Social Climate Tech News

Tue 30 2022
Image

Over 260 tyske byer går sammen om at kræve hastighedszoner på 30 km/t

by bernt & torsten

Sidste år annoncerede en række tyske byer oprettelsen af et nyt initiativ, der ville gå ind for flere kommunale rettigheder til at fastsætte hastighedsgrænser. De stiftende byer var Aachen, Augsburg, Freiburg, Hannover, Leipzig, Münster og Ulm, og med oprettelsen af organisationen ansøgte de andre tyske kommuner om at blive medlem.

Initiativet hedder Liveable city through appropriate speeds (Lebenswerte Städte durch angemessene Geschwindigkeiten), og dets medlemmer ønsker den specifikke ret til at indføre flere 30 km/t lavhastighedszoner. Et år senere har initiativet langsomt bidt sig fast, og den 12. august 2022 har det 263 kommuner.

Hvad skal ændres

Hovedprincippet i initiativet drejer sig om ideen om, at bylivsvenlighed og livskvalitet kommer fra det offentlige rum. Disse nævnes dog som pladser, parker og gader, hvilket betyder, at samspillet mellem biltrafik og fodgængertrafik er en nøglefaktor.

Lavhastighedszoner er derfor et fremragende redskab til at styre denne interaktion med mange eksempler fra EU. Undersøgelser har vist, at de reducerer støj-, kuldioxid- og nitrogendioxidforurening og reducerer risikoen for dødelige kvæstelser.

Kommunerne har dog ikke ret til at indføre dem og styre trafikken, som de finder passende, baseret på lokale behov, krav eller bekymringer. Ifølge initiativtagerne forbyder den tyske forbundsregering at installere lavhastighedszoner med 30 km/t, medmindre der er en særlig risiko, de løber, eller de befinder sig foran sociale faciliteter såsom vuggestuer og skoler.

Specifikke krav til initiativet

En meget vigtig note til initiativet er ifølge dets skabere, at det ikke kun handler om zoner, der har en maksimal hastighed på 30 km / t. Det handler mere om at give de lokale myndigheder ret til at fastsætte deres egne maksimale hastighedsgrænser, som i nogle tilfælde kan være 20 km/t og i andre 40 km/t.

Her er initiativets fire krav, underskrevet af borgmestre, byråd med ansvar for mobilitet og byudvikling og byplanlægningsafdelinger:

En forpligtelse til at skifte mobilitet (væk fra personlige køretøjer og over mod andre transportmidler) og livskvalitetsforanstaltninger i byerne.

Tempo 30 for biltrafik, herunder på hovedveje, er en integreret del af et bæredygtigt bytrafikkoncept og en strategi for renovering af offentlige rum.

Anmode forbundsregeringen om straks at skabe de juridiske betingelser for, at kommunerne kan pålægge en maksimal hastighed på 30 km/t, hvor kommunerne finder det nødvendigt.
en finansieringsmodel for forskningsprojekter med henblik på at fastlægge de enkelte aspekter, fordele og virkninger af denne forordning med henblik på at forbedre anvendelsen af dette princip

Share: