Social Climate Tech News

Mon 01 08 2022
Image

Sådan behandles tog som fly den europæiske model

by bernt & torsten

At krydse grænsen med tog i Europa er dyrere end at flyve. Hvorfor er det sådan, og hvordan kan det gøres?

n Europa blev regnnetværket udviklet nationalt, og hvert land har imponerende tognet; krydsning til et andet land kan have

At tage et tog fra byens centrum til byens centrum, siger London til Paris, er meget mere effektivt end at flyve den samme rute. Mange vælger at tage flyet, da det giver billigere billetter. Er billetterne billigere, hvis vi tæller hjælpeomkostningerne for at komme til og fra byens centrum til en lufthavn?

Hvis du tæller med i omkostningerne ved at rejse til en lufthavn fra byens centrum og den tid, det tager at rejse til lufthavnen, den tid, du skal være i lufthavnen, og den tid, det tager at checke ind, rydde sikkerhedskontrol og bord fordelene ved billige flybilletter vs en togbillet udjævnes.

Før der kan være et paneuropæisk tognet, hvor du kan rejse fra Narvik, Norge til Istanbul, Tyrkiet, uden at skifte tog, skal der udarbejdes et par ting:

  • For det første er jernbanernes teknologiske specificitet hovedsagelig kendetegnet ved vanskelig og belejlig interoperabilitet mellem jernbaneinfrastrukturer (nemlig spor) og togdrift (hovedsagelig lokomotiver og vogne). En sådan interoperabilitet vanskeliggør adgangen til konkurrence og gør udbuddet mere komplekst, da investeringer i jernbaneinfrastruktur og togdrift har forskellige tidshorisonter.
  • For det andet er jernbanerne aldrig selvfinansierende. I gennemsnit vil en betydelig del af ethvert jernbanesystem altid blive støttet i EU for ca. 50 % af dets omkostninger. Desuden udbetales der offentlige tilskud til en del af infrastrukturen og togdriften, hvilket skaber problemer med udbud og potentielle markedsforvridninger, for ikke at nævne potentielle statsstøtteproblemer.
  • Den tredje er, at mange infrastrukturforvaltere eller integrerede virksomheder er forgældede, hvilket forvrider de lige konkurrencevilkår og rejser spørgsmål vedrørende statsstøttereglerne.
  • Den fjerde specificitet, selv om den har eksisteret i lang tid, er for nylig blevet meget forværret af digitaliseringen, nemlig intermodal konkurrence. Faktisk vil spørgsmål og beslutninger om tillidsbekæmpelse til jernbaner i stigende grad skulle tage hensyn til udviklingen på tilstødende markeder, navnlig på fjernbusmarkedet og markederne for delebiler over lange afstande.

I arbejdet med at løse disse problemer vil Europa-Kommissionen øge konkurrencen som det vigtigste redskab til at gøre jernbanerne mere konkurrencedygtige og fremme trafikoverflytningen fra vej til jernbane inden for passager- og godstransport. Hverken trafikforskydning eller konkurrence på jernbanerne er sket nævneværdigt, selv om begge dele ikke nødvendigvis er direkte forbundet. Faktisk afhænger modalskift (og især reduktionen af brugen af den private bil) af mange andre ting, herunder oliepriser, internalisering af miljømæssige eksternaliteter inden for vejtransport, ny intermodal konkurrence med bustransport og nye former for deling af mobilitet.

Her er en fremragende video, der forklarer konkurrencen om det europæiske tognet.

Share: