Press "Enter" to skip to content

Bank på døren til sult

FN’s fødevarechef advarede om, at verden står over for “en perfekt storm oven på en perfekt storm” og opfordrede donorer, især Golfstaterne og milliardærer, til at give et par dages gevinster for at tackle en gødningsforsyningskrise lige nu og forhindre udbredt fødevaremangel næste år.

Ellers vil der være kaos over hele verden, for 5 1/2 år siden var kun 80 millioner mennesker rundt om i verden på randen af sult.

Men klimaproblemerne øgede det tal til 135 millioner. Covid-19-pandemien, der begyndte i begyndelsen af 2020, fordoblede den til 276 millioner mennesker, der ikke vidste, hvor deres næste måltid kom fra. Endelig invaderede Rusland Ukraine i februar. 24, der udløser en krig og en fødevare-, gødnings- og energikrise, der har skubbet antallet til 345 millioner.

Inden for den er der 50 millioner mennesker i 45 lande, der banker på døren til hungersnød. Hvis vi ikke når ud til disse mennesker, vil I få sult, sult og destabilisering af nationer, i modsætning til hvad vi så i 2007-2008 og 2011, og I vil få masseindvandring.

Vi er nødt til at svare nu.

Vi lever tilsyneladende i en permanent humanitær nødsituation. UN Generalsekretær Antonio Guterres advarede om, at konflikter og humanitære kriser spreder sig, og finansieringsgabet til FN’s humanitære appeller er på 32 milliarder dollars – “det største hul nogensinde.”

I år lukkede krigen kornforsendelser fra Ukraine – en nation, der producerer nok mad til at brødføde 400 millioner mennesker – og begrænsede alvorligt forsendelser fra Rusland, verdens næststørste eksportør af gødning og en stor fødevareproducent.

Donortræthed underminerer ofte bistanden, især i lande i igangværende kriser som Haiti. Inflation er også et alvorligt problem, der hæver priserne og påvirker fattige mennesker, der ikke har kapacitet til at klare sig, fordi COVID-19 “kun ødelagde dem økonomisk.”

Så mødre, tvunget til at beslutte: Køber de madolie og fodrer deres børn, eller køber de brændselsolie, så de ikke fryser? Fordi der ikke er penge nok til at købe begge dele.

Det er en perfekt storm oven på en perfekt storm, og med den gødningskrise, vi står over for lige nu, med tørke, står vi over for et fødevareprisproblem i 2022. Dette skabte kaos rundt om i verden.

Hvis vi ikke kommer hurtigt på toppen af dette – i år – vil du have et problem med tilgængeligheden af mad i 2023, og det bliver et helvede.

Verden producerer nu nok mad til at brødføde mere end 7,7 milliarder mennesker i verden, men 50% af disse fødevarer skyldes, at landmændene brugte gødning. De kan ikke få det høje udbytte uden det. Kina, verdens største gødningsproducent, har forbudt sin eksport; Rusland, som er nummer to, kæmper for at bringe det til verdensmarkedet.

Vi skal have gødningen op at køre, og vi skal flytte den hurtigt. Den asiatiske risproduktion er i en kritisk tilstand lige nu. Frø er i jorden.

I Afrika brødføder 33 millioner små landbrug mere end 70% af befolkningen, og lige nu mangler vi milliarder af dollars i forhold til, hvad vi har brug for til gødning. Central- og Sydamerika blev også ramt af tørke, og Indien blev ramt af varme og tørke.

USA bidrog med yderligere 5 milliarder dollars til fødevaresikkerhed, og Tyskland, Frankrig og EU stiger også. WFP har opfordret Golfstaterne til at “optrappe mere” med så høje oliepriser, især for at hjælpe lande i deres region som Yemen, Syrien, Afghanistan og Somalia.

WFP-chefen sagde, at han også mødtes med en gruppe milliardærer. Han sagde, at han fortalte dem, at de havde “en moralsk forpligtelse” og “var nødt til at bekymre sig”.

Selvom du ikke giver det til mig, selvom du ikke giver det til World Food Program, skal du deltage i spillet. Kom ind i spillet om at elske din nabo og hjælpe din nabo. Folk lider og dør rundt om i verden. Når et barn dør hvert femte sekund af sult, skam os.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: