Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Om de klimaatcrisis op te lossen, moeten we de verspillende rijken beteugelen

“Gewoon een miljardair eten zou meer doen om klimaatverandering te voorkomen dan veganist worden of nooit de rest van je leven autorijden.” Zo verkondigde vorige week een bericht op de Instagram van Extinction Rebellion.

XR stond niet eerder bekend om zijn klassenanalyse (zelfs nu nog: “Dit is een grap”, aldus het bijschrift van de groep). En toch sloeg het toe: de post is 40.000 keer geliked, ongeveer evenveel als de vorige 11 berichten van XR samen.

Het beeld was een meme van Lisa Simpson voor een auditorium, gemaakt door een account genaamd Ragged Trousered Philanderer. Maar het omvat een serieus groeiende verschuiving in het verhaal van klimaatactivisme: we kunnen de klimaatcrisis niet oplossen zonder het probleem van ongelijkheid op te lossen.

Decennialang heeft het publiek klimaatverandering begrepen als een crisis waarbij we allemaal betrokken zijn. Milieucampagnes moedigden ons allemaal aan om het licht uit te doen, zuinigere auto’s te kopen en zoveel mogelijk te recyclen – ons verbruik moet worden aangepast om onze impact op de planeet te minimaliseren.

Maar het wordt steeds duidelijker dat dergelijke inspanningen, hoewel niet onnodig, minder dan een druppel op een gloeiende plaat zijn. Niets dreef dit deze zomer meer naar huis dan een andere Instagram-post: Kylie Jenner’s foto van haar en partner Travis Scott die voor twee privéjets staan, met het bijschrift: “you wanna take mine or yours?”

Het werd gepubliceerd dagen nadat Jenner, zo bleek later, haar privéjet meenam op een vlucht die slechts 17 minuten duurde. Dat klinkt misschien niet als veel, maar er werd geschat dat het een ton koolstof in de atmosfeer had geërodeerd – ongeveer een kwart van de jaarlijkse koolstofvoetafdruk van de gemiddelde persoon wereldwijd.

Jenners in het oog springende kolenverbruik werd een katalysator voor een golf van berichtgeving over het gebruik van privéjets door de rijken. En niet alleen de superrijken. The Guardian meldde dat Disney’s promotie van een pakketreis van $ 110.000 over de hele wereld met een koolstofprijskaartje van 6,2 ton voor elk van zijn 75 betalende gasten. Dat is ongeveer 20 keer meer dan het gemiddelde van 0,3 ton voor iemand in een land met een laag inkomen, volgens de Wereldbank.

Vliegen is misschien wel het meest opzienbarende voorbeeld van de verspilling van koolstofdioxide door de rijken, volgens Andreas Malm, hoogleraar menselijke ecologie aan de Universiteit van Lund, Zweden, en auteur van de invloedrijke polemiek How To Blow Up A Pipeline.

“Als je als individuele consument zoveel mogelijk koolstof wilt verbranden, zoveel mogelijk CO2 wilt uitstoten, dan ga je op een vliegende hitte”, zegt Malm. “Het is het meest CO2-intensieve verbruik waar je je hart bij kunt steken. Het overtreft al het andere, rijden en carnivoor en wat dan ook – vooral omdat dit emissies zijn die geen legitiem doel dienen en geen menselijke behoefte dienen. “

Een dergelijke consumptie heeft de rijkste 1% van de wereldbevolking verantwoordelijk gemaakt voor meer dan twee keer zoveel koolstofvervuiling als de armste 50% – 3,1 miljard mensen – in de afgelopen 25 jaar, volgens Oxfam. En naarmate de ongelijkheid blijft groeien, zal ook hun onevenredige impact toenemen. Tegen 2030, voorspelt Oxfam, zal de koolstofvoetafdruk van ’s werelds rijkste 1% 30 keer groter zijn dan het niveau dat consistent is met de 1,5C-doelstelling van de Overeenkomst van Parijs.

En toch is het nog niet eens de helft van het verhaal, want de impact van ’s werelds rijkste mensen is niet alleen op hun consumptie, maar ook op het gebied van productie, waar de superrijken hun rijkdom vandaan halen, zei Matthew Huber, een professor in de geografie aan de Universiteit van Syracuse in New York.

In een nieuw boek, Climate Change as Class War, beschrijft Huber hoe het fossiele brandstofsysteem onlosmakelijk verbonden is met een economisch systeem dat voortdurend leidt tot grotere rijkdom in de handen van enkelen. Ja, het is waar dat Jenner, Jeff Bezos, Elon Musk en anderen bijdragen aan de klimaatsmelting met hun superjachten, privéjets en dergelijke – maar wat vraagt Huber over de mensen die hen de brandstof in de eerste plaats hebben verkocht?

Als er hier lessen zijn voor activisten en iedereen die geïnteresseerd is in het aanpakken van de klimaatcrisis, zeggen Huber en Malm dat verandering moet beginnen bij de rijkste en machtigste. Maar, zegt Malm, we kunnen niet verwachten dat overheden het werk voor ons doen.

“Alle regeringen die ik ken zijn deze mensen dankbaar, hun missieleiders zo u wilt; de klassen waar ze het meest aan moeten sleutelen,” zei Malm. “Het maakt het extreem moeilijk om je voor te stellen dat een regering tegen deze specifieke mensen optreedt, omdat zij de naasten zijn.”

“Als regeringen de meest flagrante voorbeelden van luxe-emissies niet kunnen aanvallen, dan moeten gewone mensen het doen,” voegt hij eraan toe. “Ik denk dat de volgende stap voor dat soort activisme is om achter privéjets, superjachten en andere monsterlijke machines aan te gaan voor luxe-emissies. Het is niet zo dat we klaar zijn met SUV’s. Die campagne moet zich alleen maar vermenigvuldigen en verder verspreiden en intensiveren. Maar er zijn meer doelen dan SUV’s.”

En dus lijkt het erop dat we serieus zijn over een toekomst op een bewoonbare planeet, het eten van miljardairs.

Origional: The Guardian –

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: