Social Climate Tech News

Tue 02 2022
Image

Studie tyder på att piller kan minska risken för ärftlig cancer med 60 procent

by bernt & torsten

En årslång studie verkar ha visat att resistent stärkelse – en matsmältningsresistent molekyl som finns i en rad vardagsmat, inklusive lätt undermogna bananer, havre, ärtor och bönor, ris, pasta med mera – har en häpnadsväckande förmåga att hjälpa till att förebygga en rad ärftliga cancerformer.

Publicerad i tidskriften Cancer Prevention Research, följde den dubbelblinda longitudinella studien nästan 1 000 patienter med Lynch Syndrome. Detta ärftliga genetiska tillstånd ökar den individuella risken för flera cancerformer, i nästan 20 år.

Enligt ett pressmeddelande placerade forskarna vid universiteten i Newcastle och Leeds deltagare i två grupper redan 1999. Därefter blev det en kort behandlingsperiod, som varade till 2005.

Under behandlingsperioden fick varje individ ett piller. En grupp tog placebo, medan den andra tog en daglig dos av resistent stärkelse.

Det fanns ingen märkbar skillnad i individernas hälsa vid slutet av den korta behandlingsperioden. Men studien var utformad för uppföljning, och i extremt spännande resultat var de som tog det dagliga stärkelsepillret – som innehöll den ungefärliga mängden av den matsmältningsförstörande molekyl som man skulle hitta i en medelstor undermogen banan – mycket fler sannolikt vara cancerfri nästan 20 år senare.

Specifikt motstår den sur matsmältningsgalla. Som ett resultat av detta sätter det sig faktiskt och jäser i tjocktarmen. Detta matar tarmstödjande vänliga bakterier, som kostfiber i matsmältningssystemet.

Men exakt hur kan detta försvara sig mot cancer?

Enligt pressmeddelandet tror forskarna att regelbunden konsumtion av resistent stärkelse – och därmed regelbundet hålla de goda bakterierna glada – kan förändra den bakteriella metabolismen av gallsyrorna och i slutändan hindra dem från att skada DNA. (Som forskarna medger i pressmeddelandet behöver denna teori mer forskning.)

Det är också värt att notera att även om det stärkelsehaltiga tillägget verkade starkt stödja det övre mag-tarmkanalen och flera andra delar av kroppen, visade det sig inte att det försvarar sig mot tarmcancer.

Men sammantaget är resultaten lovande. Kanske är en omogen banan varje dag – ingen anstöt, äpplen – det bästa sättet att hålla doktorn borta.

Share:

Leave A Comment