Press "Enter" to skip to content

Undersøgelse tyder på, at piller kan reducere risikoen for arvelig kræft med 60 procent

En årelang undersøgelse synes at have vist, at resistent stivelse – et fordøjelsesresistent molekyle, der findes i en række dagligdags fødevarer, herunder lidt undermodne bananer, havre, ærter og bønner, ris, pasta og mere – har en forbløffende evne til at hjælpe med at forhindre en række arvelige kræftformer.

Offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research fulgte den dobbeltblinde langsgående undersøgelse næsten 1.000 patienter med Lynch Syndrom. Denne arvelige genetiske tilstand øger den individuelle risiko for flere kræftformer i næsten 20 år.

Ifølge en pressemeddelelse placerede forskerne ved universiteterne i Newcastle og Leeds deltagerne i to grupper tilbage i 1999. Derefter var der et kort behandlingsforløb, som varede indtil 2005.

I behandlingsperioden fik hver enkelt person en pille. Den ene gruppe tog placebo, mens den anden tog en daglig dosis resistent stivelse.

Der var ingen mærkbar forskel i individers sundhed i slutningen af den korte behandlingsperiode. Men undersøgelsen var designet til opfølgning, og i ekstremt spændende resultater var de, der tog den daglige stivelsespiller – som indeholdt den omtrentlige mængde af det fordøjelsesdestruktive molekyle, man ville finde i en mellemstor undermoden banan – meget mere tilbøjelige til at være kræftfri næsten 20 år senere.

Specifikt modstår det sur fordøjelsesgalde. Som et resultat af dette sætter det sig faktisk og gærer i tyktarmen. Dette føder tarmstøttende venlige bakterier, som kostfibre i fordøjelsessystemet.

Men præcis hvordan kan dette forsvare sig mod kræft?

Ifølge pressemeddelelsen mener forskerne, at regelmæssigt forbrug af resistent stivelse – og dermed regelmæssigt holder de gode bakterier glade – kan ændre galdesyrernes bakterielle metabolisme og i sidste ende forhindre dem i at beskadige DNA. (Som forskerne indrømmer i pressemeddelelsen, har denne teori brug for mere forskning.)

Det er også værd at bemærke, at selv om det stivelsesholdige supplement syntes at støtte den øvre mave-tarmkanalen og flere andre dele af kroppen stærkt, viste det sig ikke at være, at det forsvarer sig mod tarmkræft.

Men samlet set er resultaterne lovende. Måske er en umoden banan hver dag – ingen lovovertrædelse, æbler – den bedste måde at holde lægen væk på.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: