Social Climate Tech News

Fri 05 08 2022
Image

Hvordan kan vi få klimabenægtere til at begynde at afbøde klimaforandringerne

by bernt & torsten

En ny rapport offentliggjort i Nature ser på de paradoksale virkninger af altruisme på bestræbelserne på at afbøde klimaændringer.

I de seneste årtier har en global stigning i verdensindkomster været forbundet med en kraftig forringelse af miljøet, såsom klimaændringer, tab af biodiversitet eller global forurening og en stigning i ulighederne i landet. Det menes ofte, at fremme af altruisme gennem uddannelse eller sociale programmer vil hjælpe med at løse disse grundlæggende problemer.

Menneskelig altruisme, der normalt defineres som evnen til at ofre til gavn for andre uden at forvente en personlig belønning, er kendt for at være en stærk del af samarbejdet. Derfor er det rimeligt at konkludere, at fremme af altruisme vil fremme individuelle bestræbelser på at bevare miljøet. Denne påstand er yderligere motiveret af empiriske data, der viser, at altruisme korrelerer med miljøvenlig adfærd.

Men denne almindelige visdom synes at modsige empiriske beviser, der peger på et forvirrende negativt forhold mellem indkomstulighed og klimaemissioner. For eksempel har lande med gini-koefficienter med lav indkomst – det mest almindelige indkomstulighedsindeks – en tendens til at have høje kuldioxidemissioner pr. Indbygger i perioden 2000-2015. Navnlig synes dette negative grænseoverskridende forhold at være robust for et batteri af kontroller8 (såsom BNP, befolkning, energiforbrug osv.), mens resultatet i landet – under hensyntagen til de faste virkninger – er mindre robust. Dette tyder på, at grænseoverskridende forbindelser sandsynligvis er drevet af nogle uobserverede tidsinvariante landekarakteristika, såsom den institutionelle struktur eller kulturelle værdier (f.eks. altruisme).

Denne observation, selv om den ikke er kausal, sår tvivl om den udbredte opfattelse, at lande med en mere lige indkomstfordeling også er mere tilbøjelige til effektivt at reducere deres CO2-fodaftryk. Da lande med lavindkomstforskelle også har tendens til at være dem med et højt gennemsnitligt niveau af altruisme i befolkningen9,10, kan altruisme faktisk være utilstrækkelig eller endda skadelig til at håndtere miljøspørgsmål. Andreoni11 finder bestemt, at altruisme er utilstrækkelig til at forklare den omfattende og intensive levering af offentlige goder.

I betragtning af den bredt opfattede positive rolle, som altruisme spiller i løsningen af både uligheds- og miljøspørgsmål, er det ekstremt vigtigt at adressere og bedre forstå et potentielt kompromis mellem de to. Her bruger vi spilteori til at undersøge den skjulte konflikt i bevarelsen af et globalt fælles gode (klima) med reduktion af ulighed på grund af ændringer i altruismeparameteren i en netværksøkonomisk model baseret på Bramoullé,Bourlès og Perez-Richet metoden.

Share: