Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Daglig ”andningsträning” kan fungera lika bra som medicin för att minska högt blodtryck

Det är välkänt att tyngdlyftning kan stärka våra biceps och quads. Nu finns det ackumulerande bevis för att det också är fördelaktigt att stärka musklerna vi använder för att andas. Ny forskning visar att en daglig dos av muskelträning för diafragman och andra andningsmuskler hjälper till att främja hjärthälsa och minska högt blodtryck.

För att testa vad som händer när dessa muskler får ett bra träningspass, rekryterade han och hans kollegor friska frivilliga i åldrarna 18 till 82 för att prova en daglig femminutersteknik med hjälp av en träningsapparat för motståndsandning som heter PowerBreathe. Den handhållna maskinen — en av flera på marknaden — ser ut som en inhalator. När människor andas in i den ger enheten motstånd, vilket gör det svårare att andas in.

Forskare fann att att göra 30 andetag per dag under sex veckor sänker det systoliska blodtrycket med cirka 9 millimeter kvicksilver. Och dessa minskningar handlar om vad som kan förväntas med konventionell aerob träning – som att gå, springa eller cykla.

En normal blodtrycksavläsning är mindre än cirka 120/80 mmHg, enligt Centers for Disease Control and Prevention. Nuförtiden diagnostiserar vissa sjukvårdspersonal patienter med högt blodtryck om deras genomsnittliga avläsning konsekvent är 130/80 mmHg eller högre, noterar CDC.

Effekten av en ihållande 9 mmHg minskning av systoliskt blodtryck (den första siffran i förhållandet) är betydande.

Forskning har visat att många vanliga blodtrycksmediciner leder till en minskning med cirka 9 mmHg. Minskningarna är högre när människor kombinerar flera mediciner, men en minskning på 10 mmHg korrelerar med en 35% minskning av risken för stroke och en 25% minskning av risken för hjärtsjukdom.

Träningen hjälper också till att förebygga högt blodtryck

Det lovar möjligheterna att integrera styrketräning för andningsmusklerna i förebyggande vård. Det kan vara fördelaktigt för människor som inte kan göra traditionell aerob träning, säger han, och enkelheten är också tilltalande, eftersom människor enkelt kan använda enheten hemma.

Din kropp har en inbyggd stressavlastare: Andas bara

Så exakt hur sänker andningsträning blodtrycket? Craighead pekar på rollen av endotelceller, som kantar våra blodkärl och främjar produktionen av kväveoxid – en nyckelförening som skyddar hjärtat.

Kväveoxid hjälper till att vidga våra blodkärl, främjar ett bra blodflöde, vilket förhindrar uppbyggnad av plack i artärerna. Forskare fann att sex veckors IMST [inspiratorisk muskelstyrketräning] kommer att öka endotelfunktionen med cirka 45 %.

Bra för alla åldrar och kan hjälpa idrottares uthållighet

Det har länge varit känt att djup diafragmatisk andning – ofta använd under meditation eller mindfulness – kan också hjälpa till att sänka blodtrycket.

Muskelträning med PowerBreathe-enheten fungerar på liknande sätt, engagerar andningsmusklerna och främjar produktionen av kväveoxid.

Den nya studien bygger på den tidigare studien och lägger till bevisen att IMST – som i huvudsak är styrketräning för andningsmusklerna – är fördelaktigt för vuxna i alla åldrar.

Det kan också finnas fördelar för elitcyklister, löpare och andra uthållighetsidrottare, säger han och citerar data om att sex veckors IMST ökade toleransen för aerob träning med 12 % hos medelålders och äldre vuxna.

Forskare misstänker att IMST som bara består av 30 andetag per dag skulle vara till stor hjälp vid uthållighetsträningsevenemang. Det är en teknik som idrottare kan lägga till sina träningsscheman.

Tekniken är inte avsedd att ersätta träning, eller att ersätta medicin för personer vars blodtryck är så högt att de löper stor risk att få hjärtinfarkt eller stroke. Det skulle vara en bra additiv intervention för människor som redan använder andra hälsosamma livsstilsmetoder.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: