Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Een transitie naar schone energie levert een besparing op van 12 biljoen dollar

Er is een “alomtegenwoordige misvatting” dat de overgang naar schone energie duurder zal zijn dan afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen, waarschuwen wetenschappers.

Een snelle overgang naar een schoon energiesysteem zal niet alleen helpen de wereldwijde temperaturen op veiligere niveaus te stabiliseren, maar het zal ook resulteren in biljoenen dollars aan besparingen in vergelijking met het handhaven van de door fossiele brandstoffen aangedreven status quo, hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford gewaarschuwd.

Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Joule berekent dat een koolstofvrij energiesysteem niet alleen haalbaar is met de juiste investeringen in gevestigde en opkomende groene technologieën, maar het zal ook minstens 12 tr goedkoper blijken te zijn om te gebruiken dan het handhaven van de huidige niveaus van gebruik van fossiele brandstoffen.

Het onderzoek stelt dat de snel dalende kosten van schone energietechnologieën zoals hernieuwbare energiebronnen en elektrische voertuigen in het afgelopen decennium een trend is die zich zal voortzetten en repliceren in meer ontluikende groene technologiesegmenten, waardoor de economische argumenten om af te stappen van fossiele brandstoffen verder worden versterkt, aangezien de kosten van olie en gas omhoogschieten na de oorlog van Rusland in Oekraïne.

De onderzoekers van de Universiteit van Oxford beweren dat economische modellen die proberen de overgang naar netto nulemissies in kaart te brengen, historisch gezien de toekomstige kosten van belangrijke schone energietechnologieën “slecht hebben overschat”, waardoor het vertrouwen van investeerders en overheden in de technologie is getemperd.

Het onderzoek berekent dat de werkelijke kosten van zonne-energie twee keer zo snel zijn gedaald als zelfs de meest ambitieuze projecties en stelt dat energieopslagtechnologieën, zoals batterijen en waterstofelektrolyse, vergelijkbare kostenreducties zullen zien naarmate hun uitrol versnelt.

De onderzoekers analyseerden duizenden transitiekostenscenario’s geproduceerd door energiemodelleringsoefeningen en real-world gegevens om tot hun conclusies te komen. Het rapport analyseerde 45 jaar kosten voor zonne-energie, 37 jaar kosten voor windenergie en 25 jaar kosten voor batterijopslag.

Doyne Farmer, die het team leidde dat de studie uitvoerde aan het Institute for New Economic Thinking aan de Oxford Martin School, wees op een “alomtegenwoordige misvatting” dat overschakelen naar schone energie “pijnlijk, duur en offers voor ons allemaal” zal zijn.

In het Verenigd Koninkrijk hebben een aantal conservatieve parlementsleden en mediacommentatoren herhaaldelijk betoogd dat het streven van het land om zijn koolstofemissies te elimineren door het gebruik van groene technologie huishoudens “kouder en armer” zal maken – ondanks het feit dat de huidige energiecrisis bijna uitsluitend wordt veroorzaakt door de zware afhankelijkheid van het land van gas voor verwarming en elektriciteitsopwekking.

Farmer zei dat de verwaandheid dat een overgang naar een koolstofarm energiesysteem duurder zou zijn voor de wereldeconomie dan het voor onbepaalde tijd onderhouden van de infrastructuur voor fossiele brandstoffen “gewoon verkeerd” was, zelfs voordat rekening wordt gehouden met de klimaateffecten die gepaard gaan met de uitstoot van fossiele brandstoffen.

Het onderzoek is een samenwerking tussen het Institute for New Economic Thinking aan de Oxford Martin School, het Oxford Martin-programma over de post-koolstoftransitie en de Smith School of Enterprise &Environment aan de Universiteit van Oxford en SoDa Labs aan de Monash University.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: