Social Climate Tech News

Wed 31 2022
Image

Kärnkraft kan halvera världens koldioxidutsläpp

by bernt & torsten

Mot bakgrund av den globala ökningen på 5,1 exajoule i förnybar energiförbrukning ökade den globala energiefterfrågan med 31,3 exajoule 2021 – mer än sex gånger så mycket.

Tillväxttakten för förnybar energi har varit mycket större än någon annan energikategori, men förnybar energi är fortfarande en relativt liten del av vår totala energiförbrukning. De enorma tillväxttakten har alltså ännu inte översatts till tillräckligt med energiförbrukning för att stoppa den globala förbrukningen av fossila bränslen. Det innebär en stor utmaning när de globala koldioxidutsläppen fortsätter att stiga.

Kärnkraft är unik bland energikällor. Den kan skalas upp till mycket stora anläggningar, har fast kraft (tillgänglig på begäran) och producerar ingen koldioxid samtidigt som den genererar el.

En uppsats från University of Texas från 2017 identifierade kärnkraft och vindkraft som kraftkällorna med de lägsta nivåiserade koldioxidutsläppen (länk). Den utjämnade kolintensiteten beräknas genom att dividera ett kraftverks utsläpp under dess livstid med den totala förväntade elproduktionen.

Baserat på kolförbrukningsstatistiken i den senaste BP Statistical Review of World Energy 2022, står den globala kolkonsumtionen för ungefär hälften av världens koldioxidutsläpp. Att ersätta världens koleldade kraftverk med kärnkraftverk kan minska koldioxidutsläppen till nivåer som senast sågs på 1970-talet.

Det verkar som en no-brainer. Så varför gör vi det inte?

Du måste undra var saker och ting skulle stå i dag om det inte vore för kärnkraftskatastrofen i Chornobyl 1986. Världens aptit på kärnkraft hade ökat snabbt ända fram till den olyckan dramatiskt förändrade tillväxtbanan.

Chornobyl påverkade avsevärt den globala tillväxttakten för kärnkraft, men den växte fortfarande i en respektabel takt efter Chornobyl. Under de kommande 25 åren skulle kärnkraften fortsätta att växa över hela världen, men den skulle äntligen ta ett betydande steg tillbaka efter Fukushima-katastrofen 2011 i Japan.

Dessa två incidenter är skillnaden mellan en värld som snabbt har fasat ut kol och en som inte har gjort det. De bidrog till allmänhetens misstro mot kärnkraften. Det är förståeligt. Om du ser kärnkraftsolyckor som gör att människor permanent måste överge sina hem med ett ögonblicks varsel, så kommer folk naturligtvis att misstro kärnkraften. Allmänheten fruktar strålning som i många fall är irrationell.

Även om vi inte kan förändra det förflutna, kan vi arbeta för att förbättra allmänhetens inställning till kärnkraft. Det är möjligt att bygga, designa och driva kärnkraftverk som inte kan ta konsekvenserna av Chornobyl och Fukushima. Det kommer att ta lite tid att övertyga en skeptisk allmänhet om detta.

Men insatserna är för höga. Vi måste ägna energi och resurser för att göra detta. Annars kan det vara en oöverstiglig utmaning att ta en rejäl bit av de globala koldioxidutsläppen. Baserat på den övergripande efterfrågetillväxten på energi och oförmågan hos förnybar energi att hålla jämna steg med efterfrågetillväxten.

Den lägst hängande frukten finns i Asien och Stillahavsområdet, som redan är källan till huvuddelen av världens koldioxidutsläpp.

Share: