Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Californië doorstaat ergste dagen van ernstige, meedogenloze hittegolf

Een van de langste, heetste hittegolven in de geschiedenis van Californië blijft de staat belegeren – temperatuurrecords breken en een toch al overbelast elektriciteitsnet belasten.

Meteorologen waarschuwen dat dinsdag, de zesde opeenvolgende dag van gevaarlijk hoge temperaturen, het ergste van een hete periode kan brengen die al enkele dagelijkse, maandelijkse en all-time hitterecords met ruime marges heeft gebroken.

Terwijl Zuid-Californië nu een lichte temperatuurdaling ervaart, is de hittegolf in Noord-Californië op zijn hoogtepunt en veel gemeenschappen daar zouden vanmiddag mogelijk hun warmste dag in de geschiedenis kunnen zien.

In de noordoostelijke San Francisco Bay Area bereikte Fairfield maandag een duizelingwekkende 47 graden Celsius, waarmee het all-time hitterecord van de stad werd verbroken. De hoofdstad sacramento en andere gemeenschappen in de Central Valley zullen naar verwachting dinsdag vergelijkbare temperaturen bereiken, waardoor waarschijnlijk nog meer records worden gebroken.

Zelfs het typisch gematigde San Francisco, dat vaak bedekt is met mist, wordt gewaarschuwd voor overmatige hitte van de National Weather Service als de temperaturen maandag en dinsdag boven de 30 graden bereikten.

Weerfunctionarissen verwachten pas donderdag dat Californiërs een pauze krijgen van de hete periode.

Met overmatige hitte komt overmatige druk op het elektriciteitsnet van Californië, dat de afgelopen jaren moeite heeft gehad om de vraag bij te houden, omdat klimaatverandering de ernst, lengte en frequentie van hittegolven verhoogt.

Gouverneur Gavin Newsom (D) heeft een beroep gedaan op bewoners om energie te besparen, vooral na 16.00 uur, door hun huizen elke dag vroeg af te koelen, jaloezieën en ramen te sluiten en vervolgens thermostaten in te stellen op 78 graden of hoger en het gebruik van grote apparaten te vermijden.

Bewoners zullen moeten helpen met een “vermindering van het energieverbruik dat twee of drie keer groter is dan wat we tot nu toe hebben gezien, omdat deze historische hittegolf blijft intensiveren”, zei Elliot Mainzer, president en CEO van de elektriciteitsnetbeheerder van Californië, maandag in een verklaring.

De netbeheerder bevestigde later op dinsdag dat er die nacht stroomuitval zal zijn om de overmatige energievraag op te vangen.

Te midden van de aanhoudende hitte zijn er verschillende bosbranden uitgebroken in het kurkdroge Californië, die bijna allemaal worden overspoeld door een ernstige droogte. Sinds dinsdag zijn twee mensen omgekomen bij een brand van 2.400 hectare in Riverside County en twee anderen zijn omgekomen bij een brand van bijna 4.300 hectare in Siskiyou County.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: