Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Att återväta torkade våtmarker skulle kunna stoppa 100 miljarder ton koldioxidutsläpp

Genom att återställa uttorkade våtmarker skulle mer än 100 miljarder ton koldioxidutsläpp kunna undvikas i slutet av seklet, ungefär en tiondel av alla förväntade mänskliga utsläpp under samma period.

Mängden växthusgaser som släpps ut av våtmarker beror på mängden vatten i dem. När våtmarksjord är täckt av vatten släpper den ut stora mängder metan. När de är torra släpper våtmarker ut mindre metan, men de döda växterna och andra organismer sönderdelas och frigör koldioxid och potent lustgas.

Forskare vid Southern University of Science and Technology i Kina beräknade den exakta vattennivån vid vilken våtmarker ger minst nettoutsläpp.

Forskarna övervägde 3704 register över vattennivåer och utsläpp från våtmarker över hela världen, inklusive torvmossar i Storbritannien och Indonesien, träsk i Kina och översvämningsslätter i sydöstra USA.

De fann att mängden carbon som lagrats i våtmarker uppvägde nästan all metan som släpptes ut när vattennivån var några centimeter under marken. I tropiska våtmarker var utsläppen lägst, med något högre vattennivåer.

Forskarna uppskattade att återställandet av de mer än 4 miljoner kvadratkilometer av förstörda våtmarker till en idealisk vattennivå skulle undvika mellan 100 och 400 gigaton kolekvivalenta utsläpp i slutet av århundradet – en mer betydande minskning än vad som skulle uppnås med alla av de skogsrestaureringsprojekt som länder runt om i världen har förbundit sig till.

Att förhindra nedbrytningen av intakta våtmarker skulle undvika ytterligare 150 till 650 miljarder ton utsläpp i slutet av seklet. Regioner med den största potentialen för utsläppsminskningar är Sibirien, Kanada, Kongo, Brasilien och Indonesien.

Enbart torvmarker lagrar mer carbon än alla världens skogar.

Jordbruk och stadsutveckling står för dräneringen av de flesta våtmarker. Långvarig torka kan också torka våtmarker.

Återställande av våtmarker konkurrerar med andra sätt att använda dessa marker, men effektiv restaurering sker. Ett europeiskt projekt forskar om metoder för att återställa våtmarker utan att tränga undan jordbruket genom att odla mat på torvmarker. Kina har en ny lag för att skydda mer än hälften av sina våtmarker till 2025. I USA hjälper bävrar till att dämma upp vatten och återväta våtmarker också.

Tidskriftsreferens: Nature Geoscience, DOI: 10.1038/s41561-022-00989-0

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: