Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Studien visar att världen kan byta till 100 % förnybar energi och tjäna tillbaka sina investeringar på bara 6 år

Med energi- och bränslekostnader på en rekordnivå söker världen efter kostnadseffektiva lösningar för att ta sig bort från olja och gas för energibehov. Lyckligtvis säger en ny studie från Stanford University att det kanske inte är så svårt som vi tror att gå mot förnybara energikällor.

Efter att ha undersökt 145 länder har forskarna konstaterat att byte till ren energi och elektrifiering av alla energisektorer inte kommer att leda till strömavbrott eller en ökning av priserna. Faktum är att enligt studien skulle priserna omedelbart sjunka, och alla initiala kostnader för att byta till 100 % förnybar energi skulle betalas tillbaka på bara sex år.

En av huvudorsakerna till detta är att de flesta länders förbränningsbaserade energisystem kräver ganska mycket energi bara för att fungera. Vid övergången till ett rent, förnybart energisystem, säger professor Jacobson att den globala energianvändningen skulle minska med 56 % omedelbart. Besparingarna beror på effektiviteten hos ren energi framför förbränningssystem och effektiviteten hos elektrifierad industri, eftersom det inte längre skulle finnas ett behov av att spendera energi på att skaffa fossila bränslen.

Och de goda nyheterna slutar inte där. Ett rent, förnybart energisystem minskar kostnaden per energienhet med i genomsnitt 12 %, vilket ger en 63 % lägre årlig energikostnad. Naturligtvis har ett rent energisystem också många hälsofördelar som skulle minska föroreningarna.

För att göra sin utvärdering tittade forskargruppen på vindenergi på land och till havs, solkraft, solvärme, geotermisk elektricitet och värme, vattenkraft och små mängder tidvatten- och vågelektricitet. Batterier var den vanligaste lösningen för ellagring, och teamet fann att inga batterier med mer än fyra timmars lagring var nödvändiga.

Prislappen är inte liten, med uppskattningsvis 62 biljoner dollar som behövs för att uppdatera system i 145 länder, vilket producerar 99,7 % av världens koldioxid. Men övergången till ren, förnybar energi ger en omedelbar besparing på 11 biljoner dollar årligen. Detta innebär att världen skulle kunna kompensera för förskottskostnaderna på så lite som sex år om dessa länder var villiga att göra förändringen.

Forskargruppen rekommenderar att världen byter till 100 % förnybar energi till 2035, och absolut inte senare än 2050. Teamets mål är att 80 % av jordklotet ska göra omställningen till 2030.

Även om detta kan verka utom räckhåll, gör vissa länder redan framsteg. Island driver nästan 100 % förnybar el, liksom Albanien och Paraguay. Och även Brasilien, med sin stora befolkning och blandade miljörekord, får cirka 80 % av sin el från förnybara källor. Så i slutändan är dessa mål inte uteslutna så länge fler regeringar kommer med.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: