Social Climate Tech News

Wed 03 2022
Image

Urban Climate Justice: Att koppla samman social rättvisa och avkarbonisering

by bernt & torsten

Städer i det globala södern kan hoppa över de kolintensiva banorna som skapats av det globala norr genom att stödja avkarbonisering – minskningen av koldioxidutsläpp – och reagera på långvariga sociala, ekonomiska och miljömässiga ojämlikheter.

Grön-blå infrastruktur och naturbaserade lösningar kan leverera på klimatmål och hälso- och sociala fördelar. Informella bostäder bör bli viktiga platser för insatser, med klimattålig uppgradering som ger ökad tillgång till vatten, ren energi och koldioxidsnåla bostäder.

Stadsplanering måste inkludera informella bosättningar när man tillhandahåller högkvalitativ, koldioxidsnål kollektivtrafik och inkluderande aktiv mobilitet (såsom cykling och fotgängarinfrastruktur). Vertikalt integrerade stadspolitik måste prioritera att utrota energifattigdom genom generering av förnybar energi och elektrifiering och öka stödet till den cirkulära ekonomin (särskilt för informella avfallsplockare och andra marginaliserade grupper).

Problemet

Globala klimaträttvisa rörelser och policyforskning har till stor del fokuserat på det historiska ansvaret för utsläpp bland rikare och högutsläppande nationalstater, fördelningen av klimatrisker och det ekonomiska och sociala välbefinnandet för befolkningar som påverkas av klimatpolitik och klimatinsatser.

Vi behöver dock snarast fördjupa vår förståelse för hur avkarboniseringsinsatser kan gynna de fattiga i städerna, hur klimatriskerna fördelas inom städerna och hur städer kan utveckla motståndskraftiga, socialt rättvisa, netto-noll-banor i olika sociala, politiska och ekonomiska sammanhang.

En av sju personer bor i informella bosättningar globalt, de flesta utan anständiga bostäder, sanitet, vatten eller andra grundläggande tjänster. Informella bosättningar har relativt låga koldioxidavtryck, och alla infrastrukturella investeringar som inkluderar fokus på avkarbonisering kommer att göra det möjligt för dessa samhällen att kringgå de kolintensiva banorna som pågår i andra delar av staden.

Även om finansieringskällor för att uppgradera informella bosättningar är begränsade, kan klimatfinansiering fokuserad på begränsning prioritera urbana infrastrukturinvesteringar som också svarar mot de otillfredsställda behoven hos låginkomsttagare och informella samhällen.

Klimatfinansiering för städer går till övervägande del till OECD-länder och Kina. Städer i låg- och medelinkomstländer får små belopp av klimatfinansiering trots snabb urban tillväxt. Följaktligen kan många ansträngda lokala myndigheter i det globala södern se behovet av att minska koldioxidutsläppen i städer som ett omöjligt mandat.

Det finns uppenbara möjligheter till koldioxidutsläpp kopplade till bostäder och tillhandahållande av grundläggande tjänster i informella bosättningar, men det finns få exempel på initiativ för att minska koldioxidutsläppen som också ger upphov till nyckelmål när det gäller fattigdomsminskning, social integration och rättvisa för de fattigaste samhällena.

Att driva IIED:s senaste arbete med urban klimaträttvisa för informella bosättningar är ett visat behov av mer integrerade data om klimatsårbarhet, kolkonsumtion och fattigdom för att säkerställa att begränsningsinvesteringar strävar efter klimaträttvisa.

Välorganiserade deltagandeprocesser måste prioriteras så att politik, planering och genomförande integrerar de specifika behoven hos låginkomsttagare och marginaliserade grupper, för att skydda sig mot oavsiktliga negativa sociala eller ekonomiska effekter från begränsningsinvesteringar.

Lösningen

Städer erbjuder viktiga möjligheter att reagera på klimatförändringar. Men att gå från prat om klimaträttvisa till handling kräver att man reagerar direkt på genomgripande frågor om ojämlikhet och dagliga orättvisor som de fattiga i städerna möter.

Forskning om lokalt driven stadsutveckling och uppgradering av bosättningar visar hur teknokratiska interventioner som misslyckas med att skapa tillräckligt utrymme för ledarskap för marginaliserade grupper kommer att undergräva ansträngningar för att utveckla transformativa och rättvisa vägar för avkarbonisering.

Transformativa policyer och regelverk behövs akut för att radikalt förändra hur människor bor, konsumerar, arbetar och rör sig i staden. Men om inte sådana förändringar utformas utifrån behoven hos alla medborgare, kommer svaren att vara uppifrån och ned, misslyckas med att svara på lokala sammanhang och vara mer benägna att slå tillbaka. Detta skulle potentiellt fördjupa sociala och ekonomiska ojämlikheter.

Klimatpolitisk forskning har identifierat flera prioriterade sektorer för att minska koldioxidutsläppen i städer. Många av dessa finns på nationell regelnivå men kräver ett nära samarbete med lokala myndigheter för att de ska kunna implementeras. Att genomföra insatser för att minska koldioxidutsläppen i många länder kommer att kräva att man arbetar med informalitet snarare än mot den.

Det finns utrymme att lära av de överkomliga bostäder och uppgraderingslösningar som pionjärer av lokala myndigheter och organiserade samhällen i informella bosättningar över hela den globala södern. IIED arbetar med långvariga partners med följande policykrav:

  • Mer decentraliserad data om klimatsårbarhet, utsläpp och fattigdom/ojämlikhet i städer behövs för att vägleda klimaträttvisa investeringar i urban infrastruktur och särskilt informella bosättningar
  • För att uppnå globala klimatförändringsmål i städer krävs att man aktivt samordnar sig med samhällsaktörer och sociala rörelser som förespråkar rättvisa och inkluderande städer. Detta är beroende av att gräsrotsorganisationer är informerade och organiserade kring begränsningsprioriteringar och finansieringsformer och vad dessa betyder för deras prioriteringar, och
  • Nationellt fastställda bidrag (NDC) och kommunala klimathandlingsplaner och -policyer bör anpassas till socioekonomisk utvecklingspolitik. De bör ha en särskild tonvikt på hur klimatinvesteringsprioriteringar tar itu med befintliga sociala och miljömässiga ojämlikheter i staden. Detta måste åtföljas av välorganiserade deltagandeprocesser eller arbete med välorganiserade samhällsgrupper/federationer för de fattiga i städerna som fokuserar på att utveckla investeringsorienterade förslag.

Share:

Leave A Comment