Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Een klein aantal grote bedrijven domineert de wereldwijde voedselketen

De dominantie van een klein aantal grote bedrijven in de wereldwijde voedselketen neemt toe, geholpen door het toenemende gebruik van “big data” en kunstmatige intelligentie, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Slechts twee bedrijven controleren 40% van de wereldwijde commerciële zaadmarkt, vergeleken met 10 bedrijven die dezelfde markt 25 jaar geleden beheersen, volgens ETC Group, een eco-justice organisatie.

De handel in landbouwgrondstoffen is op dezelfde manier geconcentreerd, met 10 grondstoffenhandelaren in 2020 die een markt domineren die een half biljoen dollar waard is.

De voedselprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gestegen na de verstoringen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende impact van de Covid-pandemie, die de winsten van belangrijke grondstoffenhandelaren en graanproducenten omhoog heeft geschoten.

Volgens het laatste 141 pagina’s tellende rapport van ETC Group dat donderdag is gepubliceerd, treden ook Chinese bedrijven op de voorgrond. Het Chinese staatsbedrijf Cofco is nu ’s werelds op een na grootste handelaar in landbouwgrondstoffen, na alleen Cargill in de Verenigde Staten, met een omzet in 2020 van iets meer dan USD 100 miljard (£ 89 miljard), vergeleken met USD 134 miljard voor Cargill.

De op een na grootste retailer, Archer-Daniels-Midland, had in 2020 een omzet van $ 64 miljard, volgens de laatste gegevens waarop het rapport is gebaseerd.

Syngenta, het zaad-, pesticiden- en biotechbedrijf, is nu voor het grootste deel in handen van de Chinese overheid via Sinochem en ChemChina. De groep controleerde in 2020 ongeveer een kwart van de wereldwijde markt voor agrochemicaliën, met een omzet van $ 15 miljard, veel groter dan zijn naaste concurrenten Bayer en BASF.

Twee van de andere top 10 agrochemische bedrijven zijn Chinees, net als het zevende grote kunstmestbedrijf Sinofert.

De ETC wees ook op een toegenomen interesse uit het Midden-Oosten. Het rapport vond: In 2020 geeft de verkoop van 45% van een van ’s werelds grootste grondstoffenbedrijven aan een staatsholding in de olierijke VAE aan dat cashrijke landen zich positioneren voor klimaatbestendige voedselzekerheid via offshore voedselproductie met weinig aandacht voor duurzaamheid of het idee van regionale zelfredzaamheid van voedsel.

De toegenomen digitalisering heeft die macht ook verder geconsolideerd door bedrijven in staat te stellen transparantie te vermijden, transacties te automatiseren en de vraag van de consument te beïnvloeden. Landarbeiders liepen het risico van de grond te worden gegooid toen robotica in veel landen begon te worden gebruikt.

Er is een grote digitale herstructurering van het commerciële voedselsysteem aan de gang, waaronder AI, robots, drones en blockchain. Zorgen zijn onder meer het manipuleren van klanten, het nemen van besluitvorming van boeren, het vervangen en algoritmisch controleren van werknemers in de voedselvoorzieningsketen en de klimaatkosten van gegevensgebruik.

Voedingsbedrijven beweren dat het gebruik van dergelijke technologieën een veel grotere efficiëntie biedt, waardoor ze minder waardevolle hulpbronnen zoals water, meststoffen en pesticiden kunnen gebruiken en activiteiten kunnen stroomlijnen om de kosten voor de consument te verlagen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: