Social Climate Tech News

Fri 05 2022
Image

Risiko for menneskelig udryddelse

by bernt & torsten

Klimaforskere har i en analyse advaret om, at risikoen for globalt samfundskollaps eller menneskelig udryddelse er blevet “farligt underudforsket”.

De kalder en sådan katastrofe for “klimaslutspillet”. Mens det havde en lille chance for at forekomme, i betragtning af usikkerheden om fremtidige emissioner og klimasystemet, kunne katastrofale scenarier ikke udelukkes, sagde de.

“At stå over for en fremtid med accelererende klimaændringer, mens man er blind for de værst tænkelige scenarier, er i bedste fald naiv risikostyring og i værste fald dødelig dum,” siger forskerne og tilføjer, at der var “rigelige grunde” til at mistænke, at global opvarmning kunne resultere i en apokalyptisk katastrofe.

Det internationale eksperthold argumenterer for, at verden er nødt til at begynde at forberede sig på muligheden for klimaslutspillet. “Analyse af mekanismerne i disse ekstreme konsekvenser kan hjælpe med at stimulere handling, forbedre modstandsdygtigheden og informere politikken,” sagde de.

Udforskninger i 1980’erne af den nukleare vinter, der ville følge en atomkrig, stimulerede offentlig uro og nedrustningsindsats, siger forskerne. Analysen antyder en forskningsdagsorden, herunder klimaslutspillets “fire ryttere”: hungersnød, ekstremt vejr, krig og sygdom.

De opfordrede også Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer til at udarbejde en særrapport om spørgsmålet. IPCC’s rapport om virkningerne af blot 1,5 graders opvarmning skabte et “grundlag for offentlig bekymring”, sagde de.

Analysen blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences og gennemgået af et dusin forskere. Den hævder, at konsekvenserne af global opvarmning over 3C er blevet undersøgt med få kvantitative skøn over de samlede effekter. “Vi ved mindst om de scenarier, der betyder mest,” sagde Kemp.

Forskerne sagde, at en grundig risikovurdering ville overveje, hvordan risici blev spredt, interageret og forstærket, men ikke var blevet forsøgt. “Alligevel er det sådan, risikoen udvikler sig i den virkelige verden,” sagde de. “For eksempel ødelægger en cyklon elektrisk infrastruktur og efterlader en befolkning sårbar over for en dødelig hedebølge.” De tilføjede, at covid-pandemien understregede behovet for at undersøge sjældne, men globale risici med stor indvirkning.

Af særlig bekymring er tipping points, hvor en lille stigning i den globale temperatur resulterer i en stor ændring i klimaet, såsom enorme kulstofemissioner fra en Amazonas regnskov ramt af store tørker og brande. Rockerpunkter kunne udløse andre i en kaskade, og nogle forblev lidt studerede, sagde de, som det pludselige tab af stratocumulus skydækket , der kunne forårsage yderligere 8C global opvarmning.

Forskerne advarer om, at klimasammenbrud kan forværre eller udløse andre katastrofale risici, såsom internationale krige eller pandemier med smitsomme sygdomme, og forværre eksisterende sårbarheder, såsom fattigdom, afgrødesvigt og mangel på vand. Analysen tyder på, at supermagter en dag kan kæmpe om geoengineering planer for at reflektere sollys eller retten til at udlede kulstof.

“Der er en slående overlapning mellem i øjeblikket sårbare stater og fremtidige områder med ekstrem opvarmning,” siger forskerne. “Hvis den nuværende politiske ustabilitet ikke forbedres markant i de kommende årtier, kan der opstå et bælte af ustabilitet med potentielt alvorlige konsekvenser.”

Der var yderligere gode grunde til at bekymre sig om den potentielle globale klimakatastrofe, siger forskerne: “Der er advarsler fra historien. Klimaændringer har spillet en rolle i sammenbruddet eller transformationen af mange tidligere samfund og i hver af Jordens fem masseudryddelsesbegivenheder.

Ny modellering i analysen viser, at ekstrem varme – en årlig gennemsnitstemperatur på mere end 29 C – kan påvirke 2 milliarder mennesker i 2070, hvis CO2-udledningen fortsætter.

Den nuværende tendens i drivhusgasemissionerne vil medføre en stigning på 2,1-3,9 C inden 2100. Men hvis eksisterende løfter om foranstaltninger gennemføres fuldt ud, vil rækkevidden være 1, 9-3C. At nå alle de langsigtede mål, der hidtil er sat, ville betyde en opvarmning på 1,7-2,6 grader.

Share:

Leave A Comment