Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Brussel breekt met de auto

De autostraten van het centrum van Brussel raken wat minder verstopt. Op 16 augustus zal een nieuw mobiliteitsplan van kracht worden in het zogenaamde Pentagon van de stad om de uitstoot van transport te verminderen, het verkeer te verminderen en de levenskwaliteit van bewoners te verbeteren.

Het plan – dat past in het grotere Good Move-plan van het Brussels Gewest om het autoverkeer tegen 2030 met 24 procent te verminderen – is bedoeld om te voorkomen dat auto’s het stadscentrum doorkruisen, in plaats van ze naar de ring te leiden. Sommige belangrijke wegen zullen eenrichtingsverkeer zijn; andere zullen alleen openbaar vervoer en prioritaire voertuigen zoals ambulances toestaan. Een handvol straten zal auto’s helemaal verbieden en voetgangers worden.

Als je naar de cijfers kijkt, gebruikt slechts 20 tot 25% van de mensen die hier wonen of komen werken een auto, het grootste deel van het verkeer komt van mensen die doorrijden naar andere plaatsen, dus Brussel stuurt ze het stadscentrum uit.

Het doel van dit alles is om meer ruimte te creëren voor mensen om te wonen, voor kinderen om te spelen, voor bewoners om veilig te kunnen lopen en fietsen.

Surf op de Groene Golf

Het ambitieuze gewestelijke mobiliteitsplan van Brussel is het resultaat van de zogenaamde groene golf bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 die ertoe leidde dat de partij in 11 van de 19 gemeenten van het gewest vertegenwoordigd – en belangrijke mobiliteitsposten – kreeg.

Schaarbeek, de op een na grootste gemeente van het Brussels Gewest, presenteerde in januari als eerste zijn plan om actie te ondernemen om het verkeer te verminderen en auto’s weg te leiden van de met herenhuizen omzoomde straten. De gemeente Anderlecht onthulde kort daarna een gelijkaardige regeling en de Cureghem-buurt debuteerde vorige maand haar plan om de congestie te verminderen.

Het notoir complexe politieke systeem van België betekent dat “veel verandering ontspoort door politieke meningsverschillen”, maar de Groenen slaagden erin de coalitiepartners te overtuigen “om meerderheidsakkoorden te bereiken over deze kwesties”.

Nu de stad klaar lijkt om het plan uit te voeren, is de grootste hindernis het overwinnen van de weerstand van eigenaren van kleine winkels. Niemand zal blij zijn als een politicus aan je deur verschijnt en je vertelt: “Hé, we gaan dingen veranderen omdat het onzekerheid betekent over wat de toekomst zou kunnen brengen.”

Daarom is het zo belangrijk voor ons geweest om contact met hen op te nemen en met hen te praten, hen te horen wanneer ze zeggen dat de ene of de andere verandering een slecht idee is, en het plan opnieuw te evalueren om een manier te vinden om ons doel op een andere manier te bereiken.

Het feit dat andere Belgische steden, zoals Gent en Leuven, met succes het verkeer hebben verminderd zonder het bedrijf te schaden, maakt het argument een beetje gemakkelijker, zei de wethouder.

Zodra het verkeer is getemd, is Brussel van plan om zijn enigszins bizarre parkeerprobleem aan te pakken: hoewel het Pentagon slechts 55.000 inwoners telt, heeft het ongeveer 75.000 parkeerplaatsen, waarvan 10.000 op straat.

Laten we ruimtes herstellen voor de mensen die naar de stad komen, laten we ze groene ruimtes geven.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: