Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Studie suggereert dat pillen het risico op erfelijke kanker met 60 procent kunnen verminderen

Een jaar durende studie lijkt te hebben aangetoond dat resistent zetmeel – een spijsverteringsresistent molecuul dat wordt aangetroffen in een reeks alledaagse voedingsmiddelen, waaronder enigszins onderrijpe bananen, haver, erwten en bonen, rijst, pasta en meer – een verbazingwekkend vermogen heeft om een reeks erfelijke kankers te helpen voorkomen.

Gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research, volgde de dubbelblinde longitudinale studie bijna 1.000 patiënten met lynchsyndroom. Deze erfelijke genetische aandoening verhoogt het individuele risico op meerdere kankers, gedurende bijna 20 jaar.

Volgens een persbericht plaatsten de onderzoekers van de universiteiten van Newcastle en Leeds deelnemers in 1999 in twee groepen. Daarna was er een korte behandelingskuur, die duurde tot 2005.

Tijdens de behandelingsperiode kreeg elk individu een pil. De ene groep nam een placebo, terwijl de andere een dagelijkse dosis resistent zetmeel nam.

Er was geen merkbaar verschil in de gezondheid van individuen aan het einde van de korte behandelingsperiode. Maar de studie was ontworpen voor follow-up, en in uiterst intrigerende resultaten hadden degenen die de dagelijkse zetmeelpil namen – die de geschatte hoeveelheid van het spijsverteringsvernietigende molecuul bevatte dat men zou vinden in een middelgrote onderrijpe banaan – veel meer kans om bijna 20 jaar later kankervrij te zijn.

In het bijzonder is het bestand tegen zure spijsverteringsgal. Als gevolg hiervan bezinkt en fermenteert het eigenlijk in de dikke darm. Dit voedt darmondersteunende vriendelijke bacteriën, zoals voedingsvezels in het spijsverteringsstelsel.

Maar hoe kan dit zich precies verdedigen tegen kanker?

Volgens het persbericht geloven de onderzoekers dat regelmatige consumptie van resistent zetmeel – en dus regelmatig de goede bacteriën gelukkig houden – het bacteriële metabolisme van de galzuren kan veranderen en uiteindelijk kan voorkomen dat ze DNA beschadigen. (Zoals de onderzoekers in het persbericht toegeven, heeft deze theorie meer onderzoek nodig.)

Het is ook vermeldenswaard dat hoewel het zetmeelrijke supplement het bovenste maagdarmkanaal en verschillende andere delen van het lichaam sterk leek te ondersteunen, het niet bleek te zijn dat het zichzelf verdedigt tegen darmkanker.

Maar over het algemeen zijn de resultaten veelbelovend. Misschien is elke dag een onvolwassen banaan – geen aanstoot, appels – de beste manier om de dokter weg te houden.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: