Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Artefakter återuppstår när glaciärer smälter, några så gamla som 6 000 år

Glaciärer och isfläckar kan ibland hålla kvar rester i tusentals år i en djupfrysning, vilket bevarar även ömtåliga material som fjädrar, hud eller sinv – material som sällan står sig över tiden. Forntida pilar, kläder, leksaker eller till och med en hel mumifierad människokropp kan vila i evig limbo. På sätt och vis är det en arkeologs dröm.

Men eftersom vissa glaciärer och isfläckar nu smälter i oöverträffad hastighet på grund av klimatförändringar, tinar dessa uråldriga tidskapslar upp för första gången på årtusenden. Som ett resultat försöker arkeologer att hålla jämna steg med den mängd information som snart kan börja försämras när den återigen exponeras för elementen.

Ismannen kommer

När turister upptäckte ismannen Ötzi 1991 på en glaciär nära den österrikisk-italienska gränsen hade de ingen aning om hur gammal mumien var. Den 5 300 år gamla mumien stack ut från Similaunglaciären i Ötztal-alperna, som han är uppkallad efter.

Bevarandet av en naturligt mumifierad man så här gammal och i ett tillstånd som uppenbarligen var nära det han var när han dog, var en upptäckt utan motstycke.

Ötzi är den heliga gralen

Kroppen var så välbevarad att forskare har hämtat en mängd information från denna enda kropp frusen i årtusenden. En pilspets som fortfarande är inbäddad i hans rygg dödade honom förmodligen. Före hans död tror forskare att han var i behov av en tandläkare och kan ha haft några magproblem, baserat på hans senaste måltider i magen. Några av de tatueringar som fortfarande finns på hans kropp kan ha representerat en behandlingsform som liknar akupunktur, enligt viss forskning.

Ismannens kläder bevarades till och med, och hans fullständiga arvsmassa har sekvenserats.

Mer om Iceman:

  • Ötzi hade 61 tatueringar
  • Ötzis kost kan berätta för experter vilken typ av mat som fanns tillgänglig för honom och hur han tillagade den.

Forntida renjakt

I Innlandets län skedde en uppgång i artefakter för cirka 15 år sedan när det var en stor smälta i området. 2006, en stor skalchock eftersom det var så många artefakter som kom ut ur isen.

Isfläckar avslöjade många material relaterade till forntida renjakt, en del går tillbaka så långt tillbaka som för 6 000 år sedan.

Sättet som artefakterna var blandade avslöjade hur dessa jakter utspelade sig. Forskarna hittade pilar och flera enmeterspålar, som arkeologer fastställde användes för att rikta grupper av renar mot väntande jägare. Men denna typ av upptäckt kan också illustrera några av glaciärarkeologins gränser.

Även om frusna artefakter kan vara särskilt välbevarade, är glaciärer inte statiska isblock. De rör sig som långsamma floder, bär med sig allt som är begravt inuti och förstör ofta artefakter i processen. Artefakter täckta av is århundraden tidigare kunde resa en bit innan de trycks ut i slutet av glaciären, där isen vanligtvis smälter.

På grund av sin rörelse kommer de flesta glaciärer inte att hålla artefakter på mer än 500 år. Och när artefakter hittas i dessa regioner har de ofta flyttats från där de först började. Många andra artefakter är inbäddade i isfläckar, som inte rör sig lika mycket, om alls. Enstaka smältningar vid ytan kan dock resultera i att artefakter sköljs nedför.

Bergspass

En del av den bästa informationen som kommer från glaciärer och isfläckar, säger Pilø, finns bevarad i bergspass. Det var platser som ofta såg mänskliga resenärer — Ötzi hittades till exempel i ett bergspass. Dessa pass har också ett brett utbud av olika typer av platser jämfört med jaktplatserna på andra håll. 2011, när ytterligare en stor smälta inträffade vid Lendbreen Pass i Norge, avslöjade Piløs arbete en 4 400 år gammal pil med en trubbig ände. Den var så liten att den inte skulle ha kunnat tränga igenom någonting om den lastats på en båge. Forskarna slog fast att det måste vara en leksak.

Forskare kan lära sig mycket av pilar eftersom det bevarade materialet avslöjar vilken typ av material som användes för att tillverka dem. De kan lära sig vilka fåglar som till exempel användes för fjädrarna och vilken typ av trä, vilket avslöjar hur jaktsällskap använde sig av material.

Lendbreen Pass avslöjade tusentals artefakter. Pilø säger att arkeologer ofta undersöker is i ett lag, går nära varandra längs kanten av smältan och försöker upptäcka ibland oändliga artefakter. År 2011 hittade arkeologer en bevarad vante som går tillbaka till 900-talet e.Kr., en komplett ulltunika och läderskor. 2019 hittade de resterna av en tamhund som fortfarande var fäst vid halsbandet och kopplet.

Glaciärarkeologi har vuxit från bara en liten grupp hängivna människor, säger Pilø. När den stora smältan inträffade 2006 var arkeologer i Norge oförberedda på det – det fanns inget specifikt program för att hantera smältande glaciärer och isfläckar. Men Secrets of the Ice bildades 2011 med permanent finansiering från den norska regeringen och Innlandet Landsting.

Samtidigt har forskare på andra håll gjort andra otroliga upptäckter. I Rocky Mountain National Park hittade de en atlatl, en typ av anordning som används för att kasta spjut som går tillbaka 10 000 år.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: