Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het land dat de wereld laat zien hoe je water kunt besparen

Hoe ontmoedigend en onoverkomelijk een uitdaging ook lijkt, chronische en groeiende watertekorten, er zijn oplossingen die ons uit de crisis kunnen redden.

Een klein land in een van de droogste regio’s ter wereld is een van de landen die beleid en technologieën hebben ontwikkeld voor het leveren van water in zowel steden als boerderijen.

Dat land is Israël.

En nu droogte het nieuwe normaal wordt, zouden beleidsmakers er verstandig aan doen om te kijken naar wat Israël heeft gedaan en om te beginnen met het proces van het creëren van zijn eigen waterbestendige gemeenschappen die minder afhankelijk zijn van regenval die misschien nooit meer terugkomt.

Deze “al het bovenstaande” benadering leidt tot veerkracht van deze opzettelijke redundantie, maar het opent ook de deur naar de innovatie en het nemen van risico’s die vaak hebben geresulteerd in wereldveranderende doorbraken.

Israël werd een natie in mei 1948, maar decennia eerder, onder de controle van het Britse mandaat, begon de zionistische leiding prioriteit te geven aan uitmuntendheid in water, samen met defensie- en immigratiebeleid.

In de meeste landen zijn de (onromantische) onderwerpen waterinfrastructuur en -technologie in handen van ambtenaren op middenniveau. Maar als je de dagboeken van de oprichters van Israël leest, zie je de dagelijkse interesse, grenzend aan obsessie, om het waterbeleid goed te krijgen. Bijvoorbeeld, lang voordat de ontzilting in Israël van start ging, schreef de eerste premier van het land, David Ben-Gurion, vaak over het vooruitzicht van “het ontzilten van de zee” om “de woestijn te laten bloeien”.

Niet alles wat Israël doet is overal relevant. Vanwege zijn kleine formaat, ruwweg het landoppervlak van New Jersey, kan het dingen gemakkelijker doen dan arme landen met grote afmetingen water geven. Evenzo bieden een lange kustlijn en de meeste van zijn populaties binnen relatief gemakkelijk bereik van de ontziltingsinstallaties van het land kansen die niet overal beschikbaar zijn.

Maar alles wat Israël doet, kan iedereen doen – althans in theorie. Het succes van Israël in water is ook gekoppeld aan het besluit om het beheer van zijn wateren in handen te geven van apolitieke technocraten. Hun taak is om de hoogste kwaliteit water naar het grootste aantal mensen te krijgen. Prijs is één factor, maar niet de enige.

Ter vergelijking: in sommige Amerikaanse steden weten burgemeesters dat hun kiezers een stijging van het waterpeil kunnen zien als een de facto belastingverhoging. Dit resulteert in onderdrukte waterladingen, en daarmee het onvermogen om faciliteiten te moderniseren met de beste apparatuur en software en moeilijkheden bij het aantrekken en behouden van hoogopgeleide ingenieurs. Israël verschilt ook van een groot deel van de wereld in zijn benadering van de landbouw.

Tientallen jaren geleden werd overstromingsirrigatie – die grond door overstromingsgebieden met water zuigt – door de overheid afgewezen, waardoor de praktijk effectief werd beëindigd. Toch maakt over de hele wereld 85 procent van de geïrrigeerde velden gebruik van overstromingsirrigatie, een praktijk die dateert uit het oude Egypte en de overstromingen in het stroomgebied van de Nijl.

Hoewel deze verspillende en niet-duurzame methode alleen in minder ontwikkelde landen kan worden gebruikt, overspoelen we hier in de Verenigde Staten miljoenen hectaren in Californië, Texas en zelfs in het
uitgedroogde zuidwesten. Boeren hebben weinig prikkels om over te schakelen op waterbesparende technologie omdat ze water kunnen blijven gebruiken alsof het net zo overvloedig en onuitputtelijk is als zonneschijn of lucht.

In Arizona, bijvoorbeeld, is 89% van de gebruikte irrigatie overstromingsirrigatie, en in de staten in het snel verarmde Colorado River Basin zijn er maar liefst zes miljoen hectare die jaarlijks biljoenen gallons blijven verspillen door overstromingsgebieden. Passend zou Israëlische technologie te hulp kunnen schieten in het zuidwesten van de VS.

Goedkope, door de zwaartekracht gevoede druppelirrigatie, ontwikkeld door een Israëlische wetenschapper, is al verdeeld over duizenden hectaren in Arizona en elders. (Volledige openbaarmaking: ik werk samen met het bedrijf van deze onderzoeker.) De technologie bespaart de helft van het water dat eerder nodig was voor door overstromingen verwoeste velden, terwijl de opbrengsten worden verbeterd en de behoefte aan watervervuilende meststoffen wordt verminderd.

Deze nieuwere aanpak is vergelijkbaar met de meer bekende vorm van druppelirrigatie die meer dan 60 jaar geleden in Israël werd uitgevonden. Maar dit systeem gebruikt de zwaartekracht als energiebron en elimineert voortdurend extern energieverbruik en kosten.

Er is gezegd dat de oorlogen van de jaren 2000 zullen worden uitgevochten om water. Het kan zo zijn, maar het is goedkoper en slimmer voor elke regio en elk land met waterstress om de manier waarop het zijn water gebruikt te transformeren. Het moet beginnen met het veranderen van de manier waarop we over ons water denken. En daarin kan elk land – rijk of arm, groot of klein, land gesloten of met een lange oceaankust – leren van wat Israël heeft gedaan.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: