Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En omställning till ren energi kommer att generera besparingar på 12 biljoner dollar

Det finns en ”genomträngande missuppfattning” att omställningen av ren energi kommer att bli dyrare än att förbli beroende av fossila bränslen, varnar forskare.

En snabb övergång till ett rent energisystem kommer inte bara att hjälpa till att stabilisera globala temperaturer på säkrare nivåer, utan det kommer att resultera i biljoner dollar i besparingar jämfört med att upprätthålla det fossilbränsledrivna status quo, har forskare vid Oxford University varnat.

En artikel som publicerades i tidskriften Joule beräknar att ett koldioxidfritt energisystem inte bara är genomförbart med rätt investeringar i etablerad och framväxande grön teknik, utan det kommer att visa sig vara minst 12 tr billigare att driva än att upprätthålla nuvarande nivåer av fossilbränsleanvändning.

Forskningen hävdar att de snabbt sjunkande kostnaderna för rena energitekniker såsom förnybara energikällor och elfordon som setts under det senaste decenniet är en trend som kommer att fortsätta och replikeras över mer begynnande gröna teknologisegment, vilket ytterligare stärker det ekonomiska argumentet för att gå bort från fossila bränslen , eftersom kostnaderna för olja och gas skjuter i höjden efter Rysslands krig i Ukraina.

Forskarna vid Oxford University hävdar att ekonomiska modeller som försöker kartlägga övergången till nettonollutsläpp historiskt har ”dåligt överskattat” de framtida kostnaderna för nyckelteknologier för ren energi, vilket dämpar investerarnas och regeringens förtroende för tekniken.

Forskningen beräknar att den verkliga kostnaden för solenergi har sjunkit dubbelt så snabbt som även de mest ambitiösa prognoserna och hävdar att energilagringstekniker, såsom batterier och väteelektrolys, kommer att se liknande kostnadsminskningar när deras utbyggnad påskyndas.

Forskarna analyserade tusentals övergångskostnadsscenarier producerade av energimodelleringsövningar och verkliga data för att nå sina slutsatser. Rapporten analyserade 45 års kostnader för solenergi, 37 års kostnader för vindenergi och 25 års kostnader för batterilagring.

Doyne Farmer, som ledde teamet som genomförde studien vid Institutet för nytt ekonomiskt tänkande vid Oxford Martin School, pekade på en ”genomträngande missuppfattning” att att byta till ren energi kommer att vara ”smärtsamt, kostsamt och innebära uppoffringar för oss alla”.

I Storbritannien har ett antal konservativa parlamentsledamöter och mediakommentatorer upprepade gånger hävdat att landets strävan att eliminera sina koldioxidutsläpp genom användning av grön teknik kommer att göra hushållen ”kallare och fattigare” – trots att den nuvarande energikrisen nästan uteslutande orsakas av landets starkt beroende av gas för uppvärmning och elproduktion.

Farmer sa att inbilskheten att en övergång till ett energisystem med låga koldioxidutsläpp skulle bli dyrare för den globala ekonomin än att behålla fossilbränsleinfrastruktur på obestämd tid var ”bara fel”, även innan klimatpåverkan i samband med utsläpp av fossila bränslen beaktas.

Forskningen är ett samarbete mellan Institute for New Economic Thinking vid Oxford Martin School, Oxford Martin Program on the Post-Carbon Transition och Smith School of Enterprise & Environment vid University of Oxford, och SoDa Labs vid Monash University.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: