Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Denemarken biedt "verlies en schade" financiering aan armere landen voor klimaatdegradatie

Jeugdgroepen in Afrika bereiden zich voor op een reeks klimaatdemonstraties op vrijdag om het probleem van “verliezen en schade” aan arme landen die getroffen zijn door klimaatafbraak te benadrukken, omdat slechts één rijk land tot nu toe de financiering voor het probleem heeft verhoogd.

Vrijdag wordt actie ondernomen in Ghana, Ivoorkust, Senegal, Togo en de Democratische Republiek Congo, en in het weekend volgen er nog meer in enkele andere Afrikaanse landen.

Denemarken werd de eerste centrale regering in een ontwikkeld land die financiering voorstelde voor “verlies en schade” – verwijzend naar de verwoestingen van klimaatgerelateerde rampen die zo extreem zijn dat er geen bescherming tegen mogelijk is.

Op de Algemene Vergadering van de VN, waarvoor wereldleiders deze week in New York bijeenkomen, kondigde de Deense regering van filantropen en arme landen aan dat ze DKK 100 miljoen (£ 12 miljoen) specifiek voor verlies en schade zou geven.

Schotland heeft ook fondsen aangeboden voor verlies en schade, met £ 2 miljoen op de VN-klimaattop Cop26 in Glasgow afgelopen november, en de regering van de Belgische regio Wallonië heeft € 1 miljoen (£ 0,9 miljoen) toegezegd aan de administratie. Denemarken is de eerste centrale of federale regering die een specifieke belofte doet.

De bedragen zijn klein in vergelijking met de tientallen of honderden miljarden dollars aan verliezen die landen naar verwachting zullen lijden, maar de symboliek is belangrijk. Op Cop26 kwamen regeringen overeen om een kader te creëren om verliezen en schade aan te pakken, maar er was geen overeenstemming over een financieringsmechanisme.

Er zijn nog steeds vraagtekens over hoe de Deense financiële activiteiten zouden werken, en sommige campagnevoerders en deskundigen zijn bezorgd dat een deel ervan lijkt te zijn bestemd voor verzekeringsregelingen in plaats van directe steun te vertegenwoordigen.

Geen enkele andere ontwikkelde landen heeft aangegeven dat zij waarschijnlijk het Deense voorbeeld zullen volgen. G7-regeringen zullen mogelijk eerder financiering verstrekken voor het “global shield” -initiatief dat dit jaar door Duitsland wordt gesteund, als voorzitter van de G7.

Het Global Shield is bedoeld om arme landen geld te geven om weerbaarder te worden tegen de schade veroorzaakt door extreem weer, bijvoorbeeld door de financiering te verstrekken die nodig is voor ontwikkelingslanden om aan hun “noodplannen” te voldoen, en kan ook een systeem van verzekering tegen het klimaat omvatten. -gerelateerde rampen.

De losse definities van het Global Shield betekenen dat toekomstige financiering met betrekking tot het initiatief ook kan worden bestempeld als “verlies en schade” -financiering, merkte Cecilio op.

Zelfs als geen andere landen toetreden tot de Algemene Vergadering van de VN, zullen ze in alle klimaatfora steeds meer onder druk komen te staan om verliezen en schade aan te pakken. De jongerenprotesten die gepland staan voor deze vrijdag, wanneer wereldleiders vanuit New York naar huis vliegen, zijn de opmaat naar aanhoudende druk op de kwestie.

Ontwikkelingslanden waren ontevreden over de schaarse aandacht voor verlies en schade op Cop26, met de nadruk op de beloften van rijke landen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Ze zien hun volgende grote kans op de VN-klimaatconferentie Cop27 in november in Egypte. Cop27 moet resoluut optreden tegen verlies en schade om de collectieve verbintenis om niemand achter te laten te versterken.

De overstromingen in Pakistan als voorbeeld van verliezen en schade waar rijke landen mee te maken hebben. In één dag werd een derde van Pakistan overstroomd en werden meer mensen dan de hele bevolking van Canada getroffen. Als je een heel landbouwgebied wegvaagt, zet je toch al kwetsbare mensen met tientallen jaren terug.

Met het oog op de Cop27-discussies heeft een groep eilandregeringen een nieuw initiatief gevormd, genaamd Rising Nations, dat woensdag op de AVVN werd gelanceerd om zich voor te bereiden op het ergste. Tuvalu, Kiribati en de Marshalleilanden riepen op tot “een wereldwijde nederzetting die hun natiestaten een permanent bestaan garandeert na de bewoonbare levensduur van hun atollen.”

Op Cop27 zullen landen worden gevraagd om nieuwe wereldwijde belastingen te overwegen, zoals financieringsverlies en claimsbetalingen. António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, noemde de Algemene Vergadering van de VN een onverwachte belasting op olie- en gasbedrijven om het nodige geld te verstrekken. Een uitgelekt discussiestuk, ingezien door de Guardian, opgesteld door ontwikkelingslanden, bracht ook de mogelijkheid van een wereldwijde belasting op koolstofemissies of vliegreizen ter sprake om de benodigde fondsen te verstrekken.

Een optie is dat bestaande ontwikkelingsinstituten zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds geld ophalen bij donorlanden.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: