Social Climate Tech News

Wed 21 09 2022
Image

Afbrænding af verdens fossile brændstofreserver kan udlede 3,5 tons drivhusgasser

by bernt & torsten

Afbrænding af verdens dokumenterede reserver af fossile brændstoffer ville udlede flere planetariske varmeemissioner, som det er sket siden den industrielle revolution, og let sprænge det resterende kulstofbudget, før samfund udsættes for katastrofal global opvarmning, har en ny analyse fundet.

Hele 3,5 tons drivhusgasemissioner vil blive udledt, hvis regeringerne tillader, at identificerede reserver af kul, olie og gas udvindes og bruges, ifølge hvad der er blevet beskrevet som den første offentlige database for produktion af fossile brændstoffer.

Databasen, der dækker omkring tre fjerdedele af den globale energiproduktion, afslører, at USA og Rusland hver især har nok fossile brændstofreserver til egenhændigt at spise verdens resterende kulstofbudget, før planeten tippes til 1,5C (2,7F) eller mere opvarmning sammenlignet med den førindustrielle æra.

Blandt alle lande er der nok fossilt brændstof til at sprænge dette resterende budget syv gange, hvilket driver mennesker og økosystemer til katastrofale hedebølger, oversvømmelser, tørke og andre virkninger uden fortilfælde i menneskets historie. Regeringer er blevet enige om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, men har stort set afvist aktivt at stoppe nye lejekontrakter eller udvinding af fossile brændstoffer.

For at verden skal have en lige chance for at undgå 1,5 C eller mere af den globale opvarmning, har forskere anslået, at verden kun kan udlede 400 til 500 milliarder flere tons drivhusgasser. Dette ville betyde en drastisk reduktion af emissionerne med omkring halvdelen af dette årti, før de er helt nulstillet i midten af århundredet.

Men USA alene har potentialet til at udlede 577 milliarder tons emissioner, det meste af det fra kul, gennem sine kendte fossile brændstofreserver. Mens Joe Biden har stået i spidsen for USA’s første klimalovgivning nogensinde og lovet at adressere, hvad han har kaldt en “eksistentiel trussel mod menneskeheden”, har hans administration fortsat uddelt lejekontrakter til olie- og gasboringer, herunder i store dele af Den Mexicanske Golf, stedet for BP’s Deepwater Horizon olieudslipskatastrofe.

Af disse reserver vil 27 milliarder tons emissioner blive frigivet fra godkendte amerikanske projekter, der allerede er under udvikling, som omfatter 33,2 milliarder tønder olie, ifølge databasen.

Rusland har i mellemtiden nok identificerede fossile brændstoffer til at frigøre 490 milliarder tons drivhusgasser og udvikler i øjeblikket projekter, der vil udlede 11 milliarder tons. Kina, Indien og Australien har også alle nok fossile brændstofreserver til at drive verden til randen af klimaforringelse.

Mens landene i Paris-klimaaftalen i 2015 blev enige om at bremse den globale opvarmning, forpligtede tre årtiers internationale forhandlinger sig ikke til faktisk at reducere den primære årsag til klimakrisen – afbrænding af fossile brændstoffer. Ved FN-forhandlingerne sidste år i Glasgow gav diplomater et skænderi med et løfte om at “nedtrappe”, men ikke udfase brugen af kul.

“Lande kan lide at tale om emissioner, de ønsker ikke at tale om fossile brændstoffer,” sagde Campanale. “Udledningerne kommer fra brugen af fossile brændsler, og man kan ikke gøre noget ved udledningerne, før man rent faktisk har fundet ud af, hvad man skal stille op med fossile brændsler.

“Når vi er i en situation, hvor du har to, tre, fire gange flere fossile brændstoffer under udvikling for det resterende kulstofbudget, så fortæller det dig, at politik er mere end noget ude af sync. Det er dybest set ude af sync.”

Mange store virksomheder presser på under forudsætning af udvidet brug af fossile brændstoffer på trods af regeringsforpligtelser. I maj afslørede The Guardian, at der er næsten 200 “kulstofbombe” -projekter i tog rundt om i verden, kontrolleret af virksomheder som Exxon, BP og Shell, som hver ville resultere i mindst en milliard tons kuldioxidemissioner i løbet af deres levetid. Selv kapitalfonde fortsætter med at sprøjte milliarder af dollars ind i sektoren.

Ruslands invasion af Ukraine har forværret denne situation ved at presse olie- og gaspriserne op og få europæiske ledere til at forsøge at udvide gasimporten fra hele verden. Campanale sagde, at nye gasimportanlæg er “i fare for at blive strandet”, fordi de erstattes af billig vedvarende energi, såsom sol- og vindkraft, hvilket lægger pres på virksomheder for hurtigere at omfavne en grønnere fremtid for at undgå økonomisk udslettelse.

Det pres er stigende. Mere end 200 sundhedsorganisationer, herunder Verdenssundhedsorganisationen, opfordrede i sidste uge til en global traktat om “ikke-spredning” af fossile brændstoffer, og kommende FN-klimaforhandlinger i Egypten vil se aktivister opfordre lande til at afslutte deres udstedelse af minekontrakter.

Men ANTónio Guterres, FN’s generalsekretær, har advaret om, at tempoet i energiomstillingen ikke er hurtigt nok, idet de globale emissioner allerede er tilbage til niveauet før pandemien. De seneste hedebølger i Europa, USA og Kina samt de katastrofale oversvømmelser i Pakistan er “prisen for menneskehedens afhængighed af fossile brændstoffer”, sagde Guterres.

Share: