Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kraften i sjögräs

När de flesta tänker på kustnära ekosystem tänker de på mäktiga mangroveskogar och färgglada korallrev. Men dessa ekosystem är bara toppen av isberget – det finns mer under ytan, särskilt sjögräs.

Sjögräs förser människor med otaliga varor och tjänster – allt från livsmedelssäkerhet till strandskydd till rent vatten. De finns i nästan alla hav runt om i världen, med mer än 1 miljard människor som bor inom 100 kilometer från sjögräsängar. Ändå är de flesta obekanta med de många fördelarna som dessa växter ger både människor och djur.

Här svarar vi på nyckelfrågor om sjögräs: Vilka är de, var finns de och varför är de viktiga? Låt oss dyka in.

Vad är sjögräs?

Trots sitt namn är sjögräs faktiskt inte ett riktigt gräs – i själva verket är sjögräsens närmaste landlevande släkting liljor och orkidéer. De flesta arter av sjögräs påminner ytligt om landgräs, genom att de ibland har långa, smala löv och växer på ängar. Men sjögräs kan ha flera olika bladformer – inklusive oval, ormbunke och band – och längder som kan variera från storleken på din nagel till så långa som 7 meter.

Världens 72 arter av sjögräs är de enda blommande växterna, eller ”angiospermer”, som kan leva under vattnet. Liksom andra angiospermer producerar de blommor, frön och pollen, där krabbor och räkor spelar rollen som pollinatörer, som bin och andra insekter gör på land.

Sjögräs kan bilda vidsträckta eller fläckiga ängar som består av bara en eller flera arter av sjögräs. I de tropiska vattnen i Indiska och västra Stilla havet kan till exempel så många som 14 sjögräsarter växa tillsammans.

Är sjögräs samma sak som sjögräs?

Sjögräs förväxlas ofta med sjögräs, men det finns många viktiga skillnader mellan de två.

Evolutionärt är tång en relativt primitiv grupp av marina fotosyntetiska organismer, medan sjögräs är blommande växter som utvecklades från livet i havet till landet och tillbaka till havet för cirka 100 miljoner år sedan. Denna land-till-havs-evolution är det som gör sjögräs till de enda verkliga växterna som finns i havet.

Sjögräs och sjögräs skiljer sig också åt i hur de ser ut, reproducerar sig och transporterar och utbyter näringsämnen med sin omgivande miljö. Det finns cirka 72 arter av sjögräs, jämfört med 5 000-6 000 arter av sjögräs.

Var finns sjögräs?

Sjögräs växer huvudsakligen i grunda marina och bräckta vatten runt om i världen, och ockuperar tropiska, tempererade och till och med arktiska områden. De har utvecklats för att trivas där få andra växter kunde överleva.

Sjögräs finns i 159 länder på sex kontinenter, men deras totala utbredning är dåligt kartlagd. Medan det mest aktuella globala sjögräsområdet uppskattas till 160 000 km2, tyder andra uppskattningar baserade på utbredningsmodeller på att det verkliga området kan vara närmare 600 000 km2 – ett område nästan lika stort som Frankrike.

Varför är sjögräs viktigt?

Sjögräs är viktiga eftersom de bidrar till människors hälsa och välbefinnande på otaliga sätt.

Till exempel ger sjögräs:

  • Livsmedelssäkerhet: Sjögräsängar är viktiga plantskolor för unga fiskar och ger dem mat och skydd mot rovdjur. Sjögräs stöder uppskattningsvis 20 % av världens största fiske, inklusive göspollock, planetens mest fångade art. Bara i Medelhavet bidrar sjögräs med minst 200 miljoner euro (218 miljoner dollar) till både kommersiellt och fritidsfiske årligen. Förlusten av sjögräs livsmiljö är kopplad till snabba minskningar av fiskbestånden och efterföljande ekonomiska förluster.
  • Skydd av biologisk mångfald: Tillhandahållande av tak över huvudet, mat och plantskolor är viktiga ekosystemtjänster som levereras av sjögräs över hela världen, vilket bevisas av det överflöd av djur som finns på ängarna. Dessa inkluderar hotade, hotade eller karismatiska arter som dugonger, havssköldpaddor, sjöhästar och hajar.
  • Försörjning av rent vatten: Sjögräs tar bort överskott av näringsämnen, producerar antibakteriella och svampdödande material och förändrar kemin i vatten och sediment. Genom att göra det minskar de människors, djurs och ekosystems exponering för bakteriella patogener i havsvatten med 50 %.
  • Kustskydd: Sjögräslöven mjukar upp vågornas kraft med cirka 40 %, medan deras nätverk av rötter och stjälkar fångar sediment på havsbotten. Genom att minska vågornas kraft och fånga sediment kan sjögräs skydda kustsamhällen från stormfloder och erosion, en fördel som är särskilt viktig för att anpassa sig till stigande havsnivåer.
  • Bevarande av historiska artefakter: Sedimentära avlagringar under sjögräsängar kan vara upp till 6 000 år gamla, vilket gör dessa havsbottenskikt till ett arkiv över mänsklig kulturell utveckling över tid. Allt från romerska och feniciska skeppsvrak till förhistoriska bosättningsplatser och nedsänkta antika städer har hittats under sjögräsängar.

Hur hjälper sjögräs till att bekämpa klimatförändringarna?

Precis som skogarna på land är sjögräs utmärkta på att absorbera och lagra kol, vilket kan bidra till att minska effekterna av klimatförändringar. Globalt lagrar sjögräs 19,9 miljarder ton organiskt kol, lika mycket som det lagras i världens marina tidvattenkärr och mangroveskogar tillsammans, de två andra huvuddelarna av ekosystemen för blått kol.

Men förlorade eller nedbrutna sjögräsängar förlorar inte bara sin förmåga att fånga upp kol, de släpper också gradvis ut redan lagrat kol. Utsläppen från sjögräsnedbrytning globalt kan nå 0,65 gigaton per år – motsvarande årliga utsläpp från hela den globala sjöfartsnäringen.

Att redogöra för sjögräsens klimatförändringar och anpassningsfördelar är viktigt för att uppmuntra politik som skyddar och återställer sådana ekosystem. Till exempel har 16 länder hittills inkluderat en uttrycklig hänvisning till sjögräs i sina nationella klimatplaner, så kallade ”nationellt bestämda bidrag (NDCs).”

Är sjögräs hotad?

Trots sitt värde har sjögräs minskat globalt sedan 1930-talet och försvinner för närvarande med en hastighet av 7 % per år – snabbare än något annat kustekosystem, såsom mangroveskog (1-3 % per år) eller saltmarker (1-2). % per år). Mellan 1970 och 2000 minskade deras omfattning med mer än 10 % per decennium. Av världens 72 kända sjögräsarter är 22 på tillbakagång och tre är utrotningshotade.

De grunda kustområdena som sjögräs vanligtvis upptar är ofta samma platser som attraherar industri- och fritidsaktiviteter. Vattenföroreningar, kustutveckling och oreglerad markförvaltning är alla bovar. Många av dessa tryck kan visualiseras på WRI:s Ocean Watch-dataplattform.

Vissa effekter är tillfälliga, som fysiska skador från fiskefartyg. Andra är avsiktliga, till exempel återvinning av områden för kustutveckling eller avlägsnande av sjögräs för att skapa klara, sandiga laguner och stränder som tilltalar turister. Dessutom hotas sjögräs alltmer av klimatförändringar. Högre vattentemperaturer kan orsaka fysiologisk stress och död, medan stigande hav kan begränsa det solljus som sjögräs behöver för att växa.

Men bristen på allmänhetens medvetenhet om sjögräsens värde och till och med existens är utan tvekan de största hoten mot deras bevarande. De flesta människor förstår helt enkelt inte den viktiga roll sjögräs spelar i samhällen och ekonomier.

Vikten av att öka medvetenheten om sjögräs

Trots en generell global trend med sjögräsförlust finns det en anledning till hopp. Vissa områden har framgångsrikt stoppat nedgången eller till och med rehabiliterat sjögräs. Det finns många lösningar – förvaltningsåtgärder som reglerar näringsbelastningar och förbättrar vattenkvaliteten, begränsar destruktiva fiskeredskap och metoder, installerar sjögräsvänlig förtöjning och ökar skyltningen i sjögrästäta områden, för att bara nämna några. Vi behöver flera strategier som kan ge top-down-stöd för nedifrån-och-upp-åtgärder som stoppar nedbrytningen och förstörelsen av sjögräsängar.

Länderna i högnivåpanelen för en hållbar havsekonomi hänvisade uttryckligen till skydd och restaurering av sjögräs i sina Transformations for a Sustainable Ocean Economy, en havshandlingsagenda för det kommande decenniet. Detta erkännande på hög nivå av sjögräs som kritiska marina ekosystem spelar en viktig roll för att skydda dem för kommande generationer.

Tack vare ökad allmänhetens medvetenhet har plastföroreningar blivit en global fråga, där samhällen, regeringar och industrier vidtar åtgärder för att ta itu med det över hela världen. Sjögräs är avgörande för planeten och människor överallt. Genom att öka medvetenheten om deras betydelse är vi ett steg närmare att ge dem det skydd de förtjänar.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: