Social Climate Tech News

Fri 16 2022
Image

EU begränsar subventioner för att bränna träd enligt direktivet om förnybar energi

by bernt & torsten

Europaparlamentet har krävt att sluta med offentliga subventioner för den miljöförstörande metoden att bränna träd för bränsle, men kampanjledare varnade för att planerna riskerade att bli “för lite, för sent”.

Genom att rösta om en ändring av EU:s direktiv om förnybar energi, uppmanade parlamentsledamöterna att “fasa ner” andelen träd som räknas som förnybar energi i EU:s mål. Men de avvek från att sätta några datum för att minska förbränningen av “primärt ved”. De avvisade kraven på en fullständig utfasning av en form av energiproduktion som forskare har varnat för släpper ut mer kol i atmosfären än förbränning av gas eller kol.

EU vill bygga ut förnybar energi så snabbt som möjligt, eftersom man försöker påskynda den gröna omställningen och få ett slut på beroendet av ryska fossila bränslen. Ledamöterna röstade för att 45 % av EU:s energi ska komma från förnybara källor år 2030.

Bakom detta överordnade mål har Europas strävan efter bioenergi orsakat växande oro. Mer än 500 forskare uppmanade EU och världens ledare förra året att avsluta vedeldningssubventionerna.

Forskarna konstaterar att den stora ökningen av koldioxidutsläpp som orsakas av trädfällning skapar en “kolskuld” som världen inte har tid att betala tillbaka. “Träd är mer värdefulla levande än döda både för klimatet och för den biologiska mångfalden”, skrev de.

I en efterlängtad omröstning på onsdagen röstade parlamentsledamöter för att avskaffa subventionerna för “primär vedartad biomassa”, nämligen friska, stående träd avverkade för bränsle, eller fallna träd. Träd som avverkas av brandskydds- eller trafiksäkerhetsskäl kan fortsätta att dra nytta av subventioner för förnybar energi, enligt riksdagens förslag.

Omröstningen skapar förutsättningar för förhandlingar mellan parlamentsledamöter och EU:s 27 nationella regeringar.

Enligt EU-kommissionen spenderade EU 13 miljarder euro (11 miljarder pund) i bioenergisubventioner 2020, en minskning från 17 miljarder euro föregående år. Icke-statliga organisationer säger att de flesta av dessa subventioner går till vedeldade kraftverk, men skulle kunna riktas bättre mot stöd till ren teknik, som värmepumpar.

Omröstningen följer en utredning som fann att träd i östra Europas skyddade skogar huggs ner och förvandlas till träpellets för uppvärmning. Studien, av den USA-baserade Environmental Investigation Agency i samarbete med Greenpeace Rumänien, använde kartor, officiella data och fältarbete för att spåra resan av 120- till 130 år gamla stockar från deras gamla skogar till en pelletsfabrik som levererar till kunder i Frankrike, Italien och Polen.

Enligt EIA kommer omkring 40 % av de registrerade virkestransporterna som lämnar rumänska skogar från skyddade områden – mer än 7 m2 trä varje år.

Kampanjer uttryckte också besvikelse när parlamentsledamöter avvisade ändringsförslag för att fasa ut odling av grödor för bränsle, vilket förkämpar säger sätter press på livsmedelspriserna i en tid av knapphet.

Share:

Leave A Comment