Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Spola av toaletten till trädgårdsarbete: hur man sparar vatten i hemmet

Ytterligare en värmebölja hotar och många delar av Europa förbereder sig för akuta vattenåtgärder för att bekämpa torkan. Över hela Europa använder människor mycket vatten dagligen, så vad kan folk göra för att minska sin användning?

Sortera din toalett

Mängden vatten som spolas ner i våra toaletter är avsevärd – det är den näst största användningen av vatten i hemmet bakom duschen. En så kallad cisternförskjutningsanordning kan stoppas in i din toalettcistern: när du spolar blåses enheten upp, vilket sparar mellan en och två liter varje gång du spolar.

De är enkla att installera och tillgängliga gratis från de flesta vattenbolag. De kommer ofta att ha olika namn – till exempel kan det kallas ”spara-en-spolpåsar”.

Vissa hävdar att du kan få samma effekt genom att sätta en tegelsten i din cistern, men andra hävdar att tegel kan sönderfalla med tiden eller minska toalettens effektivitet.

Ha kortare och effektivare duschar

Det genomsnittliga duschhuvudet använder 12 liter vatten per minut, med power-duschar som använder cirka 15 liter, enligt Waterwise. Med tanke på att den genomsnittliga duschen varar i cirka 10 minuter, är det upp till 150 liter vatten som går ner i plugghålet varje gång.

Lågflödesduschmunstycken minskar mängden vatten som används till cirka sex liter per minut samtidigt som de ger dig känslan av en vanlig dusch.

Att använda en fyraminuterstimer när du kommer in kan få dig att inse hur länge du spenderar i duschen och kan vanligtvis spara 30 liter om dagen.

Vattna dina växter från ditt bad

Vissa husägare säger att det är relativt enkelt att rigga upp ett enkelt system som låter dig suga badvatten via en slang genom ditt badrumsfönster ner till en väntande vattenkolv eller vattenkannor och hinkar. Du kan sedan använda detta för att vattna din trädgård under torrperioder.

Vissa hävdar att detta är ”smutsigt vatten” som bör användas omedelbart och inte på frukt och grönsaker, medan andra säger att det är bra förutsatt att du använder miljövänliga tvålar och schampon etc.

Spara vatten när du är i trädgården

Slangar och sprinkler använder vanligtvis cirka 1 000 liter vatten i timmen, vilket är mer än 12 bad, säger Waterwise. Att fästa ett avtryckarmunstycke på din slang kommer att halva mängden vatten som används och hjälpa till att rikta flödet till dina växters rötter.

Ännu bättre, använd vattenkannor för rabatter och krukor. Satsa på en vattenrumpa om du inte redan har gjort det, för någon gång kommer det att regna igen. Och sluta vattna din gräsmatta – den studsar tillbaka.

Effektivare diskning

Experimentera med inställningarna på din diskmaskin (om du har en). Många moderna maskiner erbjuder ”eco” eller ”ekonomi” inställningar, men många människor har aldrig använt dem.

Se till att den alltid är full när du använder den. Den genomsnittliga diskmaskinen använder 10 liter vatten varje gång, så om du kan köra den mer sällan kommer det att spara på vatten och dina energikostnader.

Och undvik att förskölja disk under kranen. Rengöringsmedel är mycket effektiva, så allt du behöver göra är att helt enkelt skrapa och placera.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: