Social Climate Tech News

Thu 18 08 2022
Image

Ökad konsensus om 100 % förnybar energi

by bernt & torsten

En internationell grupp forskare från 15 universitet har sagt att forskare har en växande konsensus om att ett energisystem baserat på 100 % förnybar energi skulle kunna uppnås kostnadseffektivt år 2050.

Konceptet med ett energisystem som drivs av 100 % förnybar energi är inget nytt men tenderar fortfarande att mötas av högljudd skepsis från en minoritet, vilket en snabb titt på kommentarsavsnittet på denna sida kan visa.

Det har dock publicerats en växande mängd litteratur som beskriver den tydliga möjligheten för ett sådant system och de teknologier och investeringar som det skulle kräva. En grupp energiforskare, ledda av Christian Breyer från Finlands Villmanstrands universitet, har genomfört en omfattande granskning av denna litteratur, som går tillbaka till Bent Sorensons artikel “Energy and Resources”, publicerad i Science från 1975. Gruppen noterar att sedan 2010 har antalet publicerade studier som visar att 100 % förnybar energi kan uppnås till 2050 ökat med 27 % varje år.

Ett snabbt ökande antal forskare drar slutsatsen att hela energisystemets efterfrågan kan tillgodoses baserat på förnybar energi. Att göra det blir billigare på lång sikt samtidigt som hållbarhetskraven uppfylls.

Granskningspapperet, “On the History and Future of 100% Renewable Energy Systems Research“, publicerades nyligen i IEEE Access. Den kartlägger de historiska milstolparna i forskningen fram till dess nuvarande status. Dessutom försöker man ta itu med den stora kritiken som fortsätter att riktas mot den, inklusive kostnaden, intermittent generering, material och nuvarande krav på fossilbränsleenergi för att driva tillverkning av förnybar energi, bland annat.

Dokumentet tar också upp den “institutionella trögheten” hos stora byråer. Den pekar ut Internationella energibyrån och den mellanstatliga panelen för klimatförändringar för särskild kritik mot påståenden om att de är långsamma med att anta den senaste forskningen som visar möjligheterna med förnybar energiteknik.

Solar leder

Uppsatsen visar att det mesta av litteraturen om 100 % förnybar energi gynnar sol och vind som primära generationskällor. Ändå finns det mindre enighet om den optimala fördelningen mellan de två.

“I de flesta övergångsvägar framträder solenergi och vindkraft alltmer som de centrala pelarna i ett hållbart energisystem i kombination med energieffektivitetsåtgärder,” sade tidningen. “Kostnadsoptimeringsmodellering och större tillgång på resurser tenderar att leda till högre solenergiandelar, medan betoningen på diversifiering av energiförsörjningen tenderar att peka på högre bidrag från vindkraft.”

Och med både vind och sol väletablerade och tillgängliga, har nyare forskning flyttat fokus till de mindre kända områdena, och särskilt de svårare sektorerna att elektrifiera.

Samtidigt som gruppen gratulerar till de framgångar som detta område har gjort sedan starten för nästan 50 år sedan, konstaterar gruppen att det fortfarande finns arbete kvar att göra, och påminner läsarna om att ingen större studie om 100 % förnybar energi ännu har inkluderat teknik för avlägsnande av koldioxid och potentiella sociala problem. rättvisa, samhällsoenighet och miljöförstöring beaktas inte ofta av modellerna.

“Teknikerna finns redan där. De betydande bevisen är också empiriska i flera regioner och länder. Förmågan att utnyttja synergier mellan energieffektivitet, elektrifiering, fjärrvärme och elektrobränslen är bevisad. Nu måste beslutsfattare stoppa alla nyinvesteringar i fossila bränslen och fokusera på att skapa förnybara energibaserade smarta energisystem.

Share: