Press "Enter" to skip to content

Danmark tilbyder "tab og skade" finansiering til fattigere lande for klimaforringelse

Ungdomsgrupper i Afrika forbereder sig på at begynde en række klimademonstrationer på fredag for at fremhæve problemet med “tab og skader” for fattige lande, der er ramt af klimasammenbrud, da kun et rigt land indtil videre har øget finansieringen til problemet.

Der vil være aktion fredag i Ghana, Elfenbenskysten, Senegal, Togo og Den Demokratiske Republik Congo, og flere følger i nogle andre afrikanske lande i løbet af weekenden.

Danmark blev den første centralregering i et udviklet land, der foreslog finansiering til “tab og skade” – med henvisning til hærgen af klimarelaterede katastrofer, der er så ekstreme, at ingen beskyttelse mod dem er mulig.

På FN’s Generalforsamling, som verdens ledere mødes om i New York i denne uge, meddelte den danske regering af filantroper og fattige lande, at den ville give 100 millioner kroner (12 millioner kroner) specifikt til tab og skader.

Skotland har også tilbudt midler til tab og skader og lovet 2 millioner pund på FN’s klimatopmøde Cop26 i Glasgow i november sidste år, og regeringen i den belgiske region Vallonien lovede 1 million euro (0,9 millioner pund) til administration. Danmark er den første central- eller forbundsregering, der afgiver et særligt løfte.

Beløbene er små sammenlignet med de titusinder eller hundreder af milliarder dollars i tab, som lande forventes at lide, men symbolikken er vigtig. På Cop26 blev regeringerne enige om at skabe en ramme for håndtering af tab og skader, men der var ingen aftale om en finansieringsmekanisme.

Der er stadig spørgsmålstegn ved, hvordan den danske finansielle aktivitet vil fungere, og nogle aktivister og eksperter er bekymrede over, at noget af det ser ud til at være øremærket til forsikringsordninger snarere end at repræsentere direkte støtte.

Ingen andre udviklede lande har tilkendegivet, at de sandsynligvis vil følge det danske forspring. G7-regeringerne kan være mere tilbøjelige til at yde finansiering til initiativet “globalt skjold”, der støttes af Tyskland som formand for G7 i år.

Det globale skjold har til formål at yde midler til fattige lande for at opnå modstandsdygtighed over for skader forårsaget af ekstremt vejr, for eksempel ved at yde den finansiering, der er nødvendig for, at udviklingslandene kan opfylde deres “beredskabsplaner”, og kan også omfatte et system for forsikring mod klimaet. -relaterede katastrofer.

De løse definitioner af Global Shield betyder, at fremtidig finansiering i forbindelse med initiativet også kan mærkes som “tab og skade” finansiering, bemærkede Cecilio.

Selv hvis ingen andre lande træder op til FN’s Generalforsamling, vil de stå over for et stigende pres i alle klimafora for at tackle tab og skader. De ungdomsprotester, der er planlagt til denne fredag, når verdens ledere flyver hjem fra New York, er optakten til et vedvarende pres på spørgsmålet.

Udviklingslandene var utilfredse med den ringe opmærksomhed på tab og skader på Cop26 med fokus på de rige landes løfter om at reducere drivhusgasemissionerne.

De ser deres næste store chance på FN’s klimakonference Cop27 i november i Egypten. Cop27 skal handle beslutsomt mod tab og skade for at styrke den kollektive forpligtelse til ikke at lade nogen i stikken.

Oversvømmelserne i Pakistan som et eksempel på tab og skader, som rige lande skal håndtere. På en enkelt dag blev en tredjedel af Pakistan oversvømmet, og flere mennesker end hele Canadas befolkning blev ramt. Når man udsletter et helt landbrugsområde, sætter man allerede sårbare mennesker tilbage i årtier.

Med henblik på Cop27-diskussionerne har en gruppe øregeringer dannet et nyt initiativ, kaldet Rising Nations, som blev lanceret på FN’s Generalforsamling onsdag for at forberede sig på det værste. Tuvalu, Kiribati og Marshalløerne opfordrede til “en global løsning, der garanterer deres nationalstater en permanent eksistens ud over deres atollers beboelige levetid.”

På Cop27 vil landene blive bedt om at overveje nye globale skatter såsom finansieringstab og erstatningsbetalinger. António Guterres, FN’s generalsekretær, kaldte FN’s Generalforsamling en uventet skat på olie- og gasselskaber for at skaffe de nødvendige kontanter. Et lækket diskussionsoplæg, set af The Guardian, udarbejdet af udviklingslande, rejste også muligheden for en global skat på kulstofemissioner eller flyrejser for at give de nødvendige midler.

En mulighed er, at eksisterende udviklingsinstitutioner som Verdensbanken og Den Internationale Valutafond kan rejse penge fra donorlande.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: