien) för att minska risken för skogsbränder och öka vattenavkastningen över offentlig mark uppströms från företagsanläggningar och ingrediensodlande regioner. Target, Hunter Industries och Caterpillar Foundation gav också ekonomiskt stöd. Denna strategi för kollektiva åtgärder möjliggör större inverkan och minskar kostnaderna för en enhet samtidigt som den ger alla önskade fördelar.

När effekterna av klimatförändringar, förtorkning och överkonsumtion av vatten utspelar sig dagligen, är det allt tydligare att företag måste övergå från transaktionsåtgärder med isolerade effekter till transformationsstrategier med kollektiv påverkan. Företag har outnyttjad potential att åstadkomma storskaliga systemförändringar som också gynnar deras egna resultat.

Det är dags för företag att investera i naturbaserade lösningar för vattensäkerhet.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: