Social Climate Tech News

Tue 30 2022
Image

Isdækket i Antarktis er minimum for juli

by bernt & torsten

Havisen i det sydlige Ishav ud for Antarktis skrumper. I juli i år var isdækket det hidtil mindste for måneden i de 44 år, målingerne har været i gang, viser EU’s satellitovervågning.

Ifølge EU’s klimaovervågningstjeneste Copernicus var havisen i juli 1,53 millioner kvadratkilometer, hvilket er omkring syv procent mindre end gennemsnittet for den tilsvarende måned i perioden 1991-2020. Noteringen er den laveste, siden målingerne begyndte, og følger rekordlave isstande i juni. Lige siden februar i år har de månedlige målinger ligget under gennemsnittet.

Juli var præget af ekstremt høje temperaturer i flere dele af Nordeuropa og Storbritannien og var tørrere end normalt i de fleste dele af kontinentet. Selv i Det Arktiske Ocean i Arktis var isdækket lavere end gennemsnittet for juli, ifølge Copernicus, der her bemærkede et fald på fire procent. Havisen omkring Svalbard i Arktis er faldet kraftigt siden maj.

Det frygtes blandt andet at påvirke isbjørnene, der er afhængige af isdækkede have for at overleve, som NRK for nylig rapporterede. Klimaforandringerne forstærker afsmeltningen af is forårsaget af varmt sommervejr, siger forsker Signe Aaboe til NRK. Mængden af havis i Arktis er faldet i flere årtier, da mennesker brændte flere og flere fossile brændstoffer.

Share:

Leave A Comment