Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het Europees Parlement steunt de doelstelling van 45% hernieuwbare energie tegen 2030

Het Europees Parlement stemde woensdag (14 september) voor een streefcijfer van 45% voor hernieuwbare energie in de energiemix van de EU voor 2030, wat de weg vrijmaakt voor onderhandelingen met de 27 lidstaten om de tekst voor het einde van het jaar af te ronden.

De oorlog van Rusland in Oekraïne is “een oorlog tegen onze energie, een oorlog tegen onze economie, een oorlog tegen onze waarden en een oorlog tegen onze toekomst”.

Die woorden waren die van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie die woensdag in het parlement sprak in haar jaarlijkse State of the Union-toespraak.

En de Kamerleden hebben er blijkbaar nota van genomen.

Met 418 stemmen voor, 109 tegen en 111 onthoudingen heeft het Parlement een nieuwe herziening van de richtlijn hernieuwbare energie van 2018 aangenomen, een deel van de plannen van de EU die vorig jaar zijn voorgesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van het decennium met 55% te verminderen.

De doelstelling van 45% hernieuwbare energie is hoger dan de 40% die de lidstaten in juni hebben goedgekeurd – een besluit dat echter geen rekening hield met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het repowereu-plan van de Commissie dat in mei werd onthuld, waardoor de eu-doelstelling naar boven werd bijgesteld.

Als dit nieuwe streefcijfer later dit jaar door de EU-lidstaten wordt bevestigd in de komende gesprekken met het parlement, moet de EU tegen 2030 een aandeel van 45% hernieuwbare energie in haar totale energiemix bereiken – meer dan het dubbele van het huidige aandeel van 22%.

Om het EU-brede streefcijfer te halen, moet elk EU-land ten minste twee grensoverschrijdende elektriciteitsprojecten uitvoeren, en zelfs drie voor projecten met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 100 terawattuur (TWh).

Doel onvoldoende volgens links en groen

De Groenen en links probeerden aan te dringen op een nog hogere doelstelling voor hernieuwbare energie van 55-56% tegen 2030 om tegen 2040 100% hernieuwbare energie te bereiken.

Maar de alliantie tussen de EVP, het centristische Renew Europe en de linkse S&D won uiteindelijk van de reserves van groene parlementsleden, die immers overweldigend voor de tekst stemden, in tegenstelling tot de leden van links.

Radicaal links was ook tegen het behoud van biomassa in de definitie van hernieuwbare energie.

Tot slot steunden de ep-leden de opname van biomassa in de hernieuwbare energiemix van de EU, maar op een niveau dat niet hoger mag zijn dan het gemiddelde dat in 2017-2022 is geregistreerd, aangezien bio-energie goed is voor bijna 60 % van de hernieuwbare energiebronnen van de EU.

En hoewel de tekst van het Parlement een geleidelijke uitfasering van biomassa introduceert, stelt het geen einddatum vast, wat niet tevreden was voor milieuactivisten en links, die opriepen tot een volledige uitfasering tegen 2030.

Niettemin steunt de tekst een einde aan subsidies voor biomassa die in elektriciteitscentrales wordt gebruikt, evenals de uitsluiting van palmolie en soja uit biobrandstoffen voor vervoer.

In de tekst van het Parlement worden ook tussentijdse doelstellingen vastgesteld voor sectoren als vervoer, gebouwen en stadsverwarming en -koeling.

Wat betreft de definitie van “groene” waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, hebben de ep-leden de kwestie uitgesteld tot een andere EU-wet die ook “koolstofarme” waterstof zal definiëren die bijvoorbeeld uit kernenergie wordt geproduceerd.

De tekst bevat ook een verhoging van 13% naar 16% van de doelstelling om de broeikasgasemissies voor vervoer te verminderen, evenals een aandeel van 5,7% hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong (RFNBO) in de brandstofmarkt tegen 2030, zoals aangegeven. in het REPowerEU-programma van de Commissie.

De REPowerEU-doelstellingen, zoals de definitie van “go-to-areas” en snellere vergunningsprocedures voor hernieuwbare energie, waren echter niet opgenomen in deze versie van de richtlijn.

Een nieuwe herziening van de richtlijn (RED IV) zal eind september worden gepresenteerd, met het idee om de twee herzieningsprocedures samen te voegen tijdens de laatste gesprekken met de EU-lidstaten later in het jaar.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: