Social Climate Tech News

Fri 16 2022
Image

Europaparlamentet stöder målet om 45 % förnybar energi till 2030

by bernt & torsten

Europaparlamentet röstade onsdagen (14 september) för ett mål på 45 % för förnybar energi i EU:s energimix till 2030, vilket banar väg för förhandlingar med de 27 medlemsländerna för att slutföra texten före årets slut.

Rysslands krig i Ukraina är “ett krig mot vår energi, ett krig mot vår ekonomi, ett krig mot våra värderingar och ett krig mot vår framtid”.

Dessa ord var de av Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande som talade i parlamentet på onsdagen i sitt årliga tal om tillståndet i unionen.

Och parlamentsledamöterna noterade tydligen.

Med 418 röster för, 109 emot och 111 nedlagda röster antog parlamentet en ny revidering av 2018 års direktiv om förnybar energi, en del av EU:s planer som lades fram förra året som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med 55 % före slutet av decenniet.

Målet på 45 % förnybar energi är högre än de 40 % som godkändes av medlemsländerna i juni – ett beslut som dock inte tog hänsyn till konsekvenserna av kriget i Ukraina och kommissionens REPowerEU-plan som presenterades i maj, som reviderade EU:s mål uppåt.

Om detta nya mål bekräftas av EU:s medlemsländer i kommande samtal med parlamentet senare i år, kommer EU att behöva uppnå en andel på 45 % av förnybar energi i sin totala energimix till 2030 – mer än dubbelt så högt som den nuvarande andelen 22 %.

För att uppnå det EU-omfattande målet måste varje EU-land genomföra minst två gränsöverskridande elprojekt, och till och med tre för dem med en årlig elförbrukning på mer än 100 terawattimmar (TWh).

Mål otillräckligt enligt vänster och gröna

De gröna och vänstern försökte driva på för ett ännu högre mål för förnybar energi på 55-56 % till 2030 för att nå 100 % förnybar energi till 2040.

Men alliansen mellan EPP, det centristiska Renew Europe och det vänsterorienterade S&D slutade med att segra över reservationerna från gröna parlamentsledamöter, som trots allt överväldigande röstade för texten, till skillnad från medlemmarna i Vänstern.

Den radikala vänstern var också emot att bibehålla biomassa i definitionen av förnybar energi.

Ledamöterna stödde slutligen införandet av biomassa i EU:s förnybara energimix men på en nivå som inte bör överstiga genomsnittet som registrerades 2017–2022, med tanke på att bioenergi utgör nästan 60 % av EU:s förnybara energikällor.

Och även om parlamentets text inför en progressiv avveckling av biomassa, anger den inte ett slutdatum, som inte tillfredsställde miljöaktivister och vänstern, som krävde en fullständig avveckling till 2030.

Ändå stöder texten ett slut på subventioner för biomassa som används i kraftverk, samt uteslutningen av palmolja och soja från transportbiobränslen.

Parlamentets text definierar också delmål för sektorer som transporter, byggnader och fjärrvärme och fjärrkyla.

När det gäller definitionen av “grönt” väte från förnybara energikällor, skjutit parlamentsledamöter upp frågan till en annan EU-lag som också kommer att definiera “lågkolhaltigt” väte som produceras till exempel från kärnenergi.

Texten inkluderar också en ökning från 13 % till 16 % av målet att minska utsläppen av växthusgaser för transporter, samt en andel på 5,7 % av förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung (RFNBO) på bränslemarknaden till 2030, enligt vad som anges. i kommissionens REPowerEU-program.

Men REPowerEU-målen som definitionen av “go-to-områden” och snabbare tillståndsförfaranden för förnybar energi inkluderades inte i denna version av direktivet.

En ny revidering av direktivet (RED IV) kommer att presenteras i slutet av september, med tanken att slå samman de två revideringsförfarandena under slutsamtal med EU:s medlemsländer senare under året.

Share:

Leave A Comment